Νίκος
Καραγιάννης

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, με τίτλο «Προοπτικές Αναστήλωσης της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου», στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ευρωπαϊκός Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Γέφυρα Κοράκου – Κοιλάδα Αχελώου» η οποία διοργανώθηκε με τη στήριξη της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών S&D του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην κοιλάδα του Αχελώου. Αναλυτικά:

Συμπληρώθηκαν 503 χρόνια από τότε που χτίστηκε η γέφυρα Κοράκου και 69 χρόνια από τότε που η γέφυρα θυσιάστηκε στο βωμό του εμφυλίου σπαραγμού. Και έχει τη δική του σημειολογία στις μέρες μας, να θεραπεύσουμε τις ιστορικές πληγές και στις καρδιές μας αλλά και στα μνημεία μας και στις σχέσεις μας με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Είναι επίκαιρο. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι δηλώσεις επιφανών συμπατριωτών μας, Εκπροσώπων Φορέων, αλλά και διακεκριμένων Εκπροσώπων Θεσμικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σημασία και την αναγκαιότητα της ανακατασκευής της γέφυρας στην κοιλάδα του Αχελώου.

Σε μία κοιλάδα με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον αλλά και με ιδιαίτερο ιστορικό φορτίο το οποίο έχει τη δική του σημειολογία όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για τη χώρα και για την Ευρώπη. Η Κυβέρνηση θεωρεί, ότι ήρθε η ώρα να εκπληρώσουμε το χρέος μας. Να αναστηλωθεί το γεφύρι και μαζί με το γεφύρι και αυτό που βλέπουμε πίσω μας.

Ένα κτίριο που στέκεται όρθιο παρά την εγκατάλειψη. Είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, να το στηρίξουμε, για να μην καταρρεύσει. Και βέβαια να αποκατασταθούν και τα μονοπάτια που υπήρχαν, άλλα που είναι εγκαταλελειμμένα στους ορεινούς όγκους και άλλα που καταστράφηκαν από τα έργα που εμείς οι ίδιοι πήγαμε να κάνουμε. Να ξαναχτίσουμε λοιπόν το σύνολο, την ενιαία παλιά υποδομή που ήταν ο δρόμος που ένωνε την Θεσσαλία με την Ήπειρο, την Ήπειρο με τη Θεσσαλία.

Να ξαναχτίσουμε το ιστορικό, όμορφο και μοναδικό γεφύρι του Κόρακα, ένα μονότοξο γεφύρι, που ίσως να ήταν όχι μόνο το μεγαλύτερο των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης. Όπως ακούσαμε και πριν, είχε άνοιγμα τόξου περίπου 49 μέτρα, ύψος 26 μέτρα. Τότε, τα γεφύρια της εποχής, συνήθως γίνονταν με πολλές καμάρες, με βάθρα. Μιλάμε για πριν 500 χρόνια. Δεν είχαν οι άνθρωποι ούτε τους κανονισμούς, ούτε την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα. Οι χαρισματικοί τεχνίτες της περιοχής και ο άγνωστος πρωτομάστορας της γέφυρας Κοράκου έφτιαξε ένα γεφύρι, έκανε ένα παράτολμο έργο.

Το τόλμησε και κατόρθωσε να πετύχει. Είναι ένα μεγαλειώδες δημιούργημα. Για εκατοντάδες χρόνια προκαλούσε δέος με το μέγεθος και την επιβλητικότητά του. Προκαλούσε όμως και θαυμασμό για την ομορφιά, την κομψότητα και την αρμονία που είχε με το περιβάλλον της κοιλάδας του Αχελώου. Είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης αλλά είναι και ένα θαύμα της μηχανικής. Και εδώ θα ήθελα να δώσω το στίγμα, πώς έχουμε αλλάξει σελίδα σαν Χώρα και σαν κοινωνία. Γιατί, λίγα χρόνια πριν, το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν σαν να είναι δύο μαλωμένα Υπουργεία. Ήταν σε μόνιμο ανταγωνισμό.

Για μία σειρά από έργα: Για το Μετρό στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, για τα γεφύρια. Βλέπετε εδώ απέναντι την καταστροφή… Θεωρώ ότι αυτό το έχουμε αλλάξει. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Υποδομών είναι δύο Υπουργεία που συνεργάζονται για να γίνουν και έργα υποδομών αλλά και για να έχουμε σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως της αξίζει. Πριν από λίγες μέρες υπογράψαμε τη Σύμβαση για την ανακατασκευή της γέφυρας της Πλάκας, ένα άλλο αριστούργημα, πολύ νεότερο. Το έργο είχε ξεκινήσει με τις εργασίες για τη θεμελίωση των καλουπιών της γέφυρας.

Η υπογραφή της Σύμβασης ήταν το αποτέλεσμα μιας τεράστιας προσπάθειας που έγινε με την προετοιμασία του έργου και σε αυτή την προσπάθεια, ήταν όλοι παρόντες. Και αυτή είναι μία δεύτερη σελίδα που έχουμε γυρίσει ως κοινωνία, διότι δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός που συνήθως υπήρχε στη χώρα μας μεταξύ των Δήμων, της Περιφέρειας, του Υπουργείου. Από την πρώτη στιγμή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνέδραμε, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υποδομών, η Περιφέρεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων.

Και πιστεύω, ότι οι δεκάδες διακεκριμένοι επιστήμονες και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης εργάστηκαν για να φτάσουμε εδώ στο γεφύρι της Πλάκας. Οι φορείς και οι επιστήμονες που δούλεψαν για την προετοιμασία του έργου για το γεφύρι της Πλάκας δίνουν στη χώρα μας μία εξαιρετικά σημαντική εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία που σπάνια τη συναντάς. Αυτή η τεχνογνωσία, αυτή η εμπειρία, αφορά και διαδικαστικά θέματα που ξεπεράστηκαν. Και τώρα το έργο κατασκευάζεται με πολύ μεγάλη επιμέλεια, με μεγάλη προσοχή. Ένα έργο που θα γίνει όπως το έφτιαξε ο πρωτομάστορας στην Πλάκα και το ίδιο φιλοδοξούμε να κάνουμε και εδώ.

Βήμα-βήμα, όλοι μαζί, πάλι με την Περιφέρεια, τους Δήμους. Δεν έχει σημασία αν ένας φορέας έχει να χρηματοδοτήσει ένα έργο και κάποιος άλλος δεν έχει. Σημασία έχει σ’ αυτή την προσπάθεια να συμμετέχουν όλοι, με όποιον τρόπο μπορούν. Με τις υπηρεσίες, με την κινητοποίηση της κοινωνίας, με τους δικούς τους τρόπους. Άρα σήμερα πρέπει να συστρατευτούμε όλοι για αυτό το σκοπό. Εμείς σαν Κυβέρνηση είχαμε δεσμευτεί πριν ενάμιση χρόνο για το γεφύρι του Κοράκου και σήμερα το υλοποιούμε.

Το πλαίσιο της ανακατασκευής, είναι, να γίνει η γέφυρα όπως ακριβώς ήταν, τα μονοπάτια όπως ακριβώς ήταν και τα κτίρια αμφότερες στις πλευρές της γέφυρας, όπως ακριβώς ήταν. Υπάρχουν δυσκολίες. Δεν υπάρχουν ακριβείς αποτυπώσεις όπως είχαμε στο γεφύρι της Πλάκας. Έχουμε κάποιες φωτογραφίες. Αλλά τα εργαλεία που έχουμε μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να κάνουμε ένα πανομοιότυπο, ίδιο, όμοιο γεφύρι και έργο.

Ο Αχελώος μπορεί να είναι πιο ζόρικος από τον Άραχθο, έχει τα δικά του προβλήματα, αλλά και εμείς είμαστε πλέον πιο ώριμοι, πιο τολμηροί και πιστεύω και πιο ικανοί για να χτίσουμε αυτό το γεφύρι, σε σχέση με την απουσία εμπειρίας που είχαμε στο γεφύρι της Πλάκας. Επομένως, η δέσμευση είναι, ότι μέσα στο χρόνο θα κληθούν όλοι οι Φορείς που συμμετείχαν στην Προγραμματική Σύμβαση συνεργασίας στο γεφύρι της Πλάκας και οι Δήμοι, οι νέοι Δήμοι, για να υπογράψουμε την Προγραμματική Σύμβαση συνεργασίας για να συγχρονίσουμε τα βήματα και τις δυνάμεις μας.

Συγκεκριμένα τα βήματα που έχουμε να κάνουμε είναι η προσωρινή στήριξη του κτιρίου που υπάρχει απέναντι, του τελωνείου. Η Υπογραφή προγραμματικής Σύμβασης για την εκτέλεση του έργου, η ολοκλήρωση της μελέτης αναστήλωσης, η έγκριση από την Υπουργό Πολιτισμού των προδιαγραφών και κατευθύνσεων για την αναστήλωση της γέφυρας, η σύνταξη του τεχνικού δελτίου του προτεινόμενου έργου, η ολοκλήρωση των υποστηρικτικών μελετών για τη δημοπράτηση του έργου, και η δημοπράτηση του έργου. Αυτά θα γίνουν με πόρους που θα δεσμευτούν από το Υπουργείο Υποδομών στη χρονιά αυτή και από πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2019.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών που έχουν σκύψει και έχουν στηρίξει αυτό το έργο και όσους Ευρωπαίους Αξιωματούχους έχουν στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Θα ήθελα όμως να πω, ότι αν δεν υπήρχαν και συγκεκριμένοι άνθρωποι, -τους είπε πριν ο Χρήστος Καπερώνης-, εγώ θέλω να τονίσω γιατί από εκείνον το έμαθα, τον Αντώνη Κοσσυβάκη, στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου, ότι αν δεν υπήρχε η προσπάθεια αυτού του ανθρώπου, ούτε το έργο θα ήταν γνωστό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα Ευρωπαϊκά Όργανα, αλλά και δεν θα υπήρχε και όλη αυτή η ανάδειξη της σημασίας του.

Και πρέπει να τα λέμε αυτά. Θα ήθελα επίσης να σας προτείνω μια που βλέπω εδώ τους Βουλευτές της προοδευτικής παράταξης, ας το πούμε έτσι, -είναι εδώ και ο Σπύρος Δανέλλης για αυτό το λέω-, να γίνει μία προσπάθεια, για να γίνει ένας Σύλλογος ή ακόμα και ένα Μουσείο Πέτρινων Γεφυριών. Το χρωστάμε αυτό στην ευρύτερη στην περιοχή, έχει πολλά πέτρινα γεφύρια ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Και να υιοθετήσουμε την πρόταση του Χρήστου Καπερώνη ώστε η 28η Μαρτίου να γίνει η μέρα των πέτρινων γεφυριών με την ίδρυση του συλλόγου πέτρινων γεφυριών της περιοχής.

Θέλω να κλείσω τον χαιρετισμό μου, δίνοντας συγχαρητήρια και στον Περιφερειάρχη και σε όλους στο Μετσόβιο, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου για τη στάση τους και την κοινή προσπάθεια στη γέφυρα της Πλάκας. Το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνουμε και εδώ όλοι μαζί. Να κλείσω, με αυτό που πάντα λέμε και πάντα αναφέρει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που είναι της περιοχής, ότι τα έργα Υποδομών -και σήμερα να προσθέσουμε και τα πολιτιστικά μας μνημεία- δεν ανήκουν σε κανέναν Υπουργό, σε καμία Κυβέρνηση, Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο. Ανήκουν στον ελληνικό λαό που πληρώνει τα έργα υποδομών και καμαρώνει, τα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουμε.

Να είστε καλά.

 

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο με τον χαιρετισμό του Υπουργού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV