Newsroom

Την άμεση έναρξη σωστικών εργασιών στα μνημεία που επλήγησαν από τους ισχυρούς σεισμούς της 27ης και 28ης Σεπτεμβρίου στο Αλκαλοχώρι Ηρακλείου, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια σύσκεψης με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας στο Ηράκλειο.

Στο περιθώριο της σύσκεψης υπογράφηκαν, επίσης, προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου για τα έργα «Κατασκευή στεγάστρων για την προστασία των Ενετικών τειχών Δ. Ηρακλείου» και «Αποκατάσταση – Συντήρηση βυζαντινού-ενετικού τείχους Ηρακλείου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου σε απαλλοτριωμένο ακίνητο στη Λ. Δικαιοσύνης», «Δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης Ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης στο Μακάσι» και «Εργασίες διαμόρφωσης εξωτερικού χώρου και εισόδου της στοάς Μακάσι», καθώς και μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Κρήτης για τα έργα «Αποκατάσταση του Κελύφους του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Άνω Αρχάνων, Δήμου Αρχανών Αστερουσίων Π.Ε. Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης» και «Σωστικές εργασίες συντήρησης λίθινων επιφανειών των όψεων του Καθεδρικού Ι. Ν. Αγίου Τίτου Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης», συνολικού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση κρίσιμων έργων πολιτισμού στην περιφέρεια της Κρήτης.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νικόλαος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Εμμανουήλ Φραγκάκης, ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Γιάννης Κοκοσάλης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Φασουλάκης, Γιώργος Τζωράκης, Δημήτρης Μιχελογιάννης, η ‘Εφορος Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος του ΚΑΣ Κωνσταντίνος Σπυράκος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Αλκέτας Ουγγρίνης, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:
«Υπογράψαμε σήμερα τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις για κρίσιμα έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,8 εκατ. Ευρώ. Η υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων είναι σημαντικό γεγονός, διότι και οι πόροι κατοχυρώνονται, αλλά και ξεκινούν αμέσως οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων. Πέρα από αυτό, ο βασικός λόγος που βρισκόμαστε εδώ, και αυτό το οποίο συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη, ήταν το πώς θα αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τις τοπικές μας υπηρεσίες το θέμα των σεισμόπληκτων μνημείων. Νομίζω ότι η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί με 1.500.000 ευρώ την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, προκειμένου να προβεί στα άμεσα σωστικά μέτρα, για να μην έχουμε περαιτέρω επιβάρυνση των συγκεκριμένων μνημείων, που έχουν ήδη καταγραφεί ως σεισμόπληκτα. Επίσης, με τον Περιφερειάρχη και εκπροσώπους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από εκτενή συζήτηση, καταλήξαμε ότι τα δύο ανώτατα επιστημονικά μας ιδρύματα θα ενισχύσουν και να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, είτε είναι οι κεντρικές διευθύνσεις είτε είναι η Εφορεία, προκειμένου να προχωρήσουν το ταχύτερο στα θέματα των καταγραφών και να αντιμετωπίσουν με τον πλέον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν για τα σεισμόπληκτα μνημεία».

Σωστικές εργασίες σε πληγέντα μνημεία

Κατά τη σύσκεψη, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε την άμεση διάθεση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, 1.500.000. ευρώ, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου για άμεσα σωστικά μέτρα. Τα μνημεία στα οποία θα πραγματοποιηθούν σωστικές εργασίες επιλέχθηκαν σε συνέχεια της αυτοψίας που πραγματοποίησαν οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου και η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων. Θέτοντας ως απόλυτη προϋπόθεση οι μελέτες αποκατάστασης να ολοκληρωθούν το συντομότερο συμφωνήθηκε η συνδρομή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, ώστε εν συνεχεία να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης των μνημείων.

Προγραμματικές συμβάσεις για κρίσιμα έργα πολιτισμού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ

Με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού, υπογράφηκαν και προγραμματικές συμβάσεις πολιτιστικής ανάπτυξης, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, με συμβαλλομένους το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου, Αρχανών Αστερουσίων και την Ενορία Αγίου Νικολάου Άνω Αρχανών.

Η πρώτη προγραμματική σύμβαση αφορά στο Υποέργο 2 «Κατασκευή στεγάστρων για την προστασία των Ενετικών τειχών Δ. Ηρακλείου», προϋπολογισμού 155.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ηρακλείου σε συνέχεια του Υποέργου 1 «Αποκατάσταση – Συντήρηση βυζαντινού-ενετικού τείχους Ηρακλείου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου σε απαλλοτριωμένο ακίνητο στη Λ. Δικαιοσύνης», το οποίο υλοποιούν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση αφορά στο Υποέργο 1 «Δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης Ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης στο Μακάσι» προϋπολογισμού 586.248,59 ευρώ και στο Υποέργο 2 «Εργασίες διαμόρφωσης εξωτερικού χώρου και εισόδου της στοάς Μακάσι», προϋπολογισμού 163.000,00 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ηρακλείου. Στην προγραμματική προβλέπεται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και Δήμου Ηρακλείου για την συντήρηση και καλή λειτουργία του χώρου.
Η τρίτη προγραμματική σύμβαση αφορά στο Υποέργο 1 «Αποκατάσταση του Κελύφους του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Άνω Αρχάνων, Δήμου Αρχανών Αστερουσίων Π.Ε. Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης» με συμβαλλόμενα μέρη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και την Ενορία Αγίου Νικολάου Άνω Αρχανών, προϋπολογισμού 750.000,00 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης, και στο Υποέργο 2 «Εργασίες Αρχαιολογίας», με φορέα υλοποίησης το ΥΠΠΟΑ, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Η τετάρτη προγραμματική σύμβαση αφορά στο έργο «Σωστικές εργασίες συντήρησης λίθινων επιφανειών των όψεων του Καθεδρικού Ι. Ν. Αγίου Τίτου Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης», προϋπολογισμού 87.000 ευρώ, με συμβαλλομένους το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και την Ενορία Αγίου Τίτου, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

Πορεία ενταγμένων έργων στο ΠΕΠ Κρήτης

Κατά τη σύσκεψη έγινε, επίσης, συζήτηση για τα 36 έργα, που υλοποιούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προϋπολογισμού άνω των 31.000.000 ευρώ, στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020. Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση για τις μελέτες ωρίμανσης έργων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Κρήτης, που χρηματοδοτούν η Πειρφέρεια Κρήτης και το ΥΠΠΟΑ, με προγραμματισμό την ένταξη των έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας, για τον οποίο η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο. Η Υπουργός ζήτησε από την Εφορεία Αρχαιολτήτων Ηρακλείου να προχωρήσει στην εκπόνηση στρατηγικοπυ σχεδίου για την Γόρτυνα και πρότεινε η προβλεπόμενη ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου να προσεγγιστεί ολιστικά υπό το πρίσμα μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης.

Αυτοψία στα ερείπια του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι μαζί με Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. κ. Ανδρέα
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συνοδεία του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ.κ. Ανδρέα, πραγματοποίησε αυτοψία στα ερείπια του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία, ο οποίος κατέρρευσε στο σεισμό.

Για τον συγκεκριμένο μικρού μεγέθους ναό, ο οποίος αποτελούσε σημαντικό ιερό και πολιτιστικό τοπόσημο για την περιοχή, έχει δρομολογηθεί μελέτη ανέγερσης νέου ναού στο ίδιο μέγεθος, στην ίδια μορφή και στο ίδιο σημείο όπου βρίσκονταν ο παλαιός. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου με την έγκριση της μελέτης από το ΚΑΣ. Στο σημείο, επίσης, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του μοναδικού θύματος που άφησε πίσω του ο σεισμός.

Στο περιθώριο της επίσκεψής της στην Κρήτη, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε, επίσης, με τον Βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Σενετάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη και την Αντιδήμαρχο Ηρακλείου Ρένα Στεφανάκη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV