Connect with us

Ολυμπία Οδός

Σπίρτζης: Ολοκληρώνονται οι 6 από τις 8 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Ιωάννη Κουτσούκου έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη για το θέμα του Πάτρα-Πύργος.

Όπως είπε: «Κύριε Κουτσούκο, δεν ήξερα ότι με αγαπάτε τόσο πολύ, που θεωρείτε, ότι κάνατε μαύρα μάτια για να με δείτε, επειδή σας απάντησε ο Υφυπουργός o κ.Μαυραγάνης. Αν και δε θυμάμαι ιστορικά να με αγαπάτε τόσο πολύ… Επειδή έχουμε συνυπάρξει και στον ίδιο κομματικό χώρο, όταν υπήρχε ΠΑΣΟΚ, όταν ήσασταν γραμματέας του συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ. Να σας φρεσκάρω τη μνήμη. Και προφανώς δεν σας απέκλεισα από την ενημέρωση.

Υπήρχε ένα αίτημα του Αποστόλη Κατσιφάρα, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, για να ενημερωθεί και ο ίδιος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πορεία των διαγωνισμών του “Πάτρα-Πύργος” και βέβαια για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα στη συνέχεια από τον Πύργο, το “Πύργος-Καλό Νερό- Καλό Νερό-Τσακώνα”, καθώς και για άλλα έργα της περιοχής.

Καλέσαμε όλους τους δήμους και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας. Είπαμε ότι δε μπορούμε στην ίδια ενημέρωση να έρθουν Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, δεν το ζητήσατε εσείς, είναι ανοιχτή η πόρτα του Υπουργείου για οποιονδήποτε πολίτη, πόσο μάλλον για τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, για να ενημερωθούν αναλυτικά και για το τι έχει γίνει και για το τι είχε γίνει.

Θα επιχειρήσω λοιπόν, να σας κάνω γρήγορα μια ενημέρωση, γιατί φαντάζομαι, ότι κάποιοι Δήμαρχοι ή κάποιοι φορείς σας ενημέρωσαν για το τι συζητήθηκε εκεί. Η ενημέρωση δεν έγινε από εμένα, έγινε από τους υπηρεσιακούς του Υπουργείου, έγινε από τους μελετητές, από τους υπηρεσιακούς διαχρονικά, -δεν είχαμε εμείς βάλει άλλους υπηρεσιακούς από αυτούς που είχαν οι άλλες κυβερνήσεις-, για να ξέρουν και οι Περιφερειακές Αρχές και οι Δημοτικές Αρχές το τι είχε γίνει και πώς δουλευόταν ο πολίτης της Ηλείας τόσα χρόνια απ’ όσους τους έλεγαν ότι θα κάνουν το έργο «Πάτρα-Πύργος».

Τα λέω λοιπόν, εν τάχει. Με τον Ν. 4219/2013 αποφασίστηκε η εξαίρεση του τμήματος «Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα» από τη σύμβαση παραχώρησης. Αυτό ήταν ένα στρατηγικό λάθος. Και από τότε αρχίζει η περιπέτεια αυτού του έργου.

Διότι, δεν είχατε ενημερώσει τότε τον κόσμο, ότι αυτός ο διαγωνισμός για να βγει ξανά, για να χρηματοδοτηθεί, θα πρέπει να εξεταστεί από την αρχή η βιωσιμότητα αυτού του έργου, όχι της Ολυμπίας Οδού, αλλά του έργου «Πάτρα-Πύργος». Και δουλεύατε τον κόσμο, οι προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έχετε διασφαλίσει και χρηματοδότηση!

Προφανώς, όχι μόνο δεν είχε διασφαλιστεί χρηματοδότηση, αλλά είχε κατευθυνθεί και ο διαγωνισμός σε συγκεκριμένους εργολάβους μεγάλων εταιρειών και υπήρχε και προσφυγή της μίας εταιρείας που ήθελε να συμμετέχει στον διαγωνισμό και ασφαλιστικά μέτρα, γιατί δεν είχε πλήρη στοιχεία για τα διαστασιολογικά στοιχεία του έργου. Γιατί είχε βγει το έργο κατ’ αποκοπή. Ένα τεμάχιο.

Όπως, λοιπόν, ενημέρωσαν οι μελετητές στη συνέχεια, είχαμε νέες μελέτες, είχαμε αλλαγές ποσοτήτων, είχαμε αλλαγές σε κρίσιμα μεγέθη του διαγωνισμού και αλλαγή της περιβαλλοντικής μελέτης. Τα άκουσαν αυτά οι Δήμαρχοι, όχι από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά από τους μελετητές και τους υπηρεσιακούς.

Άκουσαν, επίσης, ότι δε θα γινόταν ποτέ έγκριση μεγάλου έργου, γιατί το όριο που βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι είκοσι χιλιάδες οχήματα για μέση ημερήσια κυκλοφορία και το πολύ-πολύ, να κάνουν μια έκπτωση δεκαπέντε χιλιάδες, γιατί είχε βγει από το έργο της παραχώρησης. Αυτό το κριτήριο, όμως, το ξέρανε όσοι απένταξαν το κομμάτι «Πάτρα-Πύργος» το 2013. Το ήξεραν…

Επομένως, όπως αποδείχθηκε και από τις μελέτες βιωσιμότητας που έγιναν στη συνέχεια και με τον Οργανισμό JASPERS, που είναι ο επίσημος σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν δεν είχαμε εκπτώσεις της τάξης του 50%, αν δεν αυξάναμε τον ανταγωνισμό, αν μέναμε σε αυτά που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, με εκπτώσεις του 0% έως 20% που έδωσαν οι μεγάλες εταιρείες στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, προφανώς, το έργο που θα εγκρινόταν δεν ήταν αυτοκινητόδρομος, ήταν μία λωρίδα και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση χωρίς διαχωριστικό διάζωμα. Δηλαδή θα ήταν ένας δρόμος που δε θα διασφάλιζε την ασφάλεια και αυτό που θέλαμε για την περιοχή.

Όπως ξέρετε, την έγκριση του μεγάλου έργου τη λάβαμε τον Μάιο του 2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάρτε το, το καταθέτω στα Πρακτικά. Τα σενάρια που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν από μία λωρίδα και ΛΕΑ χωρίς διαχωριστική νησίδα και έγιναν συγκεκριμένες προβλέψεις και μελέτες και χειρισμοί για να πάρουμε την έγκριση, που δεν θα έπαιρνε ποτέ η χώρα έγκριση γι’ αυτό το κομμάτι του δρόμου και το έγκλημα που έγινε να βγει έξω από τον διαγωνισμό ο οποίος θα είχε ολοκληρωθεί τώρα. Αυτή θα ήταν η κατάληξη.

Κύριε Πρόεδρε, για το έργο ξέρετε, έχουν ακουστεί πολλά. Ότι το έχουμε στήσει, ότι ο Καλογρίτσας πήρε τέσσερα τμήματα για να κάνει κανάλι, ότι έβαζε τα βοσκοτόπια. Δεν πειράζει. Ας καθίσουμε εδώ, να ενημερωθούν οι πολίτες, όπως ενημερώθηκαν και οι Δήμαρχοι, ο Περιφερειάρχης και ο κ. Κουτσούκος, ο οποίος τα ξέρει όλα αυτά που λέω. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Μετά τον Μάιο του 2018 η υπηρεσία κάλεσε τους μειοδότες να αιτιολογήσουν τις προσφορές τους και οι οποίοι κατέθεσαν αιτιολογήσεις. Μέχρι στιγμής λοιπόν –όχι οι πέντε που ρωτάτε- οι έξι ολοκληρώνονται.

Οι πέντε έχουν ολοκληρωθεί, για τη μία τρέχουν οι ημερομηνίες μήπως υπάρχει προσφυγή και τις επόμενες ημέρες η μία ολοκληρώνεται, από ό,τι μας ενημερώνει η Υπηρεσία και η Επιτροπή Διαγωνισμού. Συγκεκριμένα τα τμήματα 1, 4, 5, 6, 7 και 8 -αν θέλετε να σας τα πω και αναλυτικά-, οδεύουν στην ολοκλήρωση. Στην ενημέρωση που είχαμε στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδα, οι υπηρεσιακοί έβαλαν έναν στόχο, το επόμενο εικοσαήμερο να ολοκληρωθεί η 2 και η 3.

Από ό,τι μας ενημερώνει η Υπηρεσία, γιατί εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη δουλειά της Επιτροπής και των Υπηρεσιακών, στους διαγωνισμούς για τα τμήματα 2 και 3 δεν εγκρίθηκαν οι αιτιολογήσεις του πρώτου μειοδότη και έχουν καλέσει το δεύτερο, προκειμένου να αιτιολογήσει τις εισροές και από ό,τι σήμερα με ενημέρωσαν, κατέθεσε στοιχεία για την αιτιολόγηση.

Άρα, για να γράφουν και διάφορα όσοι έγραφαν τριάμισι χρόνια τώρα: η εταιρεία «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα έχει φέρει εγγυητική για το τμήμα 4. Μένει το πρακτικό του τμήματος 1 που είναι μειοδότης. Για τις άλλες δύο απορρίφθηκε από την Επιτροπή. Και περιμένουμε να δούμε αν ο δεύτερος μειοδότης θα φέρει μια αιτιολόγηση που θα εγκριθεί από την επιτροπή, αλλιώς θα πάμε στον τρίτο. Όπως τα λέγαμε, κύριε Κουτσούκο, από την αρχή. Ακριβώς όπως τα λέγαμε από την αρχή, όταν κάποιοι κατηγορούσαν συλλήβδην την Κυβέρνηση.

Οι υπόλοιποι έξι διαγωνισμοί είναι ανά δύο έργα σε διαφορετικούς μειοδότες, όπως ήταν κι ο πολιτικός στόχος που είχαμε, δηλαδή να μην πάει το έργο σε έναν με χαμηλή έκπτωση, γιατί δε θα γινόταν ποτέ και δεν θα έπαιρνε ποτέ έγκριση από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να έχουμε πολλούς αναδόχους που ταυτόχρονα θα υλοποιήσουν το έργο.

Άρα, ο στόχος μας είναι να πιέσουμε την Επιτροπή να ολοκληρώσει, να έχει κάνει καλή δουλειά ώστε να μην έχουμε άλλες εμπλοκές. Από ό,τι βλέπετε, στα τέσσερα δεν έχουμε. Και τέλος Οκτωβρίου, λογικά θα έχουμε και τους οκτώ διαγωνισμούς ώριμους, προκειμένου και να πάνε οι οκτώ στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αν δεν τα έχουμε μέχρι τον χρόνο που σας λέω, θα επανεξετάσουμε – σε σύσκεψη που θα γίνει στο Υπουργείο με τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης- το αν πρέπει να στείλουμε τους έξι και να αφήσουμε τους δύο που δεν θα έχει ολοκληρωθεί η δουλειά. Η εκτίμηση μας, όμως, είναι ότι θα έχει ολοκληρωθεί.»

 

image_pdfimage_print

Ολυμπία Οδός

Διάκριση για την Ολυμπία Οδό με το CRI Pass

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ολυμπία Οδός τιμήθηκε για πρώτη φορά με το CRI Pass 2019-2020 από το Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το CRI Pass είναι ένα αναγνωρισμένο στρατηγικό εργαλείο αξιολόγησης σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και δίνεται μετά από αξιολόγηση της στρατηγικής προσέγγισης, των δράσεων και των αποτελεσμάτων, που έχει καταφέρει η εταιρία σε τέσσερις βασικούς τομείς: Κοινωνία, Περιβάλλον, Εργαζόμενοι και Οικονομία.

Το εργαλείο CRI Pass αναγνωρίζει και επιβραβεύει εταιρίες που διακρίνονται για τις υψηλές επιδόσεις τους σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), εφαρμόζοντας υπεύθυνες πρακτικές ΕΚΕ. Το CRI Pass καθώς και το CR Index, ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης, υπάγονται στις δράσεις του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης με σκοπό την περαιτέρω εδραίωση της ΕΚΕ Ελλάδα.

Η τιμητική αυτή διάκριση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης Έκθεσης Αειφόρου Ανάπτυξης που παρουσίασε η Ολυμπία Οδός για το 2018, στην οποία αποτύπωσε τη στρατηγική της και τα αποτελέσματα αυτής, σε πέντε κεντρικούς άξονες:

-Οδική ασφάλεια και υπευθυνότητα απέναντι στην ανθρώπινη ζωή

-Διασφάλιση υψηλού επιπέδου ταξιδιωτικής εμπειρίας για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου

-Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης

-Υποστήριξη, ανάπτυξη και ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών

-Συνεχή επένδυση σε ένα ανθρωποκεντρικό εργασιακό περιβάλλον.

Και οι πέντε πυλώνες δίνουν έμφαση στην καινοτομία. Ειδικότερα, όμως, οι πυλώνες της «Οδικής Ασφάλειας» και «Εμπειρίας ταξιδιού» ενσωματώνουν πληθώρα μακροχρόνιων δράσεων και πρωτοβουλιών με μετρήσιμα αποτελέσματα που επικυρώνουν τον κεντρικό ρόλο της καινοτομίας στη λειτουργία της Ολυμπίας Οδού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Ολυμπία Οδός: Στην κυκλοφορία ο νέος Κόμβος Λυκοποριάς

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος

Παραδόθηκε σήμερα στο κοινό ο Ανισόπεδος Κόμβος (Α/Κ) Λυκοποριάς του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Πάτρα στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Είναι ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, γιατί πέρα από την οδική σύνδεση της συγκεκριμένης περιοχής με τον Αυτοκινητόδρομο, αναβαθμίζει την τεχνική υποδομή, μέσω της νέας κατασκευής γεφύρωσης του ρέματος Σκουπέικου στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών. Παράλληλα, αναβαθμίζει και την οδική υποδομή με την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στη συμβολή του Κλάδου Εξόδου του Α/Κ Λυκοποριάς με την Παλαιά Εθνική Οδό.

Σημαντικά οφέλη επιφέρουν στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου και τα έργα ανάπλασης που περιλαμβάνουν: δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ, χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, πλακοστρώσεις – περιφράξεις των γηπέδων, δημιουργία περιμετρικού δρόμου μεταξύ γηπέδου και ρέματος με νέα περίφραξη και φωτισμό όλων αυτών των σημείων. Από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί στο κοινό.

Στην παράδοση του Κόμβου σε κυκλοφορία παραβρέθηκε, σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γεώργιος Καραγιάννης και έκανε την εξής δήλωση: «Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα δίνουμε στην κυκλοφορία τον Ανισόπεδο Κόμβο Λυκοποριάς διευκολύνοντας περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής στις μετακινήσεις τους, τη γέφυρα του ρέματος Σκουπέικου, καθώς και τον Κυκλικό Κόμβο δίπλα στη γέφυρα, ώστε να είναι ασφαλής πια η διέλευση πεζών και οχημάτων. Παράλληλα, αναβαθμίζεται ποιοτικά όλη αυτή η περιοχή με σημαντικά έργα ανάπλασης».

Η ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού

Από σήμερα, Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, παραδίδεται σε κυκλοφορία ο Ανισόπεδος Κόμβος Λυκοποριάς της Ολυμπίας Οδού στη χιλιομετρική θέση 133,6. Πρόκειται για ένα νέο κόμβο που θα εξυπηρετεί πολλά χωριά και οικισμούς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και περισσότερους από 8.000 κατοίκους.

Για τη θέση του κόμβου σε λειτουργία απαιτήθηκαν συμπληρωματικά έργα για τη διαμόρφωση της κατάλληλης σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με την Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου–Πατρών, με την κατασκευή επιπλέον ισόπεδου κυκλικού κόμβου. Στο πλαίσιο αυτό απαιτήθηκε και η καθαίρεση της υφιστάμενης από τη δεκαετία του ’60 γέφυρας, στη θέση της οποίας κατασκευάστηκε νέα Γέφυρα του ρέματος Σκουπέικου.

Με την παράδοση σε κυκλοφορία του Νέου Ανισόπεδου Κόμβου Λυκοποριάς συντομεύεται η πρόσβαση προς δεκάδες παραθαλάσσιους και ορεινούς προορισμούς της περιοχής, καθώς αποφεύγεται η περιπορεία από την Παλαιά Εθνική Οδό μέσω των γειτονικών κόμβων Ξυλοκάστρου και Δερβενίου, ενώ παράλληλα αυξάνεται η οδική ασφάλεια καθώς μειώνεται η διανυόμενη απόσταση εκτός του αυτοκινητόδρομου.

Η Ολυμπία Οδός συνεχίζει να δουλεύει εντατικά για να λειτουργεί και να συντηρεί έναν αυτοκινητόδρομο υψηλών προδιαγραφών που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες με γνώμονα την ασφάλεια, την ταχύτητα και την άνεση οδηγών και ταξιδιωτών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Καραμανλής: Προχωρημένες οι επαφές με Κομισιόν για το Πάτρα-Πύργος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ως προχωρημένες χαρακτήρισε τις συζητήσεις με την Κομισιόν για την έγκριση υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Σε σημερινή ενημέρωση στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την πορεία του έργου ο υπουργός έριξε τα βέλη του στο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάτμηση του έργου.

Όπως είπε το υπουργείο ήρθε σε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο για την ένταξη του έργου στην Ολυμπία Οδό. Όπως είπε η συμφωνία έγινε σε χρόνο ρεκόρ, σε 6 μήνες. Από τις 3 απαιτούμενες εγκρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ληφθεί η πρώτη από την DG Regio ενώ αναμένεται και από την DG Grow. Ακολούθως, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, θα ληφθεί και η έγκριση από την DG Comp. Εξασφαλίστηκε επίσης η ένταξη του έργου (σε περίπτωση που δεν τελειώσει το 2023), στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το έργο σύμφωνα με τον κ.Καραμανλή, θα πραγματοποιηθεί σε 36 μήνες με κόστος 310 εκατ.ευρώ αντί για 510 εκατ.ευρώ που προβλεπόταν στην περίπτωση της κατάτμησης. Διόδια θα υπάρχουν με τιμές ανάλογες με το υπόλοιπο εθνικό δίκτυο δηλαδή 0,06 ευρώ/χιλιόμετρο. Ο υπουργός μάλιστα αποκάλυψε πως το υπουργείο είναι διατεθειμένο να δώσει και πριμ για την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου. Επίσης εξήγγειλε την παράταση κατά 3 χρόνια την διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, από τ0 2041 στο 2044.

Μέχρι να ξεκινήσει το έργο όπως είπε ο υπουργός, έχουν εξασφαλιστεί 30εκατ.ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας προκειμένου να σταματήσει ο φόρος αίματος στο δρόμο αυτό.

Βέλη για την επιλογή της κατάτμησης

Όπως είπε ο υπουργός, η Νέα Δημοκρατία δημοπράτησε το έργο το 2014 με εξασφαλισμένο προϋπολογισμό 443εκατ.ευρώ που αν δεν είχε διακοπεί, θα ήταν έτοιμο το 2019. “Θα είχε παραδοθεί στους πολίτες, θα ήταν στην κυκλοφορία, με ασφάλεια και ταχύτητα σε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο” υποστήριξε το κ.Καραμανλής.

Στη συνέχεια ο υπουργός ΥΠΟΜΕ θύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασε το έργο σε 8 κομμάτια και καθυστέρησε τόσο στις δημοπρατήσεις όσο και τις συμβάσεις με πρόφαση να γίνει το -το έργο- πιο ανταγωνιστικό και πιο φθηνό και τελικά προέκυψε ένα έργο πιο ακριβό. “Από τον πολύ ανταγωνισμό, τις 4 εργολαβίες τις πήρε η εταιρεία Τοξότης, του κ.Καλογρίτσα και ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε τις υπογραφές για να βρει εγγυητικές” είπε χαρακτηριστικά.

Καραμανλής: Οχι στις κατατμήσεις

Ο κ.Καραμανλής καυτηρίασε ακόμα μία φορά τις κατατμήσεις στα έργα λέγοντας ότι βλέποντας και το Άκτιο-Αμβρακία, οι κατατμήσεις κοστίζουν ακριβότερα, καθυστερούν και βάζουν σε περιπέτειες την ολοκλήρωση των έργων. Όπως ενημέρωσε, το Άκτιο-Αμβρακία μετά από 10 χρόνια έχουν ολοκληρωθεί τα 15χλμ από τα 48 και έχουν κοστίσει 6,1εκατ.ευρω το χιλιόμετρο. Μάλιστα ο κ.Καραμανλής έδειξε την διαφωνία του με το αποτέλεσμα της τακτικής αυτής λέγοντας “προβληματικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τα έργα με τεράστιες εκπτώσεις και μετά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό που λέτε ότι το έργο θα τέλειωνε το έργο, είναι εικονική πραγματικότητα”.

Στη συνέχεια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έδωσε στοιχεία για την πρόοδο των έργων όπως τα βρήκε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στην 1η εργολαβία ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος, στη 2η εργολαβία ο ανάδοχος αντί για 34% πρόοδο είχε 14%, στην 3η εργολαβία κόλλησε στο ΣτΕ, στην 4η εργολαβία αντί για 33% έχουμε 0,12%, στην 6η εργολαβία αντί για 33% είμαστε στο 2%, στην 7η εργολαβία η πρόοδος είναι στο 0,63% και στην 8η εργολαβία η πρόοδος είναι στο 0,1% με τον ανάδοχο να έχει κηρυχθεί έκπτωτος.

“Δεν υπήρχε περίπτωση να τελειώσει το έργο το 2023 με αυτή την αρχιτεκτονική” τόνισε ο κ.Καραμανλής και συνέχισε λέγοντας “θα έπρεπε να τελειώναμε το έργο με δικά μας χρήματα και αν δεν τέλειωνε το 2025 θα έπρεπε να επιστρέψουμε όλη την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δεν θα τέλειωνε με τη κατάτμηση , αλλά και αν τελείωνε θα τέλειωνε με μεγάλα προβλήματα τμηματικά. Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να ξεκινήσει το έργο, όμως αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη πολιτική απάτη γιατί 2 χρόνια μετά ότι τελικά το έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Βαρεμένος: Προαποφασισμένη η διάλυση των συμβάσεων

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, υποστήριξε ότι ήταν προαποφασισμένη η διάλυση των συμβάσεων του Πάτρα-Πύργος. Θύμισε πως το έργο ξεκίνησε το 2007 και σταμάτησε το 2011 λόγω της κρίσης, ενώ το 2013 η συμφωνία Χρυσοχοίδη εξαφάνισε το Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα από την παραχώρηση. Ο κ.Βαρεμένος διαφώνησε με την δημοπράτηση του Πάτρα-Πύργος το 2014 καθώς όπως είπε, δεν υπήρχε οριστική μελέτη και προϋπολογισμός αλλά και η απαραίτητη έγκριση από την Κομισιόν. Αναρωτήθηκε δε ποιος δημοπράτησε κατατμημένο το έργο του Άκτιο-Αμβρακία και υπεραμύνθηκε της συνέχειας μετά το 2015 όπου συνολικά αποδόθηκαν 15 από τα 48χλμ.

Μιλώντας ο κ.Μπουκώρος, βουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε την επιλογής της κυβέρνησης καθώς όπως είπε το έργο δεν θα τέλειωσε και θα έμενε τυφλό, φέρνοντας ως παράδειγμα τον περιφερειακό Βόλου. Για τα μεγάλα έργα γενικώς, ο κ.Μπουκώρος σημείωσε πως είναι διαχρονικά γιατί “άλλος τα οραματίζεται, άλλος τα υλοποιεί και άλλος κόβει τις κορδέλες”.

Μας ανησυχεί η προοπτική του έργου να φτάσει το 2027, είπε από την πλευρά του ο τομεάρχης Υποδομών του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί το έργο δεν προχώρησε ως δημόσιο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα