Κατερίνα
Παναγέα

Στα σκαριά βρίσκεται νέα επένδυση με φωτοβολταϊκό & αποθήκευση ενέργειας στα Γρεβενά μετά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά στοιχεία) ισχύος 60MW με ενσωματωμένη Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 108MW με χρήση συσσωρευτών και Υποσταθμός (Υ/Σ) ανύψωσης μέσης/υψηλής τάσης, στη θέση «Κούκκος» και τη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης, των Δήμων Γρεβενών, Δεσκάτης και Κοζάνης, Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών και Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία DISPATCH RENEWABLE ENERGY ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με δ.τ. «DIREEN A.E.».

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός Φ/Β σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 60MW με ενσωματωμένο Σταθμό Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) μέγιστης ισχύος έγχυσης 108 MW καθώς και στην κατασκευή συνοδών έργων όπως, της νέας εναέριας γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης με τοποθέτηση τριάντα ένα πυλώνων, τη διάνοιξη δασικών δρόμων και την εγκατάσταση Υ/Σ ανύψωσης τάσης, διοικητικά υπαγόμενα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου–Δυτ.Μακεδονίας.

Η εγκατάσταση των γεννητριών του σταθμού καθώς και των συστημάτων αποθήκευσης θα υλοποιηθεί εντός έξι πολυγώνων για τα οποία έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις ΡΑΕ. Ο ΦΣΠΗΕ (Φ/Β πάνελς) πρόκειται να εγκατασταθεί σε δέκα περιφραγμένα γήπεδα 1 έως 10 συνολικού εμβαδού Ε=643092.387 τ.μ., ., εντός των άνωθεν έξι πολυγώνων, που χωροθετείται σε απόσταση περίπου 2,5 χλμ νοτιοανατολικά της τ.κ. ‘Παλαιοχώρι’, Δ.Ε.Βεντζίου, Δήμου Γρεβενών, Π.Ε. Γρεβενών.

Για την λειτουργία του Φ/Β σταθμού θα εγκατασταθούν:

  • 109.091 γεννήτριες κρυσταλλικού πυριτίου ονομαστικής ισχύος 550 Wp έκαστη, της εταιρείας Jinko Solar τύπου JKM550M, που θα εδράζονται σε σταθερές βάσεις.
  • Τριακόσιοι εικοσιπέντε (325) αντιστροφείς τύπου SUN2000-185KTL-H1 του οίκου HUAWEI, ισχύος 250kVA

ενώ, για την λειτουργία της ενσωματωμένης αποθήκευσης στο σταθμό θα εγκατασταθούν:

  • 55 container μονάδων μπαταριών του οίκου NARADA τύπου
  • 24 container για μετατροπείς
  • 21 container για ελεγκτές υποσυστημάτων

Κάθε αποθηκευτική μονάδα είναι ειδικά κατασκευασμένη για εξωτερικό περιβάλλον που διαθέτει αυτόνομα και ανεξάρτητα στοιχεία, τα οποία είναι εξοπλισμένα με μετατροπείς συνεχούς τάσεις (DC-DC converters), η κάθε μονάδα διαθέτει ανεξάρτητο και ενσωματωμένο σύστημα ψύξης.

Οι μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικών συσσωρευτών έχουν την δυνατότητα ταχείας απόκρισης (instant charge/discharge) ως προς την ροή ισχύος τους σε όλες τις πιθανές διαταραχές του δικτύου, καθιστώντας το σύστημα ιδανικό για πρωτοβάθμια ρύθμιση (frequency regulation), έλεγχο τάσης (voltage control) και γενικότερα επικουρικών υπηρεσιών (ancillary services).

Το σύστημα αποθήκευσης θα διαθέτει λογισμικό παρακολούθησης και ελέγχου (EMS & BMS) και θα συνδέεται με το σύστημα μέσω αμφίδρομων αντιστροφέων (φόρτιση-εκφόρτιση), μετασχηματιστών και γραμμών ΜΤ.

Στην περιοχή εγκατάστασης του συστήματος αποθήκευσης θα τοποθετηθεί το κέντρο ελέγχου, για τις ανάγκες παρακολούθησης- ελέγχου και λειτουργίας του σταθμού παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπου θα εγκατασταθεί ο κεντρικός πίνακας Μέσης Τάσης, το απαραίτητο λογισμικό παρακολούθησης και ελέγχου (EMS/SCADA/PLC) και ο αναγκαίος λειτουργικός εξοπλισμός για την εποπτεία των υποσυστημάτων του σταθμού καθώς και ένας μετασχηματιστής παροχής επικουρικών υπηρεσιών.

Συνοδά Έργα-Υ/Σ-Εναέρια, Υπόγεια Διασύνδεση-διάνοιξη οδών

Το παρόν έργο θα διασυνδεθεί μέσω του Υποσταθμόυ (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης που θα εγκατασταθεί εντός του γηπέδου στη θέση ‘Ριζό’ (βόρεια του ΣΑΗΕ) με το ΚΥΤ στη θέση ‘Παλιάμπελα’ με εναέρια καλωδίωση, τοποθετώντας τριάντα ένα (31) πυλώνες υψηλής τάσης της «Σειράς 4» με μέσο ύψος 34μ (πύργοι διπλού κυκλώματος) πάνω στους οποίους θα προσδεθούν ή αναρτηθούν οι ηλεκτροφόροι αγωγοί φάσεων και οι αγωγοί ηλεκτρικής προστασίας. Η εναέρια όδευση θα έχει συνολικό μήκος 10.46χλμ όπως αποτυπώνεται στους συνημμένους στη ΜΠΕ χάρτες. Η υπόγεια όδευση της γραμμής μεταφοράς μέσης τάσης, θα ακολουθήσει τους υφιστάμενους χωματόδρομους και τις νέες διανοίξεις.

Η πρόσβαση στα έργα και η μεταφορά του απαραίτητου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού θα πραγματοποιηθεί μέσω του κύριου οδικού δικτύου και των υφιστάμενων χωματόδρομων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV