Νίκος
Καραγιάννης

Ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μίλησε πριν από λίγο στο συνέδριο του Economist με τίτλο “Eastmed infrastrure in the next decade”. Ξεκινώντας σημείωσε “για να υλοποιήσουμε το όραμα μας, να μην μοιάζει η Ελλάδα σαν νησί στην Ευρώπη και να φτάνουμε παντού στη γειτονιά μας θέλουμε μία άλλη λογική. Έπρεπε να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο μεταφορών το οποίο αυτό κάναμε, μετά από πολλές συσκέψεις που καταγράφηκαν οι ανάγκες των τοπικών φορέων, ολοκληρώσαμε τη μελέτη για το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών και πλέον θα υπάρχει ένα μοντέλο συνεχούς παρακολούθησης, επιλέχθηκαν υποδομές που πρέπει να υλοποιηθούν και σε λίγο καιρό θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και να αποκτήσει η χώρα επιτέλους ένα στρατηγικό σχέδιο. Η διάρκεια του θα είναι μέχρι το 2037 με ένα σταθμό το 2027 όπου θα επικαιροποιηθεί.

Όπως τόνισε ο κ.Σπίρτζης εκτός από τους αυτοκινητόδρομους έχουμε τους σιδηρόδρομους Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη και μέχρι Ειδομένη και Προμαχώνα ήταν αναγκαιότητα για τη χώρα μαζί εμπορευματικά κέντρα.

Στη συνέχεια έδωσε το νέο της ημέρας όπου δεν είναι άλλο από την κοινοποίηση από τον ΟΣΕ στις σιδηροδρομικές εταιρείες ότι η διπλή σιδηροδρομική γραμμή είναι πλήρως ηλεκτροκινούμενη. Όπως τόνισε, ολοκληρώθηκε το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, ολοκληρώνεται ο διαγωνσμός για το Θριάσιο 2 και προχωράει ο διαγωνισμός για το Εμπορευματικό στη Θεσσαλνίκη ενώ προχωρά η συμφωνία με Βουλγαρία και τον Ιούνιο να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια για την ίδρυση κοινή διακρατικής εταιρείας που έγινε με την παρότρυνση της Επιτρόπου Μπουλτς και που αφορά τόσο την ωρίμανση τμημάτων που δεν έιναι ωριμα ενώ άλλα είναι. Επίσης σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ακόμα μία εταιρεία που θα γίνει με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία για τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη και να αναβαθμιστούν τα τμήματα μέχρι τη Σερβία.

“Ολοκληρώσαμε σιδηροδρομικές υποδομές και ειδικά για τη σύνδεση του λιμανιού της Πάτρας και βέβαια έχουμε τους οδικούς άξονες” είπε ο κ.Σπίρτζης, ενώ για την Εγνατία Οδό καυτηρίασε το γεγονός πως έχουν δοθεί 7 δισ.ευρώ αλλά παρόλα αυτά δεν συνδεέεται με καμία αστική βιομηχανική και λιμενική περιοχή.

Για τα έργα που είναι σε εξέλιξη υπογράμμισε πως είναι ο ΒΟΑΚ, η παράκαμψη Χαλκίδας, το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, το Άκτιο-Αμβρακία, η Υποθαλάσσια Σαλαμίνας κ.α. ενώ στάθηκε υπέρ της επέκτασης των 5 συμβάσεων των αυτοκινητόδρομων με αυξηση του φυσικού αντικειμένου,  ταυτόχρονη μείωση διοδίων αλλά και την εκτέλεση των απαραίτητων περιβαλλοντικών έργων που δεν είχαν μπει στον αρχικό σχεδιασμό.

Για τις πράσινες μεταφορές είπε πως ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και της επέκτασης προς Καλαμαριά, ενώ κάλεσε την ΕΤΕπ να υποστηρίξει το έργο για την επόμενη φάση της Γραμμής 4 από το Γουδή μέχρι το Μαρούσι. Για τα λεωφορεία τόνισε ότι ξεκινά ο διαγωνισμός για την προμήθεια των λεωφορείων με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ ενώ στοιχείο του διαγωνισμού ειναι ότι περιλαμβάνεται η συντήρηση και τα ανταλλακτικά. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει και οι μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα για να σταθούν στα πόδια τους να μεταφερθούν παραγωγικές δομές και γραμμές παραγωγής.

Για το ηλεκτρονικά διόδια είπε οτι προχωρά ο διαγωνισμό και στην τελική του μορφή θα συνδέεται με τον ηλεκτρονικό ταχογράφο ενώ σε συνδυασμό μιας κοινής βάσης με τις γειτονικές χώρες για τον έλεγχο των βαρέων οχηματων.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV