Νίκος
Καραγιάννης

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και το δημοσιογράφο κ. Στάθη Σχινά. Παρατίθενται αποσπάσματα της συνέντευξης που αφορούν τις εξελίξεις για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου. Πιο αναλυτικά:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα για να περάσουμε σιγά–σιγά εδώ και στα δικά μας. Βέβαια για τον ΟΑΣΘ τα είπαμε χθες με τον κύριο Παππά, τα είπατε και εσείς στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, είναι ενημερωμένοι οι ακροατές μας, δε ξέρω αν θέλετε να πείτε κάτι για αυτό αλλά εγώ κυρίως θέλω να συνομιλήσουμε για το θέμα του δρόμου Πάτρας-Πύργου. Ενός δρόμου για τον οποίον υπήρξαν πολλές καταγγελίες από πλευράς της αντιπολίτευσης, υπήρξε πολύ, χύθηκε πολύ μελάνι για σπάσιμο σε μικρές εργολαβίες και για χαριστικές εν πάση περιπτώσει αναθέσεις περίπου. Τι ακριβώς έγινε γιατί τελικά χθες υπήρξε μία τελική απόφαση από την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού. Για πείτε μας περί τίνος ακριβώς πρόκειται και τι θα γίνει επιτέλους με αυτό το δρόμο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τα πιάσουμε ένα-ένα κ. Σχινά. Καταρχάς αν μπορεί  για ένα έργο, ένα δρόμο, να μη βγαίνει ένας διαγωνισμός, να βγαίνουν πολλοί. Να το πιάσουμε από το θεσμικό τμήμα. Η νέα οδηγία το επιβάλλει αυτό, δεν το επιτρέπει απλά, εφόσον τα τμήματα ενός έργου μπορούν να λειτουργήσουν αυτοτελώς. Και αυτό ήταν μία από τις μεγάλες αλλαγές που έχουν οι νέες οδηγίες και έγινε γιατί σε όλη την Ευρώπη, παρατηρήθηκε αυτό που παρατηρήθηκε και στη χώρα μας. Μεγάλη συσσώρευση έργων δηλαδή σε λίγες εταιρείες. Και μικρές εκπτώσεις, όχι υγιείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν υπάρχει υπερσυγκέντρωση λίγων δεν υπάρχει ανταγωνισμός και εκπτώσεις και λογικά παρενέβει η επιτροπή ανταγωνισμού σε αυτό το πράγμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Εκεί λοιπόν υπήρχαν δύο οδηγίες οι οποίες εναρμονίστηκαν το 2016 στη χώρα μας. Είναι ο Νόμος των δημοσίων συμβάσεων και επομένως γι’ αυτό ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος δεν βγήκε σε ένα διαγωνισμό αλλά σε οκτώ τμηματικούς διαγωνισμούς. Είναι ευαίσθητοι όροι, δεν είναι κατάτμηση αυτό. Κατάτμηση, αυτό που λέμε κατάτμηση και είναι και παράνομο και απαράδεκτο, είναι να σπάσεις ένα έργο σε διαφορετικά κομμάτια για να μην τηρήσεις τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Να πας δηλαδή από μία διαφανή, ανοιχτή δημόσια διαδικασία, έναν διεθνή διαγωνισμό να τον κάνεις με απευθείας ανάθεση ή με πρόχειρο διαγωνισμό για να τον κατευθύνεις να τον αναλάβει ο Στάθης ο Σχινάς, συγκεκριμένα. Δεν έγινε κάτι τέτοιο προφανώς. Το ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο είναι όλες οι καταγγελίες που έγιναν τον προηγούμενο καιρό από τη Νέα Δημοκρατία κυρίως και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που μας κατήγγειλαν, δεν θα κάνουμε το δρόμο και ότι είχαμε και καθυστερήσεις. Εκεί όπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα από τα εγκλήματα που έγιναν στις αναθεωρήσεις πλέον των άθλιων συμβάσεων Σουφλιά ήταν ότι αφαίρεσαν πολύ μεγάλο κομμάτι του φυσικού αντικειμένου από τα έργα των παραχωρήσεων.

Έτσι έγινε ο  αυτοκινητόδρομος από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα, άρα το κομμάτι, το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο αφαιρέθηκε και δεν υπήρχε καν η πρόβλεψη ότι αυτό το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου δεν θα χρειάζεται όλες τις εγκρίσεις που χρειάζεται ένα έργο υποδομής. Επομένως, έπρεπε ο φάκελος έργου να πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να πάρει τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες διευθύνσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διακοπή έγινε στο σημείο που συνομιλούσαμε για το πώς φτάσαμε από ένα αδιέξοδο που αφορούσε την ολοκλήρωση του δικτύου στη δυτική Πελοπόννησο μέχρι τον Πύργο και πιο κάτω, εννοώ τον εθνικό δρόμο, τον αυτοκινητόδρομο μετά τις διάφορες παλινωδίες που υπήρξαν και την τελική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σας ακούμε κύριε Υπουργέ, καλημέρα και πάλι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα και πάλι. Εκεί λοιπόν κύριε Σχινά είχαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εγκρίσεων από όλα τα όργανα που ήταν αρμόδια στις Ευρωπαϊκές διευθύνσεις από τη στιγμή που έγινε το έγκλημα να βγει αυτό το κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου έξω από την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού.

Επομένως, ένα από αυτά που έπρεπε να γίνουν, ήταν να αιτιολογηθεί με τους όρους του σήμερα και όχι τους όρους του 2006 η βιωσιμότητα του έργου. Οι νέες διαδικασίες που ορίζονται δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθεί ένα έργο, να εγκριθεί, να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ θα πρέπει να είναι βιώσιμο, δηλαδή να έχουμε για έναν αυτοκινητόδρομο πάνω από 15.000-20.000 αυτοκίνητα τη μέρα, να έχει διόδια σε ένα συγκεκριμένο ύψος για να μπορέσει να γίνει η λειτουργία και η συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου στη συνέχεια, και πολλοί άλλοι όροι, που ξεκίνησαν από την αρχή.

Λοιπόν, αν δεν ακολουθούσαμε αυτή την τακτική και τη νομοθεσία και την τμηματική δημοπράτηση, αν δηλαδή δεν είχαμε εκπτώσεις και μάλιστα μεγάλες εκπτώσεις, ποτέ η μελέτη βιωσιμότητας δε θα έβγαζε ότι αυτό το έργο  είναι βιώσιμο. Δε θα έπαιρνε έγκριση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ να σας ρωτήσω τώρα κάτι. Πρακτικά οδηγηθήκαμε σε τί έκπτωση συνολική, δηλαδή πόσα θα γλιτώσει το ελληνικό δημόσιο; Γιατί νομίζω ότι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ελληνικό δημόσιο κύριε Σχινά θα γλιτώσει 250 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από έναν δρόμο μόνο. Έτσι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, από έναν δρόμο, από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, θέλω να προσθέσω και τα 750 περίπου που έχει,  την τελευταία διετία, που έχουν εν πάση περιπτώσει κοπεί, τα γλύτωσε το ελληνικό δημόσιο για την κατασκευή των υπόλοιπων αυτοκινητοδρόμων, ε, ένα δισεκατομμυριάκι περίπου δεν είναι και λίγο, έτσι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ένα δισεκατομμύριο ακριβώς είναι από τις υποδομές, όχι όλες, τις οδικές υποδομές, γιατί αν πάμε στο μετρό της Θεσσαλονίκης κύριε Σχινά, ένα δισεκατομμύριο 100 εκατομμύρια ήταν αυτά που διεκδικούσε η κοινοπραξία, η κατασκευαστική κοινοπραξία για το 30% του έργου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, και εξοικονομήθηκαν και αυτά. Τώρα αν ήταν άλλες εποχές, όχι αυτά τα δύο δις εκατό κι άλλα τόσα, κι άλλα τόσα ίσως θα είχαν πεταχτεί, όχι θα είχαν πεταχτεί, θα είχανε πάει βόλτα μέχρι τις τσέπες εν πάση περιπτώσει διαφόρων αρμόδιων και αναρμοδίων… Λοιπόν, τώρα το έργο αυτό πότε ξεκινάει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το θέμα είναι ότι, να δούμε όμως σε αυτό το χρονικό διάστημα τι έλεγαν τα υπεύθυνα κόμματα για το δρόμο αυτό. Τι δεν έχουν πει. Ότι κοροϊδεύουμε τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και δε θα κάνουμε ποτέ το έργο, ότι είχαν έναν έτοιμο διαγωνισμό τον οποίο τον σταματήσαμε και δεν προχωρήσαμε στη διαγωνιστική διαδικασία που εκείνοι είχαν ξεκινήσει, ότι το κάνουμε για να δώσουμε το έργο σε συγκεκριμένους εργολήπτες, ότι, ότι, ότι…

Και κάθε μήνα ξεσήκωναν τον λαό της Ηλείας λέγοντάς του ότι τέρμα ο δρόμος, ισχυρές αντιρρήσεις από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν θα προχωρήσουν, δεν θα κάνουν, δεν θα δείξουν. Και πιστεύω, ότι η απάντηση ήταν η επίσημη έγκριση που πήραμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το σύνολο του έργου, επομένως η επόμενη φάση είναι να αποσταλούν τις επόμενες ημέρες οι συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να ελέγξει τις συμβάσεις και στη συνέχεια να έχουμε συγκεκριμένους αναδόχους και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση και στην κατασκευή του έργου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περίπου πόσα χρόνια θα κάνει να φτιαχτεί το συγκεκριμένο έργο κύριε Υπουργέ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το συγκεκριμένο έργο θα κάνει περίπου δυόμισι με τρία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή είκοσι εικοσιένα θα πηγαίνουμε μέχρι τον Πύργο τουλάχιστον σε δυόμιση ώρες παρά κάτι, έτσι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο στόχος μας είναι κύριε Σχινά μέχρι τότε να έχουμε ξεκινήσει και να έχει υλοποιηθεί και η αναβάθμιση του οδικού δικτύου μετά τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό και την Τσακώνα.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας