Νίκος
Καραγιάννης

Συνέντευξη έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου και μίλησε για τον απολογισμό μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ολόκληρη τη συνέντευξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας ποια είναι τα συμπεράσματα σας, ποια είναι η εικόνα που έχετε από το Μάτι μετά και την επίσκεψη με τον Πρωθυπουργό και ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Τι πρόκειται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Με τίτλους δώστε μας την εικόνα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, στο Μάτι έχει γίνει πραγματικά μία προσπάθεια, που δεν έχει ξαναγνωρίσει στη χώρα μας περιοχή που έχει πληγεί. Μέσα δηλαδή σε 40 ημέρες, όχι έχουν ξεπεραστεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να έχετε μία εικόνα του τι γινόταν, ο συνήθης χρόνος έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που οριοθετεί την πληγείσα περιοχή και προβλέπει τον προϋπολογισμό, για την ανακατασκευή των κτιρίων, εκδιδόταν σε 6 έως 8 μήνες. Το λιγότερο που είχε εκδοθεί ήταν στη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα σε τρεις μήνες και τώρα βγήκε σε μία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, το πρώτο είναι ότι υπάρχει μία διαδικασία fast track, να το πω έτσι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα έλεγα ότι πλέον μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το δυναμικό των Υπουργείων, του Δημοσίου, αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα, τις βάσεις δεδομένων που υπάρχουν. Και καλό είναι αυτό να επιδιώκεται, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο. Κι αυτό έχει θετικά αποτελέσματα στο να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης και στο να γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων και οι έλεγχοι από το ελληνικό Δημόσιο με βάση τις διαφορετικές βάσεις δεδομένων που υπάρχουν και στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Μεταφορών και σε πολλές Υπηρεσίες του δημοσίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι συγκεκριμένα θα γίνει στο Μάτι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό, μέσα σε 40 ημέρες έγιναν αυτοψίες σε 5.000 κτίρια, μαζί με την Κινέττα, γιατί αντιμετωπίζονται ενιαία οι δύο περιοχές. Ξεκίνησαν οι υλοτομήσεις στις περιοχές που έχουμε κατοικίες, που υπάρχει αστικός ιστός και στους οικισμούς. Ξεκίνησε η αποκομιδή του αμιάντου, που για πρώτη φορά γίνεται με ευθύνη του δημοσίου και όχι με ευθύνη των πολιτών. Βγήκαν πάνω από 140 άδειες κατεδάφισης στα κτίρια που δεν μπορούν να ανακατασκευαστούν. Τις κατεδαφίσεις, με δήλωση του ιδιοκτήτη, τις αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο αδαπάνως για τον ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια συγκροτούμε δύο τμήματα: Ένα για την Ανατολική Αττική και ένα για τη Δυτική Αττική, που θα προχωρήσουν στην έκδοση των οικοδομικών αδειών, είτε επισκευής, είτε ανακατασκευής, για τις μελέτες πάλι αν θέλει ο πολίτης, που έχει πληγεί και αδαπάνως για αυτόν. Ο στόχος είναι στο τέλος του Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι υλοτομήσεις. Είναι ένα μήνα αργότερα. Εφόσον επιθυμούν οι συμπολίτες μας που έχουν κόκκινα κτίρια να έχουν ολοκληρωθεί οι κατεδαφίσεις και η απομάκρυνση των υλικών της κατεδάφισης, να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην ανακατασκευή των κτιρίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα εξασφαλιστεί ότι στην περιοχή αυτή θα υπάρξουν δίοδοι προς τη θάλασσα, για να μην έχουμε επανάληψη της τραγωδίας στο μέλλον.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να μην έχουμε επανάληψη της τραγωδίας και στην περιοχή στο Μάτι, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας, πρέπει να αλλάξουμε και σαν κοινωνία σελίδα. Δε φτάνει δηλαδή ένας καλός χωροταξικός σχεδιασμός με γρήγορες διαδικασίες, που θα έρθει για να επιβάλει, αν θέλετε, μέσω του νόμου, των θεσμικών διαδικασιών, των προσφυγών των πολιτών, των δικαστηρίων και όλων των υπολοίπων, το ένα ή το δεύτερο πολεοδομικό σχέδιο σε μία περιοχή.

Τι θέλω να πω για αυτό. Στη συγκεκριμένη περιοχή και μάλιστα σε μέρη που έχασαν τη ζωή τους δεκάδες συμπολίτες μας υπήρχαν πολεοδομικά σχέδια, εγκεκριμένα, και κάποια συμφέροντα ή κάποιοι δογματισμοί της περιοχής δεν άφησαν ποτέ να γίνει η πράξη εφαρμογής. Υπήρξαν απόπειρες από αρκετούς συμπολίτες μας να ανοίξουν οι δρόμοι, να έχουν το επαρκές πλάτος ή να είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να μην εγκλωβιστεί κάποιος και σε κάποια περίπτωση σαν αυτή που ζήσαμε ή να υπάρχει μία άλλη ποιότητα σε αυτούς τους οικισμούς και κάποιοι το εμπόδιζαν. Και σήμερα αν κάνετε κάποια συζήτηση με κάποιους συμπολίτες μας μετά από αυτό που έγινε, μετά την τραγωδία που ζήσαμε, θα δείτε ότι δεν είναι αν θέλετε στην πλευρά του να ανοίξουν οι δρόμοι, να έχουμε ασφαλείς οδεύσεις, να έχουμε πολεοδομικό σχέδιο και όλα τα υπόλοιπα. Επομένως, η διάθεση η πολιτική, η δική μας, είναι να υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός και μάλιστα με γρήγορες διαδικασίες. Έχει προβλεφθεί από το αρμόδιο Υπουργείο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων τι θα γίνει κύριε Υπουργέ και με τι χρονοδιάγραμμα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, η Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι αρμόδιο για αυτά που συζητάμε τώρα, έχει ξεκινήσει τις κατεδαφίσεις, χρειάστηκε να πάρει την αρμοδιότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να υλοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που εκκρεμούν περίπου 20 χρόνια, μπορεί και παραπάνω. Κι αυτό δείχνει και τον εφησυχασμό αν θέλετε που υπήρχε κ. Χατζηνικολάου στο συγκεκριμένο θέμα και την ανοχή που υπήρχε στο συγκεκριμένο θέμα. Και από ότι καταλαβαίνουν όλοι, προφανώς το κράτος έχει ευθύνη για το πόσα αυθαίρετα έχουν γεμίσει τη χώρα, για το πως γίνονταν τα αυθαίρετα στη χώρα, γιατί δεν υπήρχε πολεοδομική γη, γιατί δεν υπήρχε πολεοδομικός σχεδιασμός. Είναι βέβαιο όμως, ότι κανείς δε θα επιχειρήσει, όποιο κτίριο δεν έχει άδεια στη χώρα μας να πάει να το κατεδαφίσει. Είναι όμως προφανές ότι κτίρια, που έχουν υπαχθεί στο νόμο των αυθαιρέτων, που δε βρίσκονται σύμφωνα με τους προηγούμενους νόμους αυθαιρέτων των προηγούμενων κυβερνήσεων στον αιγιαλό, στο ρέμα, σε εθνικό δρυμό, είναι προφανές, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κατεδαφίσεις. Είναι προφανές, ότι τα υπάρχοντα αυθαίρετα πρέπει να ενταχθούν στον σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό, για να μην ξαναζήσουμε άλλη Ηλεία, άλλο Μάτι ή άλλη Μάνδρα.

Αυτά δεν είναι πάντως θέματα, αν θέλετε τη γνώμη μου, μιας Κυβέρνησης ή δύο Υπουργών, -που είναι εκφρασμένη η πολιτική διάθεση της Κυβέρνησης-, το είπε καθαρά χθες ο Πρωθυπουργός, είναι και θέμα όλης της κοινωνίας. Όλοι πρέπει να αλλάξουμε σελίδα σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γυρίζοντας προς τα πίσω. Ποιες είναι οι ευθύνες που είχε το ελληνικό κράτος στην ιστορία αυτή. Ποιες ευθύνες είχε η τοπική αυτοδιοίκηση και ποιες η Κυβέρνηση κατά τη γνώμη σας; Έχει γίνει αυτή η συζήτηση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, κι όποτε τυχαίνει μία φυσική καταστροφή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, εγώ μιλώ για τη συγκεκριμένη καταστροφή…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα πω και για τη συγκεκριμένη καταστροφή και γενικά. Έχει την πολιτική ευθύνη του τι γίνεται εκεί. Αυτό δεν είναι μία απλή κουβέντα, αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη και τελεία, δεν τρέχει τίποτα από εκεί και πέρα. Η ευθύνη, η πολιτική ευθύνη, έχει να κάνει με το ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι παθογένειες τόσων δεκαετιών, όπως αυτά που συζητάμε, οι μάντρες που κλείνουν τον αιγιαλό και την παραλία, ο πολεοδομικός σχεδιασμός και προφανώς, γιατί δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, δεν έχουν αντιμετωπιστεί και δεν μπορούσαν κατά τη γνώμη μου, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση, αλλά δεν έχουν αντιμετωπιστεί σίγουρα τα κενά και οι ελλείψεις που υπήρχαν και υπάρχουν σε κρίσιμες υπηρεσίες στο ελληνικό δημόσιο, όπως είναι η πυροσβεστική υπηρεσία, η αστυνομία και μία σειρά από δημόσιους φορείς, που και υλικοτεχνική υποδομή πρέπει να έχουν σε επάρκεια, αλλά και στελεχιακό δυναμικό.

Το δεύτερο, από εκεί και πέρα, είναι οι διαχρονικές στρεβλώσεις που υπάρχουν. Είναι αυτές που συζητήσαμε πριν. Είναι μία κακή νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί στους πολίτες της χώρας ή αν θέλετε ένας εξαναγκασμός των πολιτών της χώρας σε μία σειρά από περιοχές. Αν πάμε στη Χαλκιδική θα δούμε τα ίδια ακριβώς με το Μάτι ή στην Κόρινθο ή στην Κρήτη ακόμη χειρότερα. Ελλιπέστατος ή ανύπαρκτος πολεοδομικός σχεδιασμός, κλειστές ακτές, δρόμοι άναρχοι, που δεν έχουν συνέχεια. Για να συγκρίνουμε την ίδια φωτιά, την ίδια περίοδο, στην Κινέττα είχαμε μεγαλύτερη φωτιά, στην Κινέττα όμως, από οικισμούς μέσα στο δάσος μέχρι την εθνική οδό, υπάρχουν δρόμοι που είναι μία ευθεία με επαρκέστατο πλάτος. Και δεν είχαμε τραυματία κ. Χατζηνικολάου. Προφανώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τις δικές της ευθύνες. Έχει τις ευθύνες, γιατί έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό και να τον εφαρμόσει. Και δεν έχει, αν θέλετε διαχρονικά στις περισσότερες περιπτώσεις, το κουράγιο να σταθεί απέναντι σε συμπολίτες μας που έχουν συμφέροντα να μην υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός. Και προφανώς, υπάρχουν και οι ευθύνες της στιγμής. Αν δηλαδή έγιναν λάθη στη φάση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, οι οποίες διερευνώνται για το εάν οι υπηρεσίες που έδρασαν στην περιοχή, έδρασαν με τον καλύτερο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Υπουργέ. Καλημέρα σας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV