Newsroom

Ακόμα ένα έργο ΑΠΕ βρίσκεται στα σκαριά στη χώρα μας και συγκεκριμένα πρόκειται για σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Φθιώτιδα.

Συγκεκριμένα το project αφορά σε κατασκευή σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης Ισχύος 200MW και χωρητικότητας 400MWh στη θέση “Λιθόπυργος” του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας στη Φθιώτιδα.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 08/09/2023 από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία SAINT GEORGE II SOLAR FARM.

Ταυτότητα του έργου

Το έργο που εξετάζεται αφορά σε κατασκευή νέου ΣΑΗΕ στη θέση «ΛΙΘΟΠΥΡΓΟΣ» της Δημοτικής Ενότητας Αμφίκλειας, στον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και κατασκευή νέου Υ/Σ 33/400Kv, σε πεδινή/ λοφώδη περιοχή μέσου υψομέτρου 313μ. στις νότιες απολήξεις του Όρους Καλλίδρομο και στα βόρεια του κάμπου Αμφίκλειας.

Στόχος του προτεινόμενου έργου στη Φθιώτιδα είναι αρχικά η αποθήκευση και διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας για μελλοντική χρήση. Οι Σταθμοί Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας προσφέρουν ευελιξία και βελτιστοποίηση στον τομέα της ενεργειακής αποθήκευσης, προωθώντας την αειφορία και την αποδοτικότερη χρήση των ενεργειακών πόρων.

Ο ΣΑΗΕ, συνολικής ισχύος 200MW και χωρητικότητας 400MWh, χωροθετείται εντός πολυγώνου συνολικής έκτασης 102.860 τ.μ. και περιλαμβάνει τις περιφραγμένες εκτάσεις του Σταθμού Αποθήκευσης εμβαδού 30.792,94 τ.μ. και του νέου Υ/Σ εμβαδού 22.791,29 τ.μ.

Τα κύρια μέρη του Σταθμού είναι οι χημικοί συσσωρευτές (μπαταρίες) οι οποίοι τοποθετούνται σε προκατασκευασμένους οικίσκους, οι μετατροπείς ισχύος (inverters) οι μετασχηματιστές ισχύος και ο εξοπλισμός σύνδεσης. Οι συσσωρευτές θα αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια από το σύστημα και θα την αποδίδουν πίσω σε αυτό όταν κρίνεται απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια της έγχυσης, οι συσσωρευτές θα εκφορτίζονται και η ισχύς θα μετατρέπεται από συνεχή (DC) σε εναλλασσόμενη (AC) από τους μετατροπείς ισχύος.

Οι συσσωρευτές θα τοποθετηθούν σε κατάλληλα δομοστοιχεία (Battery Packs), τα οποία θα εγκατασταθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένα ράφια συσσωρευτών (Battery Racks). Τα ράφια συσσωρευτών και ο υποστηρικτικός εξοπλισμός τους εγκαθίστανται εντός καμπινών συσσωρευτών (Battery Cabinet) της εταιρίας Trina Solar. Οι καμπίνες συσσωρευτών θα συνδέονται με τους μετατροπείς ισχύος (PCS-Power Conversion System) και τους σταθμούς Μέσης Τάσης (MV-Twin Skid). Από τα MV-Twin Skid θα αναχωρούν τα υπόγεια καλώδια Μέσης Τάσης που θα καταλήγουν στο Κτίριο Ελέγχου.

Η Μέγιστη ισχύς έγχυσης και απορρόφησης που θα αποδίδει ο Σταθμός στο σημείο σύνδεσης με το σύστημα θα είναι ίση με 200MW για μέγιστη διάρκεια 2 ωρών.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Από το Κτίριο Ελέγχου θα αναχωρεί γραμμή ΜΤ 33kV με υπόγεια όδευση καλωδίων μήκους περίπου 140μ. για τη διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) μέσω νέου υποσταθμού ανύψωσης τάσης (Υ/Σ). Ο νέος Υ/Σ 33/400kV θα κατασκευαστεί επί της Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης (ΓΜΥΥΤ) 400kV «ΚΥΤ Λάρισας – ΚΥΤ Λάρυμνας», η οποία διέρχεται εντός του πολυγώνου αδειοδότησης του έργου.

Οδικό δίκτυο

Για την πρόσβαση στον χώρο του ΣΑΗΕ θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο τοπικό αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο της περιοχής, ενώ για την πρόσβαση στους περιφραγμένους χώρους του Σταθμού Αποθήκευσης και του Υποσταθμού Ανύψωσης της Τάσης, από τον υφιστάμενο χωματόδρομο, θα απαιτηθούν έργα διάνοιξης δύο δασικών οδών Γ΄ κατηγορίας, μήκους 76,5 μ. και 99,5 μ. αντίστοιχα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV