Νίκος
Καραγιάννης

Στα 85 εκατ. ευρώ θα φτάσει τελικά ο λογαριασμός για την αποζημίωση του σχήματος “ΘΕΡΜΑΙΚΗ ΟΔΟΣ” για το έργο-φάντασμα για την υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και σταμάτησε άδοξα λόγω προσφυγών συνεχίστηκε με το αίτημα αποζημίωσης του σχήματος “ΘΕΡΜΑΙΚΗ ΟΔΟΣ”, και στα χρόνια που ακολούθησαν ακούστηκαν απαιτήσεις που άγγιζαν ακόμα και τα 160 εκατ. ευρώ.

Τελικά με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεσμεύτηκαν 85 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποδοθούν στην ΘΕΡΜΑΙΚΗ ΟΔΟΣ., ως ακολούθως: ποσό 67,88 εκατ.ευρώ για το σύνολο των επιδικασθέντων ποσών και καθυστέρησης και 17,11 εκατ. ευρώ για τόκους. Την ΘΕΡΜΑΙΚΗ ΟΔΟ αποτελούσαν οι εταιρείες Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ Α.Ε., Άκτωρ Α.Ε. (που ανήκουν πλέον στον Όμιλο Ελλάκτωρ), Boskalis International B.V. και ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ.

Η ιστορία του έργου-φαντάσματος ξεκινά πολλά χρόνια πριν και παρά του ότι είχε υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης, ενστάσεις και προσφυγές έφτασαν το έργο σε αδιέξοδο και τελικά ακύρωση της σύμβασης. Η ιδέα για την υποθαλάσσια σήραγγα που θα ενώνει τις δύο άκρες της πόλης φτάνει στο 1968, όμως θα φτάσουμε στον Ιούνιο του 2002 για να εκκινήσει η προκήρυξη της δημοπράτησης του έργου ως σύμβαση παραχώρησης.

Το ιστορικό του έργου

Η λύση που επιλέχθηκε ήταν να συνδεθει η Δυτική Είσοδος της Θεσσαλονίκης με τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου σε μήκος μήκος 3,8 χλμ. Από αυτά περίπου 1240 μέτρα θα ήταν μέσω της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

Η δημοπράτηση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2003 και τελικά φτάνουμε στον Μάιο του 2005 με την ανάδειξη ως προσωρινού αναδόχου του σχήματος «Θερμαϊκή Οδός».

Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2005 -λόγω προσφυγών- για να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και της κύρωσης της από τη Βουλή των Ελλήνων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες θα ξεκινούσαν τον Απρίλιο του 2007 με συνολική διάρκεια τους 48 μήνες και ένα συνολικο κόστος 472 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν άμεσα ξεκίνησαν αντιδράσεις με ενστάσεις και προσφυγές κατά του έργου. Με μια απόφαση του ΚΑΣ κηρύχθηκαν αρκετά κτίρια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης διατηρητέα, γεγονός που απαιτούσε την εκβάθυνση της σήραγγας από τα 15 στα 25 μέτρα με σημαντική αύξηση του κόστους κατασκευής και την ανάγκη διεξαγωγής νέων περιβαλλοντικών μελετών.

Αυτό προκάλεσε την αρνητική αντίδραση των τραπεζών που χρηματοδοτούσαν που αυτό είχε ως ατυχή κατάληξη η “Θερμαϊκή Οδός” να καταγγείλει την σύμβαση και τελικά το έργο-φάντασμα να ακυρωθεί.

Στη συνέχεια ακολούθησαν αιτήματα αποζημιώσεων. Μετά από αρκετές δικαστικές μάχες αποφασίστηκε πως το ελληνικό Δημόσιο, έπρεπε να καταβάλλει στην εταιρεία αποζημίωση € 67,4 εκατομμύρια. Το Δημόσιο άσκησε ως όφειλε, ενστάσεις και τλεικά φτάσαμε στη σημερινή ημέρα.

Το σκεπτικό της απόφασης

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης του υπ.ΥΠΟΜΕ «ήδη οφειλόμενο ποσό των 81.749.303,93 ευρώ κατά τους ευνοϊκότερους για το Δημόσιο υπολογισμούς, το οποίο αντιστοιχεί στο κεφάλαιο και τους τόκους αποζημίωσης που επιδικάστηκαν με τις Διαιτητικές Αποφάσεις του Α’ Κύκλου Διαιτησιών, εύλογα προσαυξημένο μέχρι του συνολικού ποσού των 85.000.000 ευρώ, αφενός με τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα που θα επιβάρυναν το Ελληνικό Δημόσιο κατά το χρονικό διάστημα των πέντε ετών (το οποίο, κατ’ ελάχιστη εκτίμηση θα απαιτείτο σε περίπτωση μη επίτευξης συμβιβασμού) για την διεξαγωγή αβέβαιων σε διάρκεια και έκβαση δικαστικών αγωγών για την ακύρωση των Διαιτητικών Αποφάσεων του Β’ Κύκλου Διαιτησιών, με τις οποίες το επιδικασθέν ποσό αποζημίωσης για κεφάλαιο και τόκους ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 109,4 εκατ. ευρώ, και αφετέρου με τις αμοιβές και τα έξοδα των εκκρεμών διαιτητικών δικών του Γ’ Κύκλου Διαιτησιών, με αντικείμενο τη νομιμότοκη επιδίκαση σε βάρος του Δημοσίου συνολικού ποσού αποζημίωσης 240.291.618 ευρώ».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV