Connect with us

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Στα σκαριά νέα ξενοδοχειακή επένδυση σε περιοχή – φιλέτο της Ρόδου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash
Πηγή: Unsplash

Στα σκαριά βρίσκεται νέα ξενοδοχειακή επένδυση σε περιοχή – φιλέτο της Ρόδου, με το νέο πρότζεκτ να έχει ήδη λάβει τις πρώτες εγκρίσεις.

Η καινούργια επένδυση πέρασε αρχικά από την φάση της έγκρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα από την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου σε ότι αφορά τα θέματα που αφορούν τα της Αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Το ακίνητο πάνω στο οποίο θα κτιστεί η ξενοδοχειακή μονάδα ανήκει στην εταιρεία THE TRIO J.M.G ΙΚΕ και έχει εμβαδόν 12.520 τ.μ., και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι βρίσκεται μέσα στα όρια του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκράστρου -παραλίας Τραουνού – Αφάντου στο νησί της Ρόδου, το οποίο είναι και ο λόγος για τον οποίο ήταν απαραίτητη η αδειοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για άλλη μια ισραηλινή επένδυση στη χώρα σε τουριστικό προορισμό της χώρας, κάτι το οποίο ακολουθεί την επενδυτική τάση των τελευταίων ετών η οποία θέλει τις ισραηλινές επενδυτικές εταιρίες να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς τόσο σε νησιά όσο και σε ελκυστικές περιοχές τουριστικών πόλεων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες πληροφορίες το συγκρότημα θα αποτελείται από τουλάχιστον είκοσι καταλύματα τα οποία θα είναι είτε ισόγεια είτε διώροφα ενώ θα υπάρχουν και δεκαεπτά πισίνες οι οποίες θα είναι σε διαστάσεις 8×4μ., και βάθους 1,40 μέτρα.

Επίσης στα επενδυτικά πλάνα υπάρχουν σχέδια για τουλάχιστον δύο κτίρια, υπόγεια, που θα αφορούν τον βιολογικό καθαρισμό αλλά και τον υποσταθμό της ηλεκτρικής ενέργειας όπως και ένας χώρος υποδοχής των πελατών του καταλύματος. Η επένδυση θα αφορά ξενοδοχειακή μονάδα η οποία είναι της κλάσης των τεσσάρων αστέρων και θα διαθέτει τουλάχιστον 100 κλίνες φιλοξενίας.

Ωστόσο λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου στον οποίον θα οικοδομηθεί η νέα ξενοδοχειακή μονάδα, καθώς αφορά ευαίσθητα θέματα αρχαιολογικού χώρου και ιστορικής βαρύτητας, υπάρχουν αρκετοί όροι και προϋποθέσεις για την υλοποίηση του συγκεκριμένου project.

Η έγκριση για την επένδυση συμπεριλαμβάνει όρους οι οποίοι θα διαφυλάσσουν την ‘όποια αρχαιολογική ανακάλυψη έρθει στο φως κατά την διάρκεια της υλοποίησης του έργου καθώς η ευρύτερη περιοχή φέρει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για το νησί της Ρόδου.

Οι όροι που έχουν τεθεί αναφέρουν ότι διαδικασίες για τις εργασίες εκσκαφών θα γίνονται πάντα υπό την επίβλεψη εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ο οποίος θα έχει ειδοποιηθεί έγκαιρα ενώ προβλέπεται ότι σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων οι οικοδομικές εργασίες θα σταματάνε ώστε να λάβουν χώρα αρχαιολογικές έρευνες.

Η συνέχιση των έργων θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών που τυχόν προκύψουν κάτι το οποίο δηλώνεται εμφατικά στο άρθρο 37 του Νόμου 4858/2021.

Επίσης για οποιαδήποτε τυχόν επιπλέον οικοδομική δραστηριότητα στην συγκεκριμένη επένδυση όπως για παράδειγμα μια τυχόν προσθήκη επιπλέον καταλύματος ή άλλη κτιριακή επένδυση θα χρειάζεται να λάβει την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Η συγκεκριμένη τουριστική επένδυση έλαβε άδεια για να προχωρήσει η υλοποίησή της αφού είχαν προηγηθεί εκτενείς έρευνες και αυτοψία από τις αρμόδιες αρχές στην περιοχή κατά την οποία δεν είχαν εντοπιστεί αρχαιότητες για να εμποδίσουν την αδειοδότηση του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι εξετάστηκε και η πιθανή ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί από τις διεργασίες υλοποίησης του έργου σε αρχαιότητες και στην περιοχή του Αρχαιολογικού χώρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, κάτι το οποίο ωστόσο δεν προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα