Μαρίνα
Ξυπνητού

Σε 36 μήνες από σήμερα – εφόσον είναι τεχνικά εφικτό – εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι τρεις φάσεις υλοποίησης που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Απόλλων».

Ο νέος διαγωνισμός που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ ισχύος 1,1 GW, τα οποία θα συνοδεύονται και από μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) συνολικής χωρητικότητας 1,1 GWh, με στόχο τον συμψηφισμό περίπου 1.620 GWh τον χρόνο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Δήμων και Περιφερειών της χώρας καθώς και ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών.

Το  «Απόλλων» είναι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού στη χώρα, ενώ στόχος του είναι μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους ωφελούμενους μετά τον συμψηφισμό αναμένεται να μειωθεί ετησίως κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη με το πρόγραμμα Απόλλων.

Όσον αφορά το διαδικαστικό κομμάτι, στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν επενδυτές με ώριμα έργα οι οποίοι θα πρέπει δηλαδή να έχουν εξασφαλίσει οριστική προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να είναι έτοιμα έως το τέλος της ερχόμενης τετραετίας. Όποιος προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή ανά μεγαβατώρα θα παίρνει το έργο.

Οι σταθμοί ΑΠΕ που θα επιλεγούν θα αποζημιώνονται για την ενέργεια που παράγουν και συμψηφίζουν με τις καταναλώσεις των ωφελούμενων για διάρκεια 20 ετών.

Η θέση εγκατάστασης των σταθμών ΑΠΕ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ενδεχομένως θα επιλεχθούν είναι ανεξάρτητη της Περιφέρειας που ανήκει η Ενεργειακή Κοινότητα και θα συμψηφιστούν οι καταναλώσεις.

Χρονοδιάγραμμα

Σε ορίζοντα 36 μηνών, εκτιμάται ότι θα έχει γίνει η υλοποίηση και των τριών φάσεων μέχρι και τη λειτουργία όλων των έργων για την κάλυψη όλων των Περιφερειών -εφόσον είναι τεχνικά εφικτό.

Αναλυτικότερα, κατά την 1η φάση, θα πρέπει να συσταθούν οι απαραίτητες νομικές οντότητες ανά Περιφέρεια, να μελετηθούν οι ενεργειακές ανάγκες των ωφελούμενων και τα συγκεκριμένα προφίλ κατανάλωσης και να διαστασιολογηθούν τα απαιτούμενα έργα ΑΠΕ και η ενέργεια προς συμψηφισμό και εικονικό ταυτοχρονισμό, που θα ζητηθεί.

Στην 2η φάση, όπου με βάση τις μελέτες που θα παραδοθούν ανά Ενεργειακή Κοινότητα θα προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί για την επιλογή των αναδόχων – των έργων ΑΠΕ δηλαδή, που θα καλύψουν με την ενέργειά τους τις ενεργειακές ανάγκες των ενεργειακών κοινοτήτων.

Η 3η φάση αφορά τη κατασκευή και την ηλέκτριση των έργων.

Τι δείχνει μελέτη του Green Tank για τις ενεργειακές κοινότητες

Συνολικά 1.677 είναι σήμερα οι ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας αύξηση 18,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την τελευταία ανασκόπηση του Green Tank, βασισμένη στα διαθέσιμα στοιχεία των ΓΕΜΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Από την μελέτη προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Η συνολική ηλεκτρισμένη ισχύς εμπορικών έργων και έργων αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες ξεπέρασε το φράγμα του 1 GW (1,071.7MW, +34.3% συγκριτικά με τον Νοέμβριο 2022). Ωστόσο, η ηλεκτρισμένη ισχύς έργων αυτοπαραγωγής από ΕΚοιν εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερη από εκείνη των εμπορικών έργων – μόλις 7.5 MW.
– Σχεδόν διπλάσια (+94.5%) η ηλεκτρισμένη ισχύς έργων αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες, πολίτες και άλλους φορείς τον Αύγουστο 2023 (337.7 MW) σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022 (173.6 ΜW).
– Έργα αυτοπαραγωγής ισχύος 1,349 ΜW βρίσκονται σε εκκρεμότητα και θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με χρήση του ηλεκτρικού χώρου 2 GW που προβλέπει η νέα νομοθεσία (ν.5037/2023).
– Περισσότερη συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες για αυτοπαραγωγή ενέργειας διεκδικούν οι πολίτες με αύξηση στις σχετικές αιτήσεις κατά 292,5% συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2022 σε όλη την επικράτεια.
– Το 66.6% των συνολικών εκκρεμών αιτήσεων έργων ενεργειακών κοινοτήτων (εμπορικών και αυτοπαραγωγής) ισχύος 1,346 MW αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεπάρκειας ηλεκτρικού χώρου, καθώς τους έχει γνωστοποιηθεί αδυναμία σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τα εκκρεμή έργα στα οποία δεν έχει γνωστοποιηθεί αδυναμία σύνδεσης ως τώρα είναι 826 με ισχύ 631 MW.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας