Υπεραστικός Σιδηρόδρομος
Στα 1,25δισ.ευρώ το κόστος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος
Βέλη ΕΡΓΟΣΕ για κακοτεχνία της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ σε σιδηροδρομικό έργο


Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΡΓΟΣΕ, αναφερόμενη σε ανησυχητικές εικόνες σε έργο σιδηροδρομικής σήραγγας που κατασκευάστηκε από τη ΜΗΧΑΝΙΚΗ στον άξονα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Αναλυτικά:
Η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με καμία εταιρεία, εκ των πραγμάτων όμως είναι υποχρεωμένη πλέον να αναφέρει και δημοσίως τα εξής:
Το τεχνικό με την ονομασία Τ6 είναι μια σήραγγα με ανοικτή εκσκαφή και επανεπίχωση (cut & cover) από τη Χ.Θ. 62+430 έως τη Χ.Θ. 62+730 της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Ειδομένης που κατασκευάστηκε από την ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ. Αν και το έργο είναι πρόσφατης κατασκευής, παρουσιάζει ήδη πολύ ανησυχητική εικόνα (ρωγμές, εισροή υδάτων, αποκόλληση στρώσεων, αποδιοργάνωση σκυροδέματος) ως προς την κατασκευαστική του επάρκεια.
Μετά από σχετικές αιτήσεις της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (με τα με Αριθμ. Πρωτ. 24264/28.01.2019 & 4450/13.02.2019 έγγραφα) όρισε πραγματογνώμονες τον κ.Βασίλειο Μπαρδάκη, Δρ Πολιτικό Μηχανικό για τα στατικά θέματα, τον κ.Χρήστο Χιώνη, διπλ.Πολιτικός Μηχανικός (ΜΔΕ) για τα γεωτεχνικά θέματα και την κα Zoryana Strutynska διπλ. Μεταλλειολόγος Μηχανικος(ΜΔΕ) για τα γεωλογικά θέματα.
Όπως προκύπτει από την αλληλογραφία που κοινοποιήθηκε στην ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, οι πραγματογνώμονες τον Μάρτιο του 2019 ζήτησαν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ΕΡΓΟΣΕ, εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, κ.α.) ακριβή αντίγραφα των μελετών και εγγράφων που αφορούν το προαναφερόμενο τεχνικό έργο. Επίσης, τον Μάιο του ίδιου έτους ενημέρωσαν εγγράφως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ΕΡΓΟΣΕ, εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, κ.α.) για την προγραμματισμένη αυτοψία και για την πρόθεση εκτέλεσης δειγματοληπτικών (μη καταστροφικών) δοκιμών.
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ καθώς και η αυτοψία των πραγματογνωμόνων έγιναν με την προηγούμενη διοίκηση και πριν την αλλαγή της κυβέρνησης.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στην αυτοψία παρέστησαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εκτός της εταιρείας «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ» η οποία δεν ανταποκρίθηκε.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της μελέτης του υλικού που τους διατέθηκε, της αυτοψίας, των πρόσθετων μη-καταστροφικών ελέγχων και της προσομοίωσης (μοντελοποίησης του έργου σε Η/Υ), οι πραγματογνώμονες προχώρησαν στην καταγραφή των συμπερασμάτων τους.
Επιπλέον, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το Σεπτέμβριο του 2019 ζήτησε να κάνει έλεγχο του έργου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του αρμόδιου φορέα της για τον έλεγχο των σιδηροδρομικών έργων, της ΙΝΕΑ (Innovation and Networks Executive Agency). Σημειώνεται ότι στον έλεγχο η ΕΡΓΟΣΕ κλήθηκε να δείξει ότι έκανε έστω και τώρα ενέργειες για να γίνει το έργο λειτουργικό, με κίνδυνο αλλιώς να επιστρέψει κοινοτικούς πόρους.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ αιτήθηκε τον Σεπτέμβριο 2019 την επίσπευση των διαδικασιών εκ μέρους των ορισθέντων πραγματογνωμόνων και την αποστολή προς αυτήν το συντομότερο δυνατόν της σχετικής πραγματογνωμοσύνης, ώστε να μπορεί να την επικαλεστεί προς την ΙΝΕΑ. Πράγματι, οι πραγματογνώμονες, κατανοώντας τους σοβαρούς λόγους διακινδύνευσης κοινοτικών πόρων, κοινοποίησαν τον Δεκέμβριο 2019 προς την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ τη συνοπτική παρουσίαση του οριστικού πορίσματος της πραγματογνωμοσύνης.
Η συγκεκριμένη συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης των εργασιών και των οριστικών συμπερασμάτων, έχει σταλεί ασφαλώς και στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, η οποία έχει λάβει πλήρη γνώση των ευρημάτων. Μάλιστα, η ίδια παρουσίαση δόθηκε και στην ΙΝΕΑ.
Αναντίρρητα, οι επί της ουσίας εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, αφού περιλαμβάνουν προσομοιώματα Η/Υ, μέχρι και κοστολόγηση λύσεων. Η προθεσμία για συμπερίληψη, μετά από αξιολόγηση, στην αναλυτική έκθεση, άλλων στοιχείων (πληροφοριών ή απόψεων) δεν έχει καμία σχέση με την αρχική φάση συλλογής στοιχείων (αυτή εκτελέσθηκε τον Μάρτιο του 2019), και αφορά διαδικαστικά θέματα. Άλλωστε, και η ίδια η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ δεν αμφισβητεί στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε κάποιο από τα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης.
Η αλήθεια είναι ότι στην προαναφερθείσα παρουσίαση πορίζονται αποκλίσεις μεταξύ των προβλέψεων της στατικής μελέτης και των κατασκευασμένων δομικών στοιχείων, που σε συνδυασμό με την εφαρμοσθείσα κατασκευαστική πρακτική (κακή διάστρωση/ελλιπής συμπύκνωση σκυροδέματος, κ.α.), υποβάθμισε την προσδοκώμενη επιτελεστικότητα του δομικού συστήματος.
Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές οι «ικανότητες» των στοιχείων (λαμβάνοντας υπόψη υπεραντοχές ή «2ες γραμμές άμυνας») υπολείπονται των εντάσεων που αναπτύσσει ο φορέας. Γι’ αυτό η παθολογία του φορέα μπορεί να επιβεβαιωθεί και υπολογιστικώς – μέσω σύγχρονων ανελαστικών προσομοιώματων.
Τέλος, τονίζουμε ότι η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην παρουσίαση των θέσεών της, δεδομένου ότι το ζήτημα αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και το συγκεκριμένο τεχνικό έργο υλοποιήθηκε μέσω σύμβασης δημοσίου έργου με σημαντικό κόστος εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είτε για την ενίσχυσή του είτε για την καθαίρεση και ανακατασκευή του, θα απαιτηθεί επίσης σημαντική δαπάνη.
Υπεραστικός Σιδηρόδρομος
Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες Σιδηροδρομικές Σήραγγες της Ελλάδας


Τα σιδηροδρομικά έργα στη χώρα την τελευταία 25ετία ήταν πολλά και ομολογουμένως άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη πίσω τους. Πλέον η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιόλογο σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο με την ολοκλήρωση των έργων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη έχει γίνει αντιληπτό το πως αλλάζει την εικόνα των υποδομών.
Οι σήραγγες σε αυτά τα έργα έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου λειτουργικού δικτύου και μάλιστα είναι αρκετές. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσεις την λέξη «σήραγγα» πρώτα με το Μετρό και κατά δεύτερο λόγο με τους αυτοκινητόδρομους.
Όμως ένα σημαντικό μήκος των τεχνικών έργων της ΕΡΓΟΣΕ αποτελείται από σήραγγες σε περιοχές με δύσκολες γεωμορφολογικές και γεωλογικές συνθήκες. Τα υπόγεια έργα της ΕΡΓΟΣΕ είναι περίπου 60 με συνολικό μήκος σηράγγων 77 χλμ και επί πλέον 7 χλμ σηράγγων διαφυγής. Στο μεγαλύτερο μήκος τους κατασκευάζονται με υπόγεια διάνοιξη και μικρό μήκος αυτών με μέθοδο εκσκαφής και επανεπίχωσης (Cut & Cover).
Οι σιδηροδρομικές σήραγγες στην Ελλάδα είναι μονές διπλής κατεύθυνσης ή δίδυμες μονής κατεύθυνσης ανά κλάδο για πολύ μεγάλου μήκους σήραγγες. Στις περιπτώσεις σηράγγων διπλής κατεύθυνσης με μήκος μεγαλύτερο από 1000 μ κατασκευάζονται στοές διαφυγής σε αποστάσεις μικρότερες των 1000 μ ενώ στις δίδυμες σήραγγες μονής κατεύθυνσης ανά κλάδο κατασκευάζονται εγκάρσιοι διάδρομοι διαφυγής ανά 500 μ. Προβλέπονται ειδικά συστήματα εξαερισμού και ελέγχονται με υψηλού επιπέδου συστήματα τηλεματικής.
Σήμερα σε αποκλειστικότητα, το ypodomes.com σας παρουσιάζει τις 10 μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες της χώρας, που ξεκινούν από 2,2χλμ (σήραγγα Πλατάνου) και φτάνουν τα 9,2χλμ (σήραγγα Καλλιδρόμου). Στην πρώτη πεντάδα συναντάμε εντυπωσιακά νούμερα και μάλιστα οι πρώτες 32 σήραγγες της χώρας, τυγχάνει να είναι και οι μεγαλύτερες στα Βαλκάνια ενώ έχουν μία θέση ανάμεσα στις παγκόσμια μεγάλες σιδηροδρομικές σήραγγες του κόσμου.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΣΗΡΑΓΓΩΝ
Οι σήραγγες κατασκευάζονται κυρίως σε ορεινές διαδρομές, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει στενότητα χώρου και παράλληλη εμπλοκή με οδικούς άξονες καθώς επίσης και σε περιπτώσεις όπου η χάραξη διέρχεται από κατοικημένες περιοχές και δεν υπάρχει πιθανότητα παράκαμψής τους με επιφανειακή χάραξη.
Η μέση διατομή χρήσης των σηράγγων έχει διάμετρο 12,4 μ περίπου αναλόγως της ταχύτητας σχεδιασμού και των απαιτήσεων της ηλεκτροκίνησης. Όλες οι σήραγγες επενδύονται από φορέα οπλισμένου σκυροδέματος του οποίου το πάχος εξαρτάται από τις συνθήκες του εδάφους. Εξωτερικά της τελικής επένδυσης τοποθετείται στρώση στράγγισης και στεγάνωσης ώστε να εξασφαλίζονται ξηρές συνθήκες στο εσωτερικό της σήραγγας.
Οι σήραγγες στεγανοποιούνται πλήρως στις περιπτώσεις παρουσίας υδροφόρου ορίζοντα ώστε να αποφεύγονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διαταραχή του. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή δίνεται στη διαμόρφωση των στομίων των σηράγγων με εφαρμογή ειδικών τεχνικών κατασκευής ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να επιτυγχάνεται αισθητικά η προσαρμογή τους στο περιβάλλον.
Παρακάτω το ypodomes.com εξασφάλισε για έσας την πρώτη δεκάδα των σιδηροδρομικών τούνελ τις οποίες υλοποίησε ή κατασκευάζει η ΕΡΓΟΣΕ, και οι οποίες έχουν μία διασπορά από 2,2 μέχρι 9,2χλμ:
1. Σήραγγα Καλλιδρόμου: 9,0χλμ-Δίδυμη σήραγγα στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Σε κυκλοφορία
2. Σήραγγα Όθρυος: 6,4χλμ-Δίδυμη σήραγγα στο τμήμα Λιανοκλάδι – Δομοκός-Σε κυκλοφορία
3. Σήραγγα Τεμπών: 5,0χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Λάρισα-Θεσσαλονίκη-Σε κυκλοφορία
4. Σήραγγα Παναγοπούλας: 4,4χλμ-Δίδυμη σήραγγα στο τμήμα Αίγιο – Πάτρα -Σε φάση κατασκευής- Προβλεπόμενη ολοκλήρωση και λειτουργία 2023
5. Σήραγγα Περάματος: 3,5χλμ-Σήραγγα μονής γραμμής στο τμήμα Ικόνιο-Θριάσιο-Σε κυκλοφορία
6. Σήραγγα Αιγίου: 3,5χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Κιάτο – Αίγιο- Ολοκληρωμένη κατασκευή- Προβλεπόμενη λειτουργία 2020
7. Σήραγγα Πλατάνου: 2,7χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο- Ολοκληρωμένη κατασκευή-Προβλεπόμενη λειτουργία 2020
8. Σήραγγα Πλαταμώνα: 2,6χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Λάρισα-Θεσσαλονίκη-Σε κυκλοφορία
9. Σήραγγα Κακιάς Σκάλας:2,4χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Αθήνα – Κόρινθος-Σε κυκλοφορία-
10. Σήραγγα Τράπεζας:2,2χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Αίγιο- Ολοκληρωμένη κατασκευή-Προβλεπόμενη λειτουργία 2020
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Από τις 10 μεγαλύτερες σήραγγες, οι 6 είναι σε κυκλοφορία, οι 4 σε ολοκληρωμένη κατασκευή. Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της χώρας, αυτή του Καλλίδρομου με 9χλμ μήκος. Δευτερη ακολουθεί αυτή στο όρος Όθρυς με μήκος 6,4χλμ ενώ θα δούμε να δίδονται σε λειτουργία το 2020 οι Σήραγγες Αιγίου (3,5χλμ), Πλατάνου (2,7χλμ) και Τράπεζας (2,7χλμ) στην Πελοπόννησο.
Από τις 10 μεγαλύτερες σήραγγες, οι 4 βρίσκονται στον άξονα Κιάτο-Ψαθόπυργο, 2 στην Αττική, 1 στη Θεσσαλία, 1 στην Κεντρική Μακεδονία και 2 στη Στερεά Ελλάδα.
Αν προσθέσουμε και τις 10 σήραγγες μαζί τότε θα δούμε ότι το μήκος τους φτάνει τα 41,9χλμ. Αυτό σημαίνει πως μόνο οι σήραγγες αυτές ενωμένες ξεπερνούν σε μήκος και τις 2 γραμμές του Μετρό της Αθήνας (γραμμές 2 και 3). Θα μπορούσαν σε μήκος να καλύψουν την σιδηροδρομική διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τον Αυλώνα.
8 από τις 10 μεγαλύτερες σήραγγες είναι μονές με διπλή τροχιά ενώ οι σήραγγες Καλλιδρόμου και Όθρυος είναι διπλές, «δίδυμες» σήραγγες με ξεχωριστό κλάδο ανά κατεύθυνση.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
Επικαιρότητα
Συνάντηση Καραμανλή-Πελετίδη για την υπογειοποίηση του τραίνου στην Πάτρα


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Υποδομών η συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή για το θέμα της υπογειοποίησης της γραμμής του τρένου.
Όπως είπε και ο κος Πελετίδης μετά το πέρας της συνάντησης, η Κυβέρνηση τήρησε αρνητική στάση στο αίτημα της πόλης για υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίον μέχρι το νέο Λιμάνι.
Πιο αναλυτικά, μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος Πατρέων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η συνάντηση δεν είχε το αποτέλεσμα που θα θέλαμε. Η κυβέρνηση ενώ μιλάει για διάλογο ώστε να βρούμε μια λύση, ουσιαστικά έχει αποφασίσει ήδη. Αυτό φάνηκε και από τα όσα μας είπαν σήμερα. Επικαλούμενη οικονομικό ζήτημα, προτείνει μια μερική λύση υπογειοποίησης στο στενό κέντρο της πόλης και στην υπόλοιπη διαδρομή επιμένει σε επίγεια διέλευση.
Εμείς θέσαμε το θέμα σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Θέλουμε την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, την λειτουργία του Προαστιακού, την δημιουργία γραμμικού πάρκου και αναπλάσεων, σε όλο το μήκος της επιφάνειας της γραμμής, και σε αυτό θα επιμείνουμε.
Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα εξαρτηθεί από την στάση που θα κρατήσει ο πατραϊκός λαός. Να μην ξεχνούμε ότι είμαστε η μοναδική πόλη στην οποία προτείνουν αυτού του είδους τις λύσεις, ενώ σε όλη την άλλη διαδρομή μέχρι την Πάτρα ακολουθήθηκαν αυτά που η κοινή λογική έλεγε».
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, ο Αντιδήμαρχος Έργων, Χρήστος Κορδάς, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπρόσωποι των κατοίκων.
-
Αφιερώματα3 ημέρες πριν
Ψηφίστε για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019
-
Videos3 ημέρες πριν
Ποιες χώρες θα έχουν τους περισσότερους ουρανοξύστες το 2020;
-
Μετρό Αθήνας6 ημέρες πριν
Μετρό Αθήνας: Το Ελληνικό μπορεί να φέρει στην επιφάνεια την επέκταση προς Γλυφάδα;
-
Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης2 ημέρες πριν
Μέσω …Αττικής Οδού η κατασκευή του ΒΟΑΚ;
-
Ιόνια Οδός6 ημέρες πριν
Τη σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Κακαβιά φέρνει στη Βουλή ο Αμυράς
-
Videos6 ημέρες πριν
Η «ανατομία» των συστημάτων σηματοδότησης του Crossrail
-
Ολυμπία Οδός1 ημέρα πριν
Πέφτουν οι τόνοι από την GD Infrastrutture για το Πάτρα-Πύργος
-
Κτιριακά Έργα3 ημέρες πριν
Θεμελιώθηκε το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο