Newsroom

Ομιλία  του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ημερίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ θέμα: «Αντιπλημμυρική Θωράκιση της Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης».

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αποτελούν βασική προτεραιότητα της εθνικής μας στρατηγικής για το περιβάλλον, την ενέργεια και το κλίμα.  Είναι σημαντικό ότι η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τολμηρά και ταυτόχρονα ρεαλιστικά σχέδια και στοχευμένες παρεμβάσεις που απαντούν στις μεγάλες αυτές προκλήσεις. Διαμορφώνει ήδη ένα διαφορετικό υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Πιο ψηφιακό, πιο πράσινο και τελικά πιο σύγχρονο, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό στην ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα: «Αντιπλημμυρική Θωράκιση της Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης – Παρουσίαση του Επικαιροποιημένου Masterplan».

Και πρόσθεσε ότι: «Ζούμε τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής κρίσης και είναι επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που ακουμπούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Είναι σημαντικό το ότι αποκτούμε έναν Οδικό Χάρτη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, από έναν πολύτιμο συνεργάτη της Πολιτείας, με στόχο πρακτικά, την ολοκληρωμένη παρακολούθηση και αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και, τον σχεδιασμό και την ιεράρχηση των απαιτούμενων έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 30 έργων υποδομής για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Μεταξύ των οποίων αναφέρθηκε στην εξέλιξη των έργων αποχέτευσης, ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τη δημοπράτηση των αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς, τη δημοπράτηση του έργου διευθέτησης ρεμάτων της περιοχής του Ωραιοκάστρου, τη συμβασιοποίηση της  αποχέτευσης ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος του Δήμου Καλαμαριάς.

Στον τομέα των μελετών, ο Υφυπουργός έκανε αναφορά στη συμβασιοποίηση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της ανατολικής Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου και αντιπλημμυρικής θωράκισης της δυτικής Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης ποταμού Δενδροποτάμου και συμβαλλόντων ρεμάτων.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Ενοποίηση του Παράκτιου Μετώπου, ένα έργο που απαιτεί τη συνεργασία και το συντονισμό της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και των Δήμων που απλώνονται ως τα παράλια με ιδιαιτέρως σημαντικές περιβαλλοντικές προβλέψεις.

Σταύρος Καλαφάτης

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

«Κυρίες και Κύριοι,

Ζούμε τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής κρίσης και είναι επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που ακουμπούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Γι΄αυτό, το επικαιροποιημένο Master Plan αντιπλημμυρικών έργων περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Μηχανικών αλλά και όλων των φορέων που σχεδιάζουν, μελετούν και κατασκευάζουν έργα και δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ευχαριστούμε όλες και όλους όσοι εργάστηκαν για το σκοπό αυτό. Και οφείλουμε να τους αποδώσουμε δίκαιο έπαινο. Όπως βεβαίως και στους διοργανωτές, τους εισηγητές τους συμμετέχοντες στη σημερινή εκδήλωση.

Είναι σημαντικό το ότι αποκτούμε έναν Οδικό Χάρτη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, από έναν πολύτιμο συνεργάτη της Πολιτείας, με στόχο πρακτικά, την ολοκληρωμένη παρακολούθηση και αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και, τον σχεδιασμό και την ιεράρχηση των απαιτούμενων έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αποτελούν βασική προτεραιότητα της εθνικής μας στρατηγικής για το περιβάλλον, την ενέργεια και το κλίμα.  Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις “τρέχουν” στην πράσινη κούρσα προς τον στόχο της κλιματικής προσαρμογής.

Είναι σημαντικό ότι η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τολμηρά και ταυτόχρονα ρεαλιστικά σχέδια και στοχευμένες παρεμβάσεις που απαντούν στις μεγάλες αυτές προκλήσεις. Διαμορφώνει ήδη ένα διαφορετικό υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Πιο ψηφιακό, πιο πράσινο και τελικά πιο σύγχρονο, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κυρίες και  Κύριοι,

Παρουσιάσαμε πρόσφατα με κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περισσότερα από 30 έργα υποδομής, δράσεις και επενδύσεις που προδιαγράφουν την νέα εικόνα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης του 2030. Μεταξύ των οποίων και έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα:

–  Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση έργων αποχέτευσης, ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

– Δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς. Ήδη έχει αναδειχθεί ανάδοχος για το σημαντικό αυτό έργο με το οποίο αναμένεται να δοθεί λύση στην αποχέτευση ομβρίων υδάτων σε Δενδροπόταμο, Διαβατά, Στρατόπεδο Γκόνου, Καλοχώρι. Η σύμβαση υπεγράφη τον Αύγουστο με ορίζοντα υλοποίησης τους 30 μήνες, συνολικού προϋπολογισμού: 33 εκ. €

– Δημοπρατήθηκε το έργο διευθέτησης ρεμάτων της περιοχής του Ωραιοκάστρου, συνολικού προϋπολογισμού: 15,5 εκ. € με αντικείμενο την ολιστική αντιπλημμυρική παρέμβαση στα σημαντικά ρέματα της περιοχής.

–  Συμβασιοποιήθηκε η  αποχέτευση ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος του Δήμου Καλαμαριάς – Β΄ φάση, το οποίο αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της διοχέτευσης των ομβρίων υδάτων, συνολικού προϋπολογισμού: 12 εκ. € και αναμενόμενο χρόνο εκτέλεσης 24 μήνες.

-Επιπρόσθετα, στο τομέα των μελετών, έχουν συμβασιοποιηθεί:

– Η αντιπλημμυρική θωράκιση της ανατολικής Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου και συμβαλλόντων ρεμάτων.

– Η αντιπλημμυρική θωράκιση της δυτικής Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης ποταμού Δενδροποτάμου και συμβαλλόντων ρεμάτων.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Ενοποίηση του Παράκτιου Μετώπου. Ένα έργο που απαιτεί τη συνεργασία και το συντονισμό της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και των Δήμων που απλώνονται ως τα παράλια με ιδιαιτέρως σημαντικές περιβαλλοντικές προβλέψεις.

Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με συνεργασίες και συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα προχωρήσουμε μπροστά. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι στην προμετωπίδα της ανάπτυξης της χώρας και της Βόρειας Ελλάδας. Τα έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ό,τι είπαμε, γίνεται. Κερδίζουμε κάθε μέρα μικρές και μεγάλες μάχες. 

Στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη του 2030 να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης ως μια σύγχρονη περιφερειακή πόλη. Λειτουργική και εξωστρεφής, πραγματικός πόλος ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολίτες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV