fbpx
Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Στα δικαστήρια (ξανά) για τα αρχαία του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετρό Θεσσαλονίκης: άποψη αποβάθρας σταθμού

Την προσφυγή στα δικαστήρια προανήγγειλε η υπό σύσταση Κίνηση Πολιτών «για την προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και αφορά την περίπτωση των αρχαιοτήτων του σταθμού Μετρό, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Σήμερα δόθηκε μία συνέντευξη τύπου για το θέμα σε δημοσιογράφους της πόλης.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών, εκτός από τον τέως δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, μίλησαν η αρχαιολόγος και πρώην δ/ντρια της 9ης Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων κα. Μακροπούλου, ο αρχιτέκτων μηχανικός Βασίλης Κονιόρδος και ο δικηγόρος και πρώην νομικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης Φωκίων Δεληγιάννης.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να αποσπασθούν οι αρχαιότητες υποστήριξαν ότι είναι οι εξής:

-Προστασία των αρχαιοτήτων, καθώς μεγάλο μέρος είναι από φθαρτά υλικά και δεν θα αντέξουν στην απόσπαση.

-Η απόσπαση συνεπάγεται τη συνέχιση της ανασκαφής σε μεγαλύτερο βάθος, 3-3,5 μέτρων, και τον πιθανό εντοπισμό και άλλων αρχαιοτήτων.

-Η προηγούμενη υπουργική απόφαση προβλέπει την απόσπαση για την κατασκευή του σταθμού αλλά δεν υπάρχει μελέτη επαναφοράς.

Για το θέμα μίλησε και ο μέχρι πρότινως Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος που έκανε λόγο για «κουτοπονηριές και ψέμματα που προσπαθούν να επιβάλλουν μία λύση» (αναφερόμενος στην απόφαση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων). Υποστήριξε πως το Μετρό δεν θα παραδοθεί, με τη Βενιζέλου, σε λειτουργία το 2023, αλλά θα καθυστερήσει για το 2024- 2025. Λόγω των καθυστερήσεων, που κάποιες, όπως είπε, μεθοδεύει τους τελευταίους μήνες ο ανάδοχος, το ελληνικό δημόσιο θα αναγκασθεί να πληρώσει για αποζημιώσεις δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Ο νομικός Φωκίων Δεληγιάννης επισήμανε ότι δεν υπάρχει εισήγηση από αρμόδιο φορέα, την Αττικό Μετρό ΑΕ ή την Εφορία Πόλης Θεσσαλονίκης, για αλλαγή της μεθόδου κατασκευής και πως ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του προκαταλαμβάνει τη γνώμη των μελών του ΚΑΣ.

Να θυμίσουμε πως εχθές ομόφωνα οι φορείς της πόλης αποφάσισαν να υποστηρίξουν την λύση απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, προκειμένου να γίνει εφικτή η λειτουργία του μέσου το 2023.

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κρίσιμη χρονιά το 2020, τι θα γίνει σε σταθμούς και γραμμές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός του Μετρό Θεσσαλονίκης

Εξαιρετικής κρισιμότητας θα είναι η φετινή χρονιά για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Το πολύπαθο έργο, φέτος κλείνει 14 χρόνια έργων χωρίς να έχει καταφέρει να ολοκληρωθεί. Πλέον κινούμαστε στον αστερισμό του Απριλίου 2023 καθώς για τότε έχει προσδιοριστεί από την κυβέρνηση ως χρόνος έναρξης επίσημης λειτουργίας.

ΕΠΙΔΟΜΗ

Φέτος όμως περιμένουμε πολλά. Αν ξεκινήσουμε από κάτω προς τα πάνω, μία πρώτη παρατήρηση είναι πως ξεκίνησε το στρώσιμο των γραμμών (δηλαδή η επιδομή) και στην επέκταση προς Καλαμαριά. Μέσα στο έτος αναμένεται να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής των περίπου 5χλμ. από το σταθμό Πατρικίου μέχρι τη Μίκρα.

Στη βασική γραμμή φέτος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το στρώσιμο των γραμμών από το σταθμό ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ μέχρι τον τερματικό σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ προκειμένου να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια, ενώ μέσα μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν δοκιμές των συρμών εντός του Αμαξοστασίου Πυλαίας.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το στρώσιμο των γραμμών στο τμήμα Αγία Σοφία-Ανάληψη (δηλαδή και στο τμήμα που περνά από το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ). Τοποθετημένοι αλλά όχι σκυροδετημένοι είναι οι στρωτήρες στο τμήμα Ανάληψη-Αμαξοστάσιο Πυλαίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για ττα δοκιμαστικά είναι να ολοκληρωθεί κατά το ίδιο διάστημα η εγκατάσταση των Η/Μ για την σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση και αρκετά άλλα συστήματα που θα επιτρέψουν την ηλεκτρονική επικοινωνία των συρμών με το κέντρο ελέγχου. Μην ξεχνάμε ότι οι συρμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι χωρίς οδηγό (driverless) και λειτουργούν μέσω υπεραυτόματου συστήματος.

Παρόμοιο σύστημα Μετρό με αυτό της Θεσσαλονίκης, μπορούμε να συναντήσουμε στην Κοπεγχάγη.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Κατασκευαστικά οι περισσότεροι από τους 18 σταθμούς (13 της βασικής γραμμής και 5 της επέκτασης Καλαμαριάς) είναι είτε ολοκληρωμένοι είτε σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Φέτος θα είναι ακόμα μία χρονιά απομάκρυνσης των λαμαρινών από εργοταξιακούς χώρους και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αυτό θα το δούμε σύντομα στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στη Βούλγαρη και το Συντριβάνι–Έκθεση. Οι επόμενοι σταθμοί που θα «απελευθερωθούν» είναι οι Ευκλείδης, Παπάφη, Πατρικίου, Ανάληψη και Φλέμινγκ.

Εδώ στόχος είναι να γίνει ρυμοτομική, πολεοδομική και κυκλοφοριακή αποκατάσταση σε όλες αυτές τις περιοχές που έμειναν «εγκλωβισμένες» για πάνω από 10 χρόνια στα πλαίσια της εργοταξιακής κατάληψης του Μετρό.

Παράλληλα φέτος θα ξεκινήσει και η κατασκευή του τελευταίου σταθμού του Μετρό Θεσσαλονίκης, τοου σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Είναι άλλωστε ο ρυθμιστής για την ολοκλήρωση της γραμμής το 2023.

ΟΙ ΣΥΡΜΟΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com στις 18 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η έλευση του 6ου συρμού από Ιταλία. Άνευ σοβαρού απροόπτου μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν παραληφθεί στο σύνολο τους οι 18 συρμοί και τότε θα ξεκινήσει και η αντίστροφή μέτρηση των δοκιμαστικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες εντατικών δοκιμών για να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη λειτουργίας το 2023.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ Η/Μ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Εκεί που υπάρχει εκκρεμότητα είναι με τα Η/Μ της γραμμής Καλαμαριάς. Ο διαγωνισμός που έχει βγει στον αέρα από το καλοκαίρι του 2018, δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για την εγκατάσταση σηματοδότησης στην επέκταση Καλαμαριάς και είναι απολύτος απαραίτητος για να ξεκινήσουν και εκεί τα δοκιμαστικά δρομολόγια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τα οκτώ επόμενα βήματα για τον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοταξιακός Γερανός

Η επικείμενη παράδοση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στη διοίκηση της Αττικό Μετρό, σχετικά με τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης θα ανάψει και τυπικά το πράσινο φως στην εταιρεία ώστε να προχωρήσει στο σχεδιασμό της για την κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος «η απόφαση του ΚΑΣ θέτει τους αυστηρούς όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες πρέπει να κινηθούμε όσον αφορά τις αρχαιότητες».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο από δω και πέρα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

1. Έκδοση της υπουργικής απόφασης από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θα επικυρώνει ουσιαστικά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ.

2. Εκπόνηση της μελέτης απόσπασης των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στο επίπεδο μείον ένα. “Δεν θα πρόκειται για απλή επικαιροποίηση παλαιότερης ανάλογης μελέτης που είχε γίνει το 2014 καθώς τώρα οι αρχαιότητες έχουν καλυφθεί από μεγάλους σάκους με άμμο και επιπλέον, η απομάκρυνσή τους δεν θα γίνει από ανοιχτό όρυγμα αλλά από τις οπές που έχουν μείνει ανοιχτές στην πλάκα οροφής του σταθμού”. Η μελέτη αυτή εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

3. Απομάκρυνση των σάκκων της άμμου με τα οποία έχουν σκεπαστεί οι αρχαιότητες προκειμένου να προφυλαχθούν. Η όλη διαδικασία της αποκάλυψης και απόσπασης των αρχαιοτήτων εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περί τους έξι με οκτώ μήνες.

4. Θα εκπονηθεί, παράλληλα, προκαταρκτική μελέτη στην οποία θα αποτυπώνεται ο τρόπος μεταφοράς και φύλαξης των αρχαιολογικών ευρημάτων. “Θα πρόκειται φυσικά για στεγασμένο χώρο όπου θα τοποθετηθούν τα ευρήματα, όπως θα μας υποδειχθεί από τους αρμόδιους αρχαιολόγους”.

5. Μετά την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το κυρίως σκάμα του σταθμού, θα ξεκινήσει το ανασκαφικό έργο στα υποκείμενα στρώματα της ελληνιστικής περιόδου τα οποία βρίσκονται κάτω από τις αναδειχθείσες αρχαιότητες στο επίπεδο μείον ένα και ως τις σήραγγες. Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, αυτό το ανασκαφικό έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα έτος.

6. Παράλληλα, και άσχετα με τις εργασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων, θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανασκαφής στις δύο εισόδους του σταθμού, τη βόρεια και τη νότια. Οι ενδεχόμενες αρχαιότητες οι οποίες θα βρεθούν εκεί είτε θα παραμείνουν στο χώρο, σε ειδικές προθήκες είτε θα εκτεθούν σε άλλο χώρο, μαζί και με τις υπόλοιπες αρχαιότητες που έχουν ήδη αφαιρεθεί από τους άλλους σταθμούς. Η λύση αυτή, για τις αρχαιότητες στις εισόδους, προβλεπόταν και στη λύση της in situ κατασκευής.

7. Θα ακολουθήσει η κύρια φάση των εργασιών κατασκευής του σταθμού για την οποία θα απαιτηθεί η υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης με τον ανάδοχο με βάση το αρχικό τιμολόγιο, όπως αναφέρει ο κ. Ταχιάος.
8. Παράλληλα θα εκπονηθεί η μελέτη επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, εγχείρημα το οποίο θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες. “Οι τρύπες στην πλάκα οροφής στο σταθμό θα κλείσουν όταν θα ξαναμπούν μέσα τα αρχαία. Δηλαδή θα σφραγιστεί ο σταθμός με τα αρχαία μέσα και τότε θα δοθεί σε λειτουργία το μετρό” σημειώνει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαδικασία επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.

Ο κ. Ταχιάος επισημαίνει ότι «αμέσως μετά τις γιορτές θα γίνουν συναντήσεις τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού όσο και με τον ανάδοχο με στόχο τη χάραξη ενός πλαισίου συνεργασίας και την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη από τώρα και έως την πλήρη ολοκλήρωση του έργου τον Απρίλιο του 2023».

Πηγή: https://www.voria.gr/article/ta-epomena-okto-vimata-gia-tin-kataskevi-tou-stathmou-venizelou

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Σπίρτζης: Επικυρώθηκε το ούτε αρχαία, ούτε Μετρό για τη Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγα Μετρό με ράγες

Σε παρέμβαση του ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σχολίασε με έντονο τρόπο την απόφαση του ΚΑΣ αναφορικά με τα αρχαία του σταθμου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και την ονόμασε «ούτε αρχαία, ούτε Μετρό». Με δεικτικό τρόπο μίλησε πως η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο να μην τελειώνει έργα, τη χαρακτήρισε «κυβέρνηση ακινησίας των έργων». Τόνισε επίσης ότι αγνοείται απροκάλυπτα ο αρχαιολογικός νόμος. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ολόκληρη τη δήλωση του κ.Σπίρτζη.

«Ενημερωθήκαμε ότι έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ελήφθη η απόφαση της απόσπασης των αρχαίων του Σταθμού Βενιζέλου. Ξεπερνώντας κάθε ευαισθησία γύρω από την πολιτιστική μας κληρονομιά, κάθε γνώμη της επιστημονικής κοινότητας των Αρχαιολόγων, κάθε πρόταση των συναδέλφων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, κάθε ανησυχία γύρω από τα μοναδικά ευρήματα του Αρχαίας Μέσης Οδού, κάθε όραμα και σχεδιασμό για την συνύπαρξη της σύγχρονης Θεσσαλονίκης και των έργων υποδομών που πρέπει να έχει, κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, που είχε φτάσει στο τέλος του, κάθε έγνοια για την καθημερινότητα των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια από τις λάθος επιλογές της ΝΔ, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε τον μεταρρυθμιστικό οίστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα ταχεία μεταρρυθμιστικά βήματα οικοδόμησης του «επιτελικού» κράτους, που θεσμοθετήθηκε τις πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε πως όπως και πριν το 2015, τα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης απέκτησαν ξανά «αραχνοΰφαντους ιστούς», οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί δραματικά, οι ρυθμοί ολοκλήρωσης του έργου μηδενίστηκαν και πάλι, οι παρατάσεις που ζητούν οι κατασκευαστές ξαναμπαίνουν στην επικαιρότητα, ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας των κατασκευαστών από την αρχή του έργου παραιτήθηκε, ο διαγωνισμός για τις πρόδρομες εργασίες στις Δυτικές συνοικίες προαναγγέλθηκε ότι θα ακυρωθεί, η ΝΔ συνεχίζει στον επικοινωνιακό μεταρρυθμιστικό οίστρο της και υλοποιεί «μοναδικές, ρηξικέλευθες» διαδικασίες.

Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η ΝΔ παραμένει πιστή στις αρχές και την ιστορική παράδοση της στις υποδομές: να μην ολοκληρώνονται ΠΟΤΕ τα έργα. Επομένως δεν θα ολοκληρώσουν ως όφειλαν άμεσα το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης ταλαιπωρώντας τους πολίτες γιατί η κυβέρνηση επέλεξε προσχηματικά την επανασύνδεση της ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου με έναν σταθμό.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θεσμοθετήθηκε, ώστε να υπάρχει ένα επιστημονικό όργανο που θα διαφυλάσσει την πολιτιστική μας κληρονομιά, από οποιεσδήποτε πιέσεις και θα δίνει τις βέλτιστες επιστημονικά τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαδικασίες και ο τρόπος λειτουργίας του ΚΑΣ προκάλεσαν καθυστερήσεις σε ένα έργο. Παρά ταύτα οι αποφάσεις του ΚΑΣ, ακόμη και σε θέματα που απασχολούσαν την επικαιρότητα και παρά τις πιέσεις, κινούνταν πάντα εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου επιστημονικής επάρκειας με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και την τήρηση των συνταγματικών επιταγών για την προστασία των αρχαιοτήτων μας.

Όμως ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της ΝΔ είναι πρωτοφανής!

Είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η ύπαρξη μελέτης από διακεκριμένο στατικό γραφείο της χώρας, που έχει κατατεθεί στο ΚΑΣ από την Αττικό ΜΕΤΡΟ, έχει πληρωθεί και έχει λάβει την έγκριση του ΚΑΣ από το 2017.

Είναι η πρώτη φορά, που αγνοείται τόσο απροκάλυπτα, ο αρχαιολογικός νόμος, που στο άρθρο 42, αναφέρει ότι «η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησης του στο περιβάλλον του».

Εκεί όμως που βρίσκεται η πραγματικά μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή της ΝΔ, η τομή που μας φέρνει στην πρώτη θέση των μεταρρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η λήψη απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων της Μέσης Οδού, στο σταθμό Βενιζέλου, του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης με εισήγηση:
• την προαναγγελθείσα απόφαση, από τον Πρωθυπουργό, από το βήμα της ΔΕΘ,
• την ανακοίνωση της σε επιτροπή της Βουλής, μια μέρα πριν την συνεδρίαση του ΚΑΣ, από την Υπουργό Πολιτισμού, και τέλος
• την επικύρωση των προαναγγελιών από το ΚΑΣ, σήμερα.

Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να αναδειχθεί ως η κυβέρνηση ακινησίας των έργων υποδομών της χώρας, αλλά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον μεταρρυθμιστικό της οίστρο.
Μπορεί με την απόφαση αυτή να μην αποκτήσει για τα επόμενα πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη ούτε ΜΕΤΡΟ, ούτε Αρχαία, όπως και δεν απέκτησε ποτέ υποθαλάσσια οδική σύνδεση αλλά έχει αποκτήσει την πρωτοπορία στο πως δεν θα αποκτήσει υποδομές για τους πολίτες της.
Και αυτό το χρωστάνε οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αναμφισβήτητα στην παράταξη της ΝΔ και στα έργα της…

Για να θαυμάσουμε αυτήν την ιστορική συνεδρίαση του ΚΑΣ, ως μνημείο ανεξάρτητης και υποδειγματικής λειτουργίας ενός επιστημονικού οργάνου, περιμένουμε την κοινοποίηση των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της συνεδρίασης».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα