Νίκος
Καραγιάννης

Για ακόμα 5 χρόνια θα συνεχιστεί το μπαράζ επενδύσεων της H.I.G. Capital στην Ελλάδα το οποίο προγραμματισμένα είναι στα 2,1 δισ. ευρώ. Το Fund έχει μέχρι σήμερα επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ ενώ οι επόμενες κλειδωμένες επενδύσεις φτάνουν σήμερα τα 600 εκατ. ευρώ με το ποσό να είναι δυναμικό, καθώς εξετάζονται περαιτέρω ανοίγματα στην ελληνική αγορά.

Η H.I.G σήμερα συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Απασχολεί, συνολικά, περίπου 5.000 εργαζόμενους, δημιουργώντας σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. Οι αποδόσεις που καταγράφονται σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών της είναι σε επίπεδο 15-17%.

Σε δημοσιογραφική εκδήλωση στη Ρόδο μίλησαν τα ηγετικά στελέχη της H.I.G. στην Ελλάδα για τα σχέδια που είναι σε εξέλιξη. Στην Ελλάδα επιχειρεί μέσω της Inventio και έχει δύο επενδυτικούς κλάδους. Ο πρώτος είναι ο ξενοδοχειακός μέσω της Ella Resorts και ο δεύτερος είναι των logistics μέσω της Streem Global.

Ο επικεφαλής, Κωνσταντίνος Μπήτρος, ανέφερε πως στον τομέα των logistics αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η ενοποίηση των εταιρειών που έχει αποκτήσει ώστε να λειτουργεί ως ένας ενοποιημένος οργανισμός. Αυτό όπως αναφέρθηκε, θα γίνει σε έναν ορίζοντα περίπου 18 μηνών, δηλαδή περίπου μέχρι το τέλος του 2025.

Οι εταιρείες οι οποίες έχουν αποκτηθεί, είναι οι Μακιός ΑΕ, Βεϊνόγλου ΑΕ, Unit Hellas-Unit Shipping AE, Contrade AE, Light Greece AE, Instant Trans IKE, Nami. Μέχρι σήμερα έχουν συγχωνευθεί όλες οι παραπάνω εταιρείες εκτός από τις Μακιός και Βεϊνόγλου, που θα είναι οι επόμενες που θα ολοκληρώσουν το εγχείρημα.

Τα μεγάλα σχέδια για logistics

Όπως σημείωσε ο Δημητρης Καλλιγέρης COO της Streem Global σήμερα δραστηριοποιούνται σε 5 χώρες οι οποίες θα γίνουν 9: Ελλάδα Σερβία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κύπρος, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο. Συνολικά εργάζονται 2.500 άτομα, ο τζίρος ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, οι αποθήκες καταλαμβάνουν 500.000τμ και σήμερα κατέχει το 18% στον χώρο logistics στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο ρόλος της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα logistics καθώς είναι συντομότερος κατά 10 ημέρες και αποτελεί μια πύλη στην Ευρώπη. “Κάνουμε μεγάλης κλίμακας διακίνηση φορτίων με επίκεντρο την Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καλλιγέρης. Η Streem Global έχει πλέον ως επόμενο στόχο την επέκταση προς βορρά μέχρι την Κεντρική Ευρώπη ενώ στη χώρα μας αναζητά περισσότερο ακίνητα χωρίς αποθήκες καθώς έτσι μπορεί να διαμορφώνει τους χώρους σύμφωνα με τα standards τα οποία έχει θέσει.

Ο κ.Μπήτρος απέκλεισε κάθε συμμετοχή στα υπό διαμόρφωση μεγάλα logistics parks, Θριάσιο Ι και Θριάσιο ΙΙ καθώς όπως υποστήριξε στα πολυμετοχικά σχήματα χρειάζεται πολύς χρόνος για την λήψη αποφάσεων και προτιμάται η αυτονομία αποφάσεων και δράσεων.

Αντίθετα σε εξέλιξη είναι η μεγάλη επένδυση στον χώρο της πρώην Χαλυβουργίας Ελλάδος όπου τα έργα θα ξεκινήσουν το 2025 και σταδιακά όποιες αποθήκες ετοιμάζονται θα παραδίδονται προς χρήση. Η σταδιακή λειτουργία εκτιμάται πως θα ξεκινήσει από το 2026. Αφορά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τρένου, πλοίου, φορτηγών – trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των €300εκ. Το οικόπεδο εκτείνεται σε 291 στρέμματα και περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθηκών 180.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. συνοδών χώρων, με δυνατότητα μεταποιητικών δράσεων.

Το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προς ώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου. Στην παρούσα φάση τρέχει η αδειοδοτική διαδικασία. Το έργο ωριμάζει υπό την εποπτεία της Inventio Edge

Σε ερώτηση αν η εταιρεία ενδιαφέρεται για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, υποστήριξε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει το capacity για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της εταιρείας καθώς σήμερα πέραν άλλων υπάρχει και ένα bottleneck στο τμήμα μέχρι τη Θήβα.

Όπως είπε το θέμα της χρήσης του σιδηροδρόμου ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Streem Global καθώς πρόκειται για ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέσο. Εκτίμησε ότι θέλει τουλάχιστον 3 χρόνια για την αποκατάσταση του δικτύου όταν θα είναι έτοιμο και το δίκτυο στη Σερβία. Μία προσπάθεια που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια για την δρομολόγηση εμπορικών βαγονιών δεν ευδοκίμησε.

Παράλληλα αποκάλυψε πως η εταιρεία έχει παραγγείλει δύο φορτηγά υδρογόνου, τα πρώτα στην Ελλάδα τα οποία θα τα προμηθευτεί από την Volvo. Για την προμήθεια ηλεκτρικών φορτηγών ανέφερε πως δεν βολεύουν ιδιαίτερα καθώς έχουν μικρή αυτονομία και χρειάζονται συχνή φόρτιση.

Τα μεγάλα σχέδια στο Real Estate

Η HIG όμως έχει σε εξέλιξη και ένα μεγάλο πλάνο επενδύσεων στον τομέα του real estate και κυριότερα των ξενοδοχείων. Ο Γιώργος Σταματίου COO της Ella Resorts στην Ρόδο πραγματοποιήθηκε το πρωτο 100% Εlla Resorts που ιδρύθηκε το 2021 καθώς είναι και ο operator του ξενοδοχείου.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα ανακαινίστηκε εκ βάθρων και δόθηκε μεγάλη σημάσια στην αρχιτεκτονική του η οποία υιοθέτησε στοιχεία από την πολιτιστική κληρονομία της Ρόδου. Το κόστος της ανακαίνισης έφτασε τα 45 εκατ. ευρώ η οποία ολοκληρώθηκε στον χρόνο ρεκόρ των 8 μηνών.

Στα κτίρια έχουν ενσωματωθεί τεχνολογίας ενεργειακής απόδοσης όπως η τοποθέτηση φ/β πάνελ ενώ έχουν γίνει και 200 τομές γεωθερμίας που καλύπτουν μέρος της ημερήσιας ανάγκης σε ενέργεια. Σήμερα λειτουργούν στο σύνολο τους τα 750 δωμάτια του τριπλού συγκροτήματος.

Στα Ella Resorts έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη,  Αθήνα με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση πέρα από την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με ιδιαίτερη έμφαση σε Ιταλία και Ισπανία. Συνολικά ο στόχος είναι να φτάσει στα 10.000 δωμάτια εκ των οποίων περίπου τα 6.000 να είναι στην Ελλάδα.

Στην χώρα μας στόχος της είναι η απόκτηση ξενοδοχείων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: να είναι πάνω στη θάλασσα, να είναι πάνω από 200 δωμάτια και να απέχουν μέχρι και 90 λεπτά από κάποιο αεροδρόμιο. Σε ερώτηση για τυχόν επενδυτική κίνηση στο Ελληνικό, ο κ.Μπήτρος ανέφερε ότι είχε εξεταστεί παλαιότερα αλλά αποκλείστηκε καθώς θεωρήθηκε ακριβό και δεν “βγαίνει” για τον τρόπο με τον οποίο θέλει να επενδύει.

Την εποπτεία των ξενοδοχείων τα οποία είναι με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά έχει η Inventio Edge. Σε ερώτηση για την επιλογή εργολάβου, ο κ.Μπήτρος ανέφερε πως προτιμούνται τοπικοί εργολάβοι καθώς ο τελικός στόχος είναι ο μετριασμός της μεταφοράς του κόστους στην τιμή των δωματίων.

Τα ξενοδοχεία που έχει αποκτήσει είναι:

– Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος (2018), πρώην Aldemar Ρόδου δυναμικότητάς 835 δωματίων, επένδυση 100 εκατ. ευρώ.

– Corfu Holdings ΑΕ Κέρκυρα (ex-Mayor Holdings), δυναμικότητας 1.400 δωματίων (2.500 κλίνες), επένδυση 150 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του Αlkyna Lifestyle Beach Resort (πρώην La Grota Verde) όπου θα λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο την επόμενη σαιζόν , ενώ προετοιμάζονται και οι ανακαινίσεις των Capo Di Cordu και Pelekas Monastery συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων που θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2024.

– Αγορά ξενοδοχείου πρώην Aldiana Club, στην περιοχή Μόχλου Κρήτης με επενδυτικό πλάνο €50εκ για την ανακαίνιση, επέκταση και αναβάθμιση σε 5άστερο ξενοδοχείο που θα ονομαστεί Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητά 360 δωματίων. Θα λειτουργήσει την τουριστική περίοδο του 2025.

– Αγορά, πρώην ξενοδοχείου Aλθέα, στην Αγ. Μαρίνα Αττικής, δυναμικότητας ~350 δωματίων. Στην παρούσα φάση το έργο ανακαίνισης βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV