Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. Μίλησε μεταξύ άλλων για τα έργα στους αυτοκινητόδρομους, το σιδηρόδρομο, το Πάτρα-Πύργος και άλλα.
Για τις παθογένειες στα έργα είπε: «τα δημόσια έργα είχαν για πάρα πολλά χρόνια παθογένειες που δυστυχώς παρ’ ότι ήταν κοινός τόπος οι καθυστερήσεις και οι λόγοι που καθυστερούσαν τα έργα, ούτε θεσμικά ούτε στα συγκεκριμένα έργα είχε φροντίσει κανείς να τις παρακάμψει.
Να σας πω παράδειγμα. Βρήκαμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κοντά στο 50% ή και πάνω από 50% σε κάποια έργα να μην έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις. Το θέμα των απαλλοτριώσεων είναι πάρα πολύ σημαντικό, συμπαρασύρουν αυτές οι καθυστερήσεις τεράστιες διεκδικήσεις αποζημιώσεων και από τους παραχωρησιούχους οι οποίοι είναι επί της ουσίας μια κοινοπραξία που το πλειοψηφικό ποσοστό το έχουν οι Τράπεζες και των κατασκευαστικών εταιρειών των εργοληπτών.
Το ίδιο συμβαίνει με τεχνικά ζητήματα που δεν είχαν επιλυθεί και διαδικαστικά, όπως όταν τέμνεται το οδικό Δίκτυο με το σιδηρόδρομο ποιο έργο από τα δύο θα αναλάβει αυτά τα σημεία, όπως οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, οι αρχαιολογικές εργασίες».
Για την Ολυμπία Οδό: «Τα καλά νέα για την Πάτρα και τη δυτική Ελλάδα είναι ότι τέλος Φεβρουαρίου δίνεται το υπόλοιπο του δρόμου μέχρι το Ξυλόκαστρο και επιτέλους δίνονται στην κυκλοφορία και οι μεγάλες σήραγγες της Παναγοπούλας. (…) Και τέλος Μαρτίου δίνεται όλος ο δρόμος. Μένει ένα πολύ μικρό τμήμα που θα έχει μιάμιση λωρίδα αντί για τρεις ή δύο και όλος ο αυτοκινητόδρομος θα είναι έτοιμος.
Για τα έργα του Σιδηρόδρομου από Κιάτο μέχρι Πάτρα: «Κάναμε μια επιθεώρηση στα έργα του σιδηροδρόμου που είναι πολύ σημαντικά για τη δυτική Ελλάδα και ειδικά για την Πάτρα. Ολοκληρώνεται το Δεκέμβρη του ’17 η σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το Αίγιο. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πάμε στη Βουλή για να παρουσιάσουμε το έργο από το Αίγιο μέχρι το Ρίο και πρέπει να γίνει μια διαβούλευση με το Δήμο και τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς για το τι κάνουμε με την όδευση του σιδηροδρομικού δικτύου, που μπαίνει μέσα στην πόλη, ή αν θα μπει μέσα στην πόλη και πως τελικά θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα σιδηροδρομικό Δίκτυο που θα εξυπηρετεί και την πόλη.
Αυτοί ήταν οι σκοποί της επίσκεψης. Έγινε μια πραγματικά σε πολύ καλό επίπεδο συζήτηση με τις δημοτικές Αρχές, με το Τεχνικό Επιμελητήριο και έγινε και συνάντηση.»
Για το Πάτρα-Πύργος: «Θα σας πω γιατί ζητάω ευθύνες. Η Πατρών – Πύργου ήταν μέσα στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού. Η παραχώρηση αυτή και όλες οι παραχωρήσεις με τις συμβάσεις που είχαν, δεν αναφέρεται πουθενά ο προϋπολογισμός του έργου. Επομένως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως αφαιρέθηκε ένα τμήμα αυτού του έργου και ποιο είναι το οικονομικό κομμάτι που αφαιρέθηκε αντίστοιχα».
(…)Αυτό που η Νέα Δημοκρατία κυρίως και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν, είναι, ότι «κολλήσαμε ένα διαγωνισμό» και ο διαγωνισμός ήταν το Πάτρα – Πύργος. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε ένα ευρώ δεσμευμένο για να υλοποιηθεί το Πάτρα – Πύργος, υπήρχαν ελλιπείς μελέτες, ο διαγωνισμός δεν ήταν με ίδιους όρους σε όλους τους διαγωνιζόμενους και γι’ αυτό μια εταιρεία είχε κάνει ενστάσεις.
Βρήκαμε από τις μελέτες που έγιναν στη συνέχεια για να γίνουν οι διαγωνισμοί πολύ διαφορετικές ποσότητες σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφθεί και γι’ αυτό άλλαξε και η περιβαλλοντική μελέτη. Επομένως τα ερωτήματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα: ποιος αφαίρεσε αυτό το τμήμα του έργου, γιατί πήγε να γίνει έτσι ο διαγωνισμός, γιατί μας κατηγορούσαν αν θυμάστε, ότι τεμαχίσαμε το έργο για να τα πάρει ο κ. Καλογρίτσας τα τρία τμήματα να κάνει κανάλι».
(…)Η διαδικασία ορίζει ότι όταν κάνεις διαγωνισμούς σε ένα τέτοιο έργο, πρέπει να δημοπρατείς πάνω από το 60% για να μπορείς να κάνεις τη μελέτη κόστους – οφέλους του έργου και στη συνέχεια να την αποστείλεις μαζί με όλα τα υπόλοιπα τυπικά στοιχεία στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάρεις την έγκριση.
Αυτός είναι ο φάκελος μεγάλου έργου. Υπάρχει μια χρονική αλληλουχία των διαγωνισμών και της υπόλοιπης διαδικασίας. Δεν γίνεται πριν ο φάκελος μεγάλου έργου και στη συνέχεια οι διαγωνισμοί. Η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη, το έργο εντάσσεται στο έργο της Ολυμπίας Οδού γιατί έχει αφαιρεθεί από αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα να το αντιμετωπίσουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα νέο έργο για να έχουμε αγωνία αν θα το εγκρίνει ή όχι. Θα το εγκρίνει. Επομένως το χρονοδιάγραμμα λέω ότι μέσα στο Μάρτιο η μελέτη κόστους – οφέλους θα είναι έτοιμη, τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα σταλεί, τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου θα έχουμε συμβάσεις στους διαγωνισμούς».
Για την Ιόνια Οδό: «Η Ήπειρος είναι πιο ξεχασμένη και από την Πάτρα. Και στην Ήπειρο τα ίδια έχουμε, δηλαδή τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα παραδοθεί όλο το έργο. Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν παραδοθεί τα τούνελ στην Παλαιοβούνα, συν τα τμήματα που ήδη έχουν παραδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι από την Αθήνα μέχρι την Πάτρα θα θέλουμε μιάμιση με δύο ώρες και μέχρι τα Γιάννενα τρεισήμισι».
Για το Μετρό Θεσσαλονίκης: «Κοιτάξτε, την επόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, ολοκληρώνεται η διάνοιξη της πρώτης σήραγγας και σε ενάμιση μήνα ολοκληρώνεται και της δεύτερης. Επομένως είναι προφανές ότι το έργο προχωράει όχι απλά με γρήγορους ρυθμούς, με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Και το μέλημα το δικό μας είναι και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα να σχεδιάσουμε από τώρα και να προχωρήσουμε τις επεκτάσεις του μετρό, της γραμμής 4 στην Αθήνα και της γραμμής προς τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Τέλη του ’19 αρχές του ’20 θα έχουμε ολοκληρωμένο όχι μόνο το βασικό τμήμα του μετρό, και την επέκταση προς Καλαμαριά. Το μετρό της Θεσσαλονίκης έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, αυτά είναι τα καλά των καθυστερήσεων, έχει πολύ σύγχρονο σύστημα πλοήγησης, δε χρειάζεται τόσο μεγάλο πλήθος προσωπικού για να λειτουργήσει, είναι χωρίς οδηγούς το μετρό, επομένως πρέπει από τώρα να συγκροτήσουμε τους φορείς που θα το λειτουργήσουν. Και το μετρό και τις αστικές συγκοινωνίες».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV