Νίκος
Καραγιάννης

Απάντηση έδωσε ο Υπουργός Υποδομών, κος Χρήστος Σπίρτζης σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας. κου Νότη Μηταράκη, σχετικά με την επέκταση του αεροδρομίου Χίου. Η πρωτολογία του Υπουργού έχει ως ακολούθως:  

«Αγαπητέ, κύριε συνάδελφε, πριν από ενάμισι χρόνο σας είχα απαντήσει πάλι για το αεροδρόμιο της Χίου σε μια επίκαιρη που είχατε κάνει. Είναι προφανές -το είπατε κι εσείς- ότι σαράντα χρόνια περίπου, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, η χώρα και το νησί συζητάει για το έργο του αεροδρομίου, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του.

Αυτή ήταν η λογική που κινούνταν το πολιτικό σύστημα της χώρας μέχρι πρόσφατα, δηλαδή, ένας τρόπος που δεν αρμόζει ούτε στις τοπικές κοινωνίες ούτε στη χώρα μας, να έχουμε εξαγγελίες και μόνο, κανένα σχέδιο και να μην προχωρούν τα πράγματα.

Να θυμίσω για το ιστορικό ότι εκπονήθηκε από την ΥΠΑ το 1985 η μελέτη για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί δεν υπήρχε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η τοπική κοινωνία διαφωνούσε.

Επικαιροποιήθηκε η μελέτη το 1996. Συντάχθηκε η περιβαλλοντική το 1998 και σε σχέση με το master plan -πραγματικά είναι για γέλια- η ΥΠΑ συνέταξε ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης του αεροδρομίου και εγκρίθηκε η ΜΠΕ το 2003. Τροποποιήθηκαν οι όροι το 2012, εννιά χρόνια μετά και επανατροποποιήθηκαν το 2016, πέρσι δηλαδή.

Θα ήθελα να σας πω, επίσης, σε σχέση με αυτό που έχετε καταθέσει στο σκεπτικό της επίκαιρης ερώτησης, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει και ολοκληρώσει τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει και ολοκληρώσει τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Είχε ένα θέμα και η προηγούμενη κυβέρνηση και γενικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις με το θέμα των απαλλοτριώσεων. Δεν τις ολοκληρώνανε ποτέ, σε κανένα έργο, είτε ήταν δρόμοι, είτε ήταν αεροδρόμια, είτε ήταν άλλα έργα.

Ποια είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι ενώ είχαν αποφασιστεί 165 εκατομμύρια ευρώ περίπου πρωτόδικα, το 2011 με απόφαση του Εφετείου Αιγαίου -άλλη απόφαση- το ποσό ανήλθε στα 70 εκατομμύρια ευρώ και εμείς  αποφασίσαμε να συνεχιστεί η απαλλοτρίωση μόνο για το βόρειο τμήμα της κηρυχθείσας απαλλοτρίωσης, που από τις 74.842 τετραγωνικά μέτρα, πήγαμε στα 27.844 τετραγωνικά μέτρα. Και βέβαια η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων ολοκληρώθηκε το 2015.

Τώρα τι έχει γίνει αυτό το διάστημα: Καταρχάς, έχει ξεκινήσει η προμελέτη της επέκτασης του αεροδρομίου Χίου από την ΥΠΑ με τη βοήθεια συγκεκριμένων συναδέλφων από το Υπουργείο. Η εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας του συνολικού έργου θα παραδοθεί στις 30 Απριλίου 2017, το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Το έργο περίφραξης, που ρωτήσατε, θα έχει ολοκληρωθεί. Εκτελείται κανονικά. Έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 2 Φεβρουαρίου, αλλά συμβατικά πήρε παράταση μέχρι τις 7 Μαρτίου, γιατί είχαμε τις γνωστές απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

Και βέβαια, για την πλήρη ολοκλήρωση του έργου απαιτείται η χορήγηση της απαιτούμενης άδειας κυκλοφοριακών ρυθμίσεων άλλων αρμόδιων τοπικών αρχών  -Δήμος, Αστυνομία- και τα συγκοινωνιακά και υδραυλικά έργα στην προέκταση της οδού Χρήστου μέχρι την οδό Ροδοκανάκη.

Ο Δήμος έχει ήδη αναθέσει και εκπονεί μελέτη, από ό,τι γνωρίζω, για τα ανωτέρω έργα, αλλά δεν την έχει ολοκληρώσει και βρίσκεται σε αναζήτηση των πιστώσεων αυτών.

Επίσης, εκπονείται η μελέτη για την επέκταση και αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου αεροσταθμού. Εκπονείται, επίσης, και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από την ΥΠΑ για το πεδίο ελιγμών, που είναι προϋπολογισμού περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ολοκληρωθεί και η εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης.

Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση: Έχουμε βρει χρηματοδότηση. Το έχουμε εντάξει στο ΕΠΠΕΡΑΑ 2014-2020. Όμως, δεν πρόκειται, κύριε Μηταράκη, να το αρχίσουμε αυτό το έργο -και θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής, το σκεπτικό θα το αναπτύξω στη δευτερομιλία μου- αν δεν υπάρχει ένα προαπαιτούμενο  που έχουμε θέσει ως Κυβέρνηση.

Το οποίο είναι το εξής: Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φροντίσει πολλά πράγματα και πολλές δεσμεύσεις της χώρας να μην τις κοινοποιεί στον ελληνικό λαό και στο Κοινοβούλιο. Πριν ενάμιση χρόνο, λοιπόν, δεν ξέραμε. Τώρα μάθαμε.

Τι θα πει αυτό: Αυτό θα πει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά επί Αντιπροεδρίας Βαγγέλη Βενιζέλου είχε παραχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα αεροδρόμια, εκτός από τα δεκατέσσερα αεροδρόμια που είναι στους δύο διαγωνισμούς και τα ανέλαβε η κοινοπραξία της Fraport.

Εμείς δεν είμαστε καθόλου, μα καθόλου διατεθειμένοι να κάνουμε έργα σε αεροδρόμια που πρόκειται κατά την πολιτική που είχατε εσείς δεσμευτεί και προχωρήσει, να ιδιωτικοποιηθούν, όπως κάνατε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στο αεροδρόμιο των Χανίων και στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, αν θυμάμαι καλά.

Επομένως, έχει γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει -και πιστεύω ότι έχει ολοκληρωθεί- τη μελέτη για το αν αυτά τα αεροδρόμια είναι βιώσιμα ή δεν είναι κατά το δικό τους σκεπτικό, αυτό, δηλαδή, που εσείς είχατε καθορίσει. Περιμένουμε, λοιπόν, πότε αυτά τα αεροδρόμια θα πάνε στο νέο Υπερταμείο, προκειμένου να μην είναι για ιδιωτικοποίηση και να προχωρήσουμε στα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασής τους.»

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας