Νίκος
Καραγιάννης

Συνέντευξη παραχώρησε νωρίτερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης στον ραδιοφωνικό σταθμό «2 47» και τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Αρβανίτη, τοποθετούμενος σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων νευραλγικής σημασίας που χειρίζεται το Υπουργείο. Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα της συνέντευξης με τις απαντήσεις του κου Σπίρτζη, ανά θεματική κατηγορία:

– Για την εξέλιξη των διαγωνιστικών διαδικασιών που αφορούν τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για το Πάτρα–Πύργος έχουν γίνει επτά διαγωνισμοί. Μένει ο όγδοος για το τελευταίο τμήμα που απομένει προς Πάτρα. Θα γίνει τέλη Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη μετά από διαβούλευση που πρέπει να γίνει με την τοπική κοινωνία, γιατί είχαμε δεσμευτεί  να τους δώσουμε δυο σενάρια για την όδευση του δρόμου. Είναι το Υπουργείο έτοιμο και μετά ξεκινάει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη στιγμή που ξεκινάει, εντάξει γιατί είχαμε και στο πρόσφατο παρελθόν, ξεκίναγαν και ξαναξεκίναγαν και μετά ξαναξεκίναγαν και υπήρχε μια ιστορία του ξεκινήματος.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τώρα δε γίνεται αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω ότι δε γίνεται και θα τα πούμε αυτά. Αλλά πότε θα παραδοθεί αυτό το έργο; Είναι και καρμανιόλα, εκτός των άλλων.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι καρμανιόλα. Το έργο έπρεπε να έχει παραδοθεί μαζί με την Ολυμπία Οδό, αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έβγαζαν από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Από την αναθεώρησή της.

Δεσμεύτηκαν τότε ότι θα το βγάλουν ως δημόσιο έργο. Δεν το έβγαλαν. Έβγαλαν ένα διαγωνισμό που ήταν διαβλητός, που δεν είχε σε πολλά μέρη μελέτες, που τις μελέτες τις είχε κάνει ο παραχωρησιούχος, αυτό σημαίνει, ότι κάποιες εταιρείες γνώριζαν και κάποιες δεν γνώριζαν διάφορα στοιχεία του έργου που ήταν κρίσιμα. Είχαν γίνει ενστάσεις και δεν υπήρχε καν η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το φάκελο μεγάλου έργου.

Στο διάσημα αυτό έχουν γίνει επτά δημοπρασίες, έχει γίνει η μελέτη βιωσιμότητας και μελέτη σκοπιμότητας και η απαραίτητη διαβούλευση με τους συμβούλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μένει να γίνει ο όγδοος διαγωνισμός και μένει να εγκριθεί οριστικά. Σε αυτή τη φάση είμαστε τώρα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσουν οι συμβάσεις και να ξεκινήσει και το έργο. Το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο. Δε μπορούν πλέον τα δημόσια έργα να κάνουν διαγωνισμούς εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις και οι αρχαιολογικές εργασίες. Άρα δεν έχει κανένας άλλοθι να καθυστερεί κάποιο έργο, εκτός απροόπτου. Και το απρόοπτο είναι μια φυσική καταστροφή. Δεν έχει κανένα λόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο το πληρώσαμε αυτό το έργο που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το έχουμε πληρώσει ακόμα. Θα το πληρώναμε με 0% έκπτωση. Θα το πληρώναμε κοντά στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα χιλιόμετρα είναι;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το θυμάμαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα ήταν τα λεφτά, είπαμε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 500 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πόσο θα γίνει;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάτω από το μισό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με 250 δηλαδή;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάτω από το  μισό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτω από το 250.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι πραγματικά τρομερό, γιατί μας έχουν κατηγορήσει γι’ αυτό το έργο, γιατί κάναμε πολλαπλούς διαγωνισμούς και δε κάναμε ένα διαγωνισμό για να κατέβουμε λίγες εταιρείες και να το πάρουν πάλι με 0% έκπτωση, ή με πολύ μικρή έκπτωση. Δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη της Ν.Δ. και των προηγούμενων κυβερνήσεων και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.

– Για την επέκταση του προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα και τον στρατηγικό σχεδιασμό των δημόσιων υποδομών στην Αττική

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει με τον προαστιακό που θα φτάσει στο Λαύριο; Και με το λιμάνι του Λαυρίου. Δηλαδή εδώ θεωρώ και το πιστεύουν και όλοι δηλαδή και οι Λαυριώτες, όλη η λαυρεωτική, ότι αυτό θα δώσει ώθηση βρε παιδί μου στην οικονομία ένα τέτοιο λιμάνι να μένει τώρα με δυο γραμμές άνευ λόγου.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάθε περιοχή θέλει να γίνουν κάποιες υποδομές για να αναβαθμιστεί, ή γιατί υπάρχουν κάποιες προτάσεις για την εμπορική, οικονομική δραστηριότητα που έχει. Δε νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουν και οι τοπικές κοινωνίες και η πολιτεία συνολικά ,να είναι στην ίδια λογική. Το Λαύριο σαν λιμάνι και ο προαστιακός πρέπει να αναπτυχθεί, γιατί στο συνολικό σχεδιασμό που υπάρχει, είναι ένα λιμάνι που βοηθάει και την Αττική και τη χώρα με την αναβάθμισή του. Κι αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει, κατά τη γνώμη μου, και για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για λόγους εξυπηρέτησης των επιβατών από το λιμάνι του Λαυρίου και της Ραφήνας, να φτάσει εκεί ο προαστιακός και στο Λαύριο και στη Ραφήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τα εμπορεύματα, νομίζω.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι τόσο πολύ για τα εμπορεύματα. Κυρίως για το επιβατικό κοινό. Πιστεύω ότι η ακτοπλοϊα, τουλάχιστον σε συζητήσεις που έχουμε κάνει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, δε μπορεί να συνεχίσει να έχει την πλειοψηφία της δραστηριότητάς της στον Πειραιά, όταν το λιμάνι του Λαυρίου και της Ραφήνας εξοικονομεί και χρόνο για την ακτοπλοϊα και έχει και πολλά άλλα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σας το σταμάτησαν το έργο; Για τον προαστιακό λέω για να πας μέχρι το Λαύριο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ποτέ δεν το είχαν εντάξει. Εκαναν συζητήσεις επί συζητήσεων για να μην το εντάξουν ποτέ. Και τον προαστιακό του Λαυρίου και της Ραφήνας και τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και πολλά άλλα. Τα έργα αυτή τη στιγμή που σχεδιάζουμε κύριε Αρβανίτη δεν έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία και τη λογική που είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Δε θέλουμε να αναπαράγουμε τη λογική να κάνουμε ένα δρόμο εδώ, ένα λιμάνι παραπέρα, κάτι άλλο πιο εκεί και να είμαστε σε μια λογική πολιτικής αντιπαροχής, όπως ήταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε με τις τοπικές κοινωνίες, είτε με τους δημάρχους, είτε με τους περιφερειάρχες.

Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, προωθούμε τα έργα που δίνουν αξία στη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να μάθω για την Αττική, μιας και εδώ ακουγόμαστε ιδιαίτερα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, αλλά δεν είναι μόνο η Αττική όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μείνω λίγο στην Αττική, σε αυτό που λέμε σχεδιασμός. Γιατί άλλο όραμα, άλλο σχεδιασμός. Σχεδιασμός είναι ότι προχωράμε σε διαδικασία υλοποίησης.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σχεδιασμός για την Αττική είναι ότι δεν έχουμε ένα λιμάνι, τον Πειραιά από το οποίο ξεκινάνε και τελειώνουν όλα. Η ακτοπλοϊα, η εμπορική δραστηριότητα, η κρουαζιέρα, τα πάντα. Όλα είναι στον Πειραιά συγκεντρωμένα. Πρέπει για την Αττική να αποκεντρώσουμε πολλές δραστηριότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δε δημιουργεί θέμα με τα συμφέροντα που ζούνε στον Πειραιά;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γιατί; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτάω.Η μετεγκατάσταση δηλαδή μιας εταιρείας σε μια άλλη που είναι εκεί…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος μετεγκατάστασης καμίας εταιρείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να καταλάβω το ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν προωθούντο τα αυτονόητα τα προηγούμενα χρόνια.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι μια  καλή ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλλά δεν θα ρωτήσετε εμένα. Θα ρωτήσετε αυτούς που επέλεγαν να μην έχουν σχεδιασμό στο υπουργείο, να μην υπάρχει καμία δομή για την ιεράρχηση των έργων, για το σχεδιασμό τους, για το στρατηγικό σχεδιασμό των υποδομών που έχει ανάγκη η χώρα, γιατί τα έργα δεν ήταν συνδεδεμένα με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ποια έργα έδιναν υπεραξία ή έπρεπε να δίνουν υπεραξία για να έχουν και προτεραιότητα και στην πρωτογενή παραγωγή και στη μεταποίησή της και στη γεωπολιτική θέση της χώρας. Και αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να το αντικρούσει. Δεν υπήρχε ούτε τμήμα στο υπουργείο που να κάνει αυτή τη δουλειά. Να κάνει το στρατηγικό σχεδιασμό για τις δημόσιες υποδομές. Ούτε τμήμα.

Τώρα έγινε, στο προεδρικό διάταγμα στο νέο οργανισμό και επιτέλους έχουμε μια σύγχρονη νομοθεσία που δεν επιτρέπει καθυστερήσεις, δεν επιτρέπει να παίρνει ο κ. Αρβανίτης γιατί είναι φίλος του κ. Σπίρτζη εκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις, ή πρόχειρους διαγωνισμούς.

– Για τη λειτουργία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνίων Αθηνών

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχομαι στην Αθήνα, στον δικό μας οργανισμό, τον αθηναϊκό οργανισμό δηλαδή. Εδώ θέλω να ρωτήσω σε γενικές γραμμές Υπουργέ, εάν έχουμε εξοικονόμηση πόρων τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και βέβαια έχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου πείτε. Δύο. Έχω την απαίτηση επειδή το πληρώνουμε το λεωφορείο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο πολίτης δηλαδή είτε το χρησιμοποιώ, είτε δεν το χρησιμοποιώ, οφείλω, αυτές είναι οι διαφορετικές αντιλήψεις, θέλω να έχω καλά λεωφορεία, καθαρά λεωφορεία, καλές υπηρεσίες, όσο το δυνατόν καλύτερες, ευρωπαϊκού επιπέδου το 2017.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς οφείλει το ελληνικό δημόσιο να έχει σύγχρονα λεωφορεία, καθαρά λεωφορεία, τακτικές γραμμές και όλα τα υπόλοιπα που συζητάμε. Για να γίνει αυτό όμως, έπρεπε να έχουμε βρει και κάποιους  οργανισμούς που ήταν υγιέστατοι. Εμείς βρήκαμε την ΟΣΥ όχι με ελλείμματα λογιστικά, να χρωστάει στους προμηθευτές, στο ΙΚΑ, στις εταιρείες που την προμηθεύανε καύσιμα, ανταλλακτικά κ.λπ., πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ. Κινδύνευσαν τρεις φορές τα λεωφορεία της ΟΣΥ να μη μπορούν να έχουν καύσιμα, αέριο για να κινηθούν.

Επομένως και πρέπει να έχουμε σύγχρονα λεωφορεία, αλλά για να έχουμε σύγχρονα λεωφορεία πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε και λεφτά για να έχουμε σύγχρονα λεωφορεία. Και εμείς βρήκαμε ελλείμματα. Και δεν βρήκαμε μόνο ελλείμματα σε λεωφορεία και σε χρήματα, βρήκαμε και σε έμψυχο δυναμικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όλες οι κρίσιμες ειδικότητες στις αστικές μεταφορικές της εταιρείας των αστικών μεταφορών και στο μετρό και στην ΟΣΥ, δεν υπάρχουν, είναι σε έλλειψη. Έχουμε δηλαδή μηχανοδηγούς στα μέσα σταθερής τροχιάς και οδηγούς στην ΟΣΥ που για διάφορους λόγους μετακινήθηκαν, πήγαν σε άλλες υπηρεσίες, άλλαξαν ειδικότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετακινήθηκαν πώς;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι εννοείτε πώς; Με τους νόμους της Ν.Δ., του κ. Μητσοτάκη, γιατί τότε κάνανε ένα σχεδιασμό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μηχανοδηγός πού πήρε μετάταξη; Δηλαδή τι να κάνει;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχει πάει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Έχουν πάει αρκετοί. Σε νοσοκομεία της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως τι;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ως τι; Φαντάζομαι ότι δεν έχει μετρό ή τρενάκι ούτε στο νοσοκομείο, ούτε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Για να καταλάβετε ποιος είναι ο τρόπος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω. Ψηφίστηκαν και καταψηφίστηκαν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σήμερα κάνουν κριτική όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει καλά κάνουν. Αυτή είναι η δημοκρατία. Κάνω κριτική. Αλλά άλλο θέλω εγώ. 2,5 χρόνια αυτό δεν το λες και σοσιαλισμό, μιας και είμαστε στη κουβέντα των αντικομμουνιστών, να έρθουν οι υπάλληλοι στις θέσεις τους.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν έχουν γυρίσει;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάποιοι έχουν γυρίσει και ετοιμάζουμε και νομοθετική ρύθμιση όσοι από αυτούς επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς να επιστρέψουν. Γιατί δεν μπορείς τη ζωή του άλλου ανάλογα με το ποια κυβέρνηση είναι να τον μετακινείς με το ζόρι ανά υπηρεσία, με την απειλή κιόλας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί βάλανε μέσο για να πάν εκεί.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, όχι. Αυτοί πήγανε εκεί για να μην απολυθούν. Ήταν με τις τρομερές προβλέψεις που είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις για το πώς θα μειωθεί, έτσι το λέγανε, το εργασιακό κόστος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, δεν το ήξερα. Κατάλαβα τι λέτε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καταλάβατε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι. Συγνώμη.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν και αυτά που λέτε. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν προσληφθεί ως οδηγοί και είχαν μια ιδιαίτερη μεταχείριση και άλλαξαν ειδικότητα κλπ. Όμως αυτό είναι ένα δεύτερο κομμάτι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πόσους εργαζόμενους μιλάμε περίπου;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το έχω πρόχειρο. Μπορώ όμως να σας πω ότι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αξιόλογο το νούμερο ή κάνουμε κουβέντα …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι αξιόλογο το νούμερο, ιδιαίτερα στους οδηγούς των λεωφορείων. Και είναι ακόμα πιο αξιόλογο το νούμερο και στους μηχανοδηγούς και στους τεχνικούς, όταν δεν μπορείς να καλύψεις στοιχειωδώς τα δρομολόγια που έχεις, ή που πρέπει να υλοποιηθούν. Για τα λεωφορεία, επειδή είπατε ότι πρέπει να έχουμε σύγχρονα λεωφορεία. Και εγώ το λέω και όλος ο κόσμος. Δε μπορεί όμως η χώρα μας να είναι μόνιμα καταναλωτής. Δηλαδή μόνιμα να αγοράζει λεωφορεία από 3, 4 μεγάλους οίκους χωρίς να επιχειρήσουμε να φέρουμε και ένα κομμάτι της παραγωγικής δομής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είχαμε. Αυτό το χάσαμε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα το ξαναφέρουμε. Κάποιοι θέλανε μια χώρα, πώς το έλεγε ο κ. Σημίτης; Χώρα υπηρεσιών και είδαμε πού μας έφερε αυτό το δόγμα και αυτή η τακτική εδώ και 10ετίες και κάποιοι μιλούν για τη δίκαιη ανάπτυξη και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Άρα όταν έχουμε ανάγκη πάνω από 1.000 νέα λεωφορεία στην Αθήνα και κάτι λιγότερο από 1.000 στη Θεσσαλονίκη, και προφανώς και ο ιδιωτικός τομέας, τα αστικά ΚΤΕΛ, χρειάζονται και αυτά νέα λεωφορεία, τα ανανεώνουν κάθε κάποια χρόνια, είναι απολύτως λογικό να διεκδικήσει η χώρα να έχει παραγωγικές μονάδες, αν όχι στο σύνολο της κατασκευής ενός λεωφορείου, σε μέρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σωστά, αλλά δεν γινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Τα είχαμε και τα κλείσανε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτώ. Με τα ΚΤΕΛ τι γίνεται; Είχαμε ένα θέμα και με αυτούς.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με ποια από όλα τα ΚΤΕΛ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ΚΤΕΛ Αττικής.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακούστε. Υπήρχε μια διοίκηση στα ΚΤΕΛ Αττικής η οποία ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνε τα λεφτά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πάνε τα λεφτά. Αυτό είναι ένας ιδιότυπος κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας, που άλλοτε ελέω νομοθεσίας σαν τα ΚΤΕΛ Αττικής και άλλοτε ελέω συμβάσεων σαν τον ΟΑΣΘ, κάποιοι προύχοντες του παλαιοκομματισμού, πλούτιζαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Στα ΚΤΕΛ Αττικής, από ότι γνωρίζω υπάρχει μια νέα διοίκηση. Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούν οι άνθρωποι να συμμαζέψουν την κατάσταση. Υπάρχει ανοχή από εμάς. Δεν είμαστε αυτό που θέλει η Ν.Δ. να επικοινωνήσει εχθροί του ιδιωτικού τομέα. Είμαστε όμως εχθροί του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα που τα κονομάει σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και χωρίς να έχουν κανένα έλεγχο.

– Για την τον εξορθολογισμό των κρατικών επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές που σχεδίασε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τα οφέλη που προέκυψαν 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Σταύρος Κωτσίδης ρωτά: ποιοι έλεγχοι γίνονται στις αεροπορικές εταιρείες σχετικά με τις κρυφές χρεώσεις τους στα εισιτήρια. Γνωρίζετε κ. Υπουργέ περιπτώσεις όπως αεροπορικές εταιρείες, για Ryanair  μας λέει, που χρεώνει 50 € για έκδοση εισιτηρίου αν δεν έχεις κάνει online κράτηση. Τέλος πάντων να το δούμε αυτό με αφορμή την ερώτηση.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η τιμολογιακή πολιτική των αεροπορικών εταιρειών δεν είναι σε διατίμηση από το ελληνικό δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ευρωπαϊκή ρήτρα νομίζω.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω όμως να ρωτήσω κάτι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα μπορούσα με την ευκαιρία όμως να το σχολιάσω. Γιατί κάποιοι έδωσαν μεγάλους αγώνες, κατά τη γνώμη τους για να ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή, ο κ. Χατζηδάκης πάλι αν θυμάμαι καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά θυμάστε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Είχαμε μια προβληματική αεροπορική εταιρεία, πολύ ωραία εντάξει έπρεπε να συμμαζευτεί για όνομα του Θεού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με απόλυτη ασφάλεια και πολύ καλή ποιότητα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και βάση συντήρησης που δεν έχει η Ελλάδα σήμερα. Πουλήθηκε η Ολυμπιακή απαξιώθηκε και έχουμε ιδιωτικές εταιρείες, που αν δούμε τις χρεώσεις τους σε σχέση με το εξωτερικό, μπορούμε εύκολα να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει σε αυτό έχω κι εγώ άποψη, άλλωστε έχω τοποθετηθεί σε αυτό για το ξεπούλημα της Ολυμπιακής και το ρόλο των Κομμάτων, αλλά θέλω να επιμείνω σε κάτι.

Δεν έχω καταλάβει, όταν λέτε, συνεχίζω με αφορμή του κ. Κωτσίδη, μπαίνω στο αεροπλάνο. Όταν λέμε «επιδοτούμενη γραμμή» …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εκεί είναι οι άγονες γραμμές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πω, θέλω να καταλάβω κάτι. Να πάω στην Καβάλα μου στοιχίζει 180 € πρόσφατα αεροπορικό δηλαδή, το θεωρώ τεράστιο νούμερο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι άγονη γραμμή η Καβάλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να πάω στην Καστοριά μου στοιχίζει πάλι ένα τεράστιο ποσό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι στην Καστοριά δεν σας κοστίζει τεράστιο ποσό, ακριβώς γιατί είναι άγονη γραμμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο είναι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μου φαίνεται έχουν πλαφονάρει στα 80 €.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σε πλαφόν αυτό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι–ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην περίπτωση αυτή λοιπόν θέλω να μάθω αυτό με τις άγονες γραμμές και τις επιδοτούμενες γραμμές, ουσιαστικά το ελληνικό κράτος επιδοτεί το κόστος της εταιρείας για να έρθει μία η άλλη και να έχει κι ένα κέρδος. Σωστά;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι και θέλω να κάνω μια διευκρίνιση. Σύμφωνα με τους Κανονισμούς που υπάρχουν και μας επιτρέπεται να επιδοτούμε άγονες γραμμές αυτό δεν γίνεται για να βοηθάμε τις τοπικές κοινωνίες και τις απομακρυσμένες για τους πολίτες που κατοικούν εκεί …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλλά για να μπορούν να μετακινηθούν άνθρωποι όπως τουρίστες παραδείγματος χάριν και να έχουμε μια στήριξη σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Με αυτό μπορούμε και έχουμε άγονες γραμμές, μέσω αυτής της νομοθεσίας.

Τι κάναμε.  Στις άγονες γραμμές δίνονταν εκατομμύρια πάλι κάθε χρόνο, χωρίς λόγο. Το λέω αυτό γιατί είχε γίνει και στη Βουλή μεγάλη συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θυμάμαι αυτό, που ήταν η άγονη της Πάρου.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Της Πάρου και όχι μόνο. Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα. Υπήρχαν άγονες γραμμές με μηδέν επιβάτες και πληρώνονταν κανονικότατα, σα να ήταν γεμάτο το αεροπλάνο σα λεωφορείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήγαινε το αεροπλάνο τουλάχιστον;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πήγαινε, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σουρεαλιστικό είναι αυτό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σουρεαλιστικό, αλλά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήγαινε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δηλαδή υπήρχαν γραμμές που γίνονταν εννιά δρομολόγια το μήνα, ή δώδεκα δρομολόγια με μηδέν επιβάτες ή με έναν επιβάτη. Αυτό που κάναμε ήταν να αλλάξουμε τις συχνότητες ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Το χειμώνα υπάρχουν τουλάχιστον τρία δρομολόγια, λογικό. Τους μήνες άνοιξη και φθινόπωρο στη 2η Ζώνη από τέσσερα ή πέντε δρομολόγια αν θυμάμαι καλά και τους καλοκαιρινούς μήνες έξι ή και επτά. Αυτό κατέβασε το κόστος από τα 40 και πλέον εκατομμύρια το χρόνο, στα 9.

Με τη διαφορά που προκύπτει, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχουμε ένα σχεδιασμό να προμηθευτεί δυο ελικόπτερα παντός καιρού για να μπορούν να κάνουν και μετακινήσεις σε απομακρυσμένα νησιά που δεν υπάρχουν αεροδρόμια, αλλά σε δύσκολες συνθήκες και αεροδιακομιδές και μπορεί να κάνει και πολλά άλλα πράγματα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV