Βαγγέλης
Θάνος

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των επενδυτών για υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ζήτηση παραμένει υψηλή για νέα έργα ΑΠΕ όπως νέοι αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί , γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό και στην κυβέρνηση. Ως εκ τούτου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο που θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέα έργα ΑΠΕ.

Εξάλλου τα έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τον θεμέλιο λίθο ούτως ώστε να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια.

Με αυτό το ρυθμό και με τα νέα δεδομένα να προδιαγράφονται, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, βεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες 12 άδειες με στόχο να κατασκευαστούν νέοι αιολικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 370MW .

Η βεβαίωση της Αρχή αποτελεί το πρώτο βήμα από μια σειρά αδειών που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία ενός έργου ΑΠΕ. Ακόμα και με την ψήφιση του νέου νόμου , η προβλεπόμενη διαδικασία θα αρχίζει να “ξετυλίγεται” με την άδεια της ΡΑΕ.

 

12 νέοι αιολικοί σταθμοί

Τις προηγούμενες ημέρες η Αρχή βεβαίωσε αρκετές άδειες για αιολικούς σταθμούς, κάποια μικρότερα και κάποια μεγαλύτερα. Με την συνολική ισχύ να ξεπερνάει τα 370 MW. Ωστόσο αυτές που ξεχωρίζουν για το μέγεθος τους είναι παρακάτω 12 :

-Άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 44,0 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 44,0 MW, εξασφάλισε η ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Το σχέδιο προβλέπει κατασκευή του σταθμού στους Δήμους Λαμιέων και Δομοκού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

-Άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 27,4MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 27,4MW βεβαιώθηκε στην Χ. ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. Το πλάνο αναφέρει κατασκευή του σταθμού στους δήμους Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

-Άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 25,2 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 25,2 MW, εξασφάλισε η εταιρεία ROKAS THRAKI III S.A. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή των εγκαταστάσεων στον δήμο Αρριανών, στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης.

-Άδεια για Για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 36,0 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 36,0 MW, χορηγήθηκε στην εταιρεία AGELΕSS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Το σχέδια αναφέρει την κατασκευή του σταθμού στους δήμους Δελφών και Δωρίδος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

-Άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 11,4MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 11,4MW εξασφάλισε η «Χ. ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.. Η εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή των εγκαταστάσεων στη θέση Μαυρομιχάλη – Μυρτιά μεσοχωρίων στον δήμο Καρύστου, της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

-Άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 25,3MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 25,3 MW βεβαιώθηκε στην F-GRID ΝΕΜΕΣΙΣ Ε.Π.Ε. Τσ σχέδιο προβλέπει την κατασκευή του σταθμού στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

-Άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 26,4 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 26,4 MW, χορηγήθηκε στην Gadir Renewable Ltd. Η εταιρεία αναφέρει την κατασκευή του σταθμού στους δήμους Χαλκιδέων και Θηβαίων , της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος, δύο άδειες για αιολικούς σταθμούς εξασφάλισε η εταιρεία ENEL GREEN POWER HELLAS Α.Ε. Η πρώτη άδεια αφορά αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 18,7MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 18,7MW στον δήμο Κορινθίων , της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ενώ η δεύτερη είναι για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 19,8MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 19,5MW, στον δήμο Αρριανών, της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης.

Σταθμοί στα όρια της Περιφέρειας Αττικής

Οι τρεις από τις δώδεκα άδειες που χορήγησε η ΡΑΕ αφορούν σημεία εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα , μια άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 33MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 33MW, εξασφάλισε η εταιρεία K-WIND ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία των εγκαταστάσεων με 9 ανεμογεννήτριες, στη θέση Στερνίζα των δήμων Μάνδρας-Ειδυλλίας και Θηβαίων, των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας

Οι άλλες δύο άδειες χορηγήθηκαν στην εταιρεία PIRITIUM AE. Η μια προβλέπει αιολικό σταθμό με 15 ανεμογεννήτριες, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 30MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 30MW, στη θέση Μερμηγκάρης , του δήμου Κυθήρων , της Περιφέρειας Αττικής.

Η δεύτερη άδεια είναι για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 30MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 30MW, επίσης με 15 ανεμογεννήτριες , στη θέση Φοινικικές, του δήμου Κυθήρων , της Περιφέρειας Αττικής.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV