Νίκος
Καραγιάννης

Στα 2,2 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία αναφορικά με τα έργα υποδομής και θωράκισης της περιοχής. Σε δημοσιογραφική ενημέρωση που έγινε εχθές από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα για τον ένα χρόνο διοίκησης έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και το πως προχωρούν και τα απαραίτητα έργα για να μην ξαναζήσει η περιοχή καταστροφές παρόμοιες με τις θεομηνίες Daniel & Elias.

Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα ο κ.Κουρέτας ανέφερε πως υπάρχει ένα πρόγραμμα έργων από την Περιφέρεια, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το συνολικό ποσό ανέρχεται περίπου σε 880 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν σε αντιπλημμυρικά έργα που προγραμματίζει το υπουργείο Υποδομών, άλλα 200 εκατ. ευρώ σε έργα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλα 80 εκατ. ευρώ σε έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σε αυτά αν προστεθούν και τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα ύψους 1,35 δισ. ευρώ του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, τότε το σύνολο των απαραίτητων έργων για συγκοινωνιακές υποδομές και έργα θωράκισης φτάνουν στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, για τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουν ξεκινήσει έργα 42 εκατ. ευρώ και εντός του 2025 εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν επιπλέον 38,6 εκατ. ευρώ. Στόχος της Περιφέρειας, όπως ανέφερε ο κ.Κουρέτας, είναι τα έργα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί το 2026.

Αναφορικά με τα έργα του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπάρχει η δράση “ορεινή υδρονομία” ύψους 200 εκατ. ευρώ. Οι μελέτες ξεκίνησαν το περασμένο Φθινόπωρο και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος, για να ακολουθήσει ο σχετικός διαγωνισμός και η υλοποίηση του έργου.

Πρόκειται για έργα τα οποία λειτουργούν ως διαχειριστές/φράχτες των υδάτων που επιτυγχάνουν την διευθέτηση τους με απώτερο σκοπό αυτοί οι όγκοι νερού να μην πλημμυρίζουν τις πεδιάδες.

Για τα έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο κ.Κουρέτας εκτίμησε πως θα χρειαστεί μια περίοδος περίπου ετών για να ολοκληρωθούν και αφορά σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι του Ενιπέα Φαρσάλων, του Αγιόκαμπου, στο Αγιονέρι κ.α.

Δεχόμενος ερωτήσεις για τις ενστάσεις στους διαγωνισμούς για τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα αποκατάστασης, ο κ.Κουρέτας σημείωσε πως θα μπορούσε ένα ποσό περίπου 100 εκατ. ευρώ να δοθεί για εργολαβίες που θα εκτελέσουν τοπικές εταιρείες και είπε πως στα περισσότερα έργα δεν μπορούν να εκτελεστούν από μικρές εταιρείες.

Απαντώντας επί της διαδικασίας, τόνισε ότι η πρόσκληση σε διαπραγμάτευση είναι νόμιμη για να μπορέσουν να τρέξουν γρήγορα τα έργα ενώ δήλωσε πως είναι δικαιολογημένη η ένσταση που έγινε.

Τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κουρέτας έκανε εκτενή αναφορά στα έργα ύψους 117 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία «Ντάνιελ». Τα υλοποιηθέντα έργα μετά τον Ντάνιελ σε 432 σημεία παρέμβασης σε όλη τη Θεσσαλία ανέρχονται σε 75 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2024 τα έργα προς υλοποίηση ανέρχονται σε 42 εκατ. ευρώ. ​ Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω θα τρέξουν επιπλέον 38,6 εκατ. ευρώ. Από το 2024 πραγματοποιούνται καθαρισμοί στους ποταμούς Φαρσαλίτη, Πηνειού και Ενιπέα με χρόνο ολοκλήρωσης το ερχόμενο Φθινόπωρο.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας των πολιτών της, αξιοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία και καλλιεργώντας συνεργασίες με φορείς και εθελοντικές ομάδες. Η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Αυτό που θα ήθελα να αφήσω είναι η σφραγίδα της ανθεκτικότητας. Δηλαδή να μπορέσουμε να χτίσουμε όχι μόνο υποδομές αντιπλημμυρικών έργων, αλλά όλη την κουλτούρα της ανθεκτικότητας», υπογράμμισε ο κ. Κουρέτας.

Ερωτηθείς για τις αντοχές της Θεσσαλίας σε έντονα καιρικά φαινόμενα, σημείωσε πως «η αίσθηση της θωράκισης της Θεσσαλίας θα ενισχυθεί εκτός από τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια (με καθαρισμούς ποταμών, ρεμάτων κ.λπ.) και με τα έργα ορεινής υδρονομίας – αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2026 -, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία δομημένων πλημμυρικών ζωνών κατά μήκος των ποταμών. ​ ​

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στις μελέτες των Ολλανδών της HVA σημείωσε πως υπήρξε διαφωνία σχετικά με το μοντέλο που προτάθηκε καθώς προέβλεπε να αλλάξουν οι καλλιέργειες και να εισέλθουν εταιρείες διαχείρισης σε αυτές κάνοντας του μικροκαλλιεργητές απλούς παρατηρητές της διαδικασίας και πως θυμίζει μοντέλο Καμπότζης. «Σε αυτό διαφωνούμε. Με ενδιαφέρει να στηρίξουμε τους Θεσσαλούς αγρότες, τα προϊόντα τους να τα πιστοποιήσουμε, να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία και όχι να χάσουν τη γη τους» είπε χαρακτηριστικά.

Για τη μεταφορά 250 εκατ. κ.μ. από τον Αχελώο, ο κ. Κουρέτας επισήμανε πως δεν πρόκειται για εκτροπή, καθώς πρόκειται μόλις για το 4% των 4,2 δισ. κ.μ. που κατεβάζει το ποτάμι. Όπως είπε είναι νόμος του κράτους και πως έχει γίνει μέτωπο με δημάρχους για να τρέξουν τα έργα της Συκιάς για να γίνει η μεταφορά στο Φράγμα Μουζακόυ και να μην υπάρχει έλλειμα νερού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας