Νίκος
Καραγιάννης

Με έξυπνα υδρόμετρα, βιολογικό καθαρισμό και επανάχρηση νερού θα λειτουργεί το Ελληνικό στην έκταση που αναπτύσσει η Lamda Development.

Αρχικά για να μπορέσει να φτάσει το νερό και η αποχέτευση θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα. Το ένα είναι η ΕΥΔΑΠ να φτάσει το δίκτυο της στα όρια του ακινήτου και το δεύτερο είναι να αναπυχθούν εσωτερικά δίκτυα. Αυτό θα γίνει σύμφωνα με πηγές της ΕΥΔΑΠ με τον τρόπο με τον οποίο φτάνει σε ένα οποιοδήποτε ακίνητο το δίκτυο της.

Αυτό σημαίνει πως η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει να έχει έτοιμες παροχές ως δίκτυα κοινής ωφέλειας μέχρι τα όρια του ακινήτου και η Lamda να διαμορφώσει το δίκτυο της εσωτερικά σύμφωνα με τον σχεδιασμό της. Αυτό το κάνει η Lamda σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και βάσει ενός MoU που έχει υπογραφεί, μέσω της εργολαβίας που έχει αναθέσει στην ΑΒΑΞ για τη δημιουργία υποδομών μέσα στην πόλη.

Από το 2025 και μετά θα αρχίσει η σύνδεση των εσωτερικών δικτύων του Ελληνικού με το ευρύτερο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο σύνολό τους αυτές οι υποδομές (δεξαμενές, αντλιοστάσια, δίκτυα και παροχές ύδρευσης) θα δοθούν αδαπάνως στην ΕΥΔΑΠ μετά την ολοκλήρωση των έργων. Τα υδρόμετρα που θα τοποθετηθούν θα είναι εξαρχής “έξυπνα” και θα μπορούν να μεταβιβάζουν πληροφορίες χρήσης, κατανάλωσης ακόμα και βλαβών.

Αυτό σημαίνει και μια νέα πελατειακή βάση για την εταιρεία καθώς δημιουργείται μια νέα πόλη μέσα στην πόλη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς με την πλήρη λειτουργία του Ελληνικού θα είναι σαν να προστίθεται στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ μια πόλη στο μέγεθος της Κορίνθου.

Οι παροχές που σχεδιάζονται στα πέντε χρόνια από τη λειτουργία του Ελληνικού, αφού ολοκληρωθεί η πρώτη οικιστική φάση της παρέμβασης, ανέρχονται σε περίπου 14.000 υδρόμετρα, όσα δηλαδή υπάρχουν σήμερα στα Μέγαρα.

Για να μπορέσει να το κάνει αυτό η ΕΥΔΑΠ όπως ανέφερε σε δημοσιογραφική συνάντηση ο γενικός διευθυντής Ύδρευσης της εταιρείας, Γιώργος Καραγιάννης, θα πρέπει να ανασχεδιαστεί ο τροφοδοτικός αγωγός που διατρέχει τα νότια προάστια για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις μελλοντικά αυξημένες δαπάνες.

Η ΕΥΔΑΠ θα τροφοδοτεί με νερό που θα ξεκινά από το διυλιστήριο Γαλατσίου, ενώ γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί και η εναλλακτική υδροδότηση του Ελληνικού και των νοτίων προαστίων από δύο διυλιστήρια. Σήμερα, στην ευρύτερη εκείνη περιοχή το νερό φτάνει από το διυλιστήριο Αχαρνών.

Η αποχέτευση

Για την αποχέτευση, υπάρχει το ίδιο σχέδιο. Τα εσωτερικά δίκτυα κατασκευάζονται από την Lamda και οι παροχές θα φτάνουν μέχρι τα όρια του ακινήτου. Το δίκτυο αποχέτευσης θα παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ με την ολοκλήρωση και σύνδεση του.

Η Lamda έχει την επιπλέον υποχρέωση βάσει της σύμβασης να κάνει κι έναν βιολογικό κάτω από το Πάρκο, ώστε όλες οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και κυριότερα το Μητροπολιτικό Πάρκο να αρδεύονται από το νερό του βιολογικού. Έχει υπογραφεί σχετικό MoU και συμφωνήθηκε ότι θα κατασκευαστεί με διπλάσια ικανότητα από την αρχικώς προβλεπόμενη και θα το παραδώσει στην ΕΥΔΑΠ.

Ουσιαστικά, η Lamda θα είναι πελάτης της ΕΥΔΑΠ για επαναχρησιμοποιούμενο νερό, θα πάρουμε τη λειτουργία και συντήρηση. Θα είναι πελάτης και στα λύματα που θα παίρνει από τον παραλιακό αγωγό για να βγάζει επαναχρησιμοποιούμενο νερό. Εάν ο βιολογικός δεν περνούσε στην ΕΥΔΑΠ και έπρεπε να τον λειτουργήσει η Lamda θα ήταν “ανταγωνιστής”.

Όλα αυτά έρχονται στο δίκτυο της παραλίας και ανάλογα με τις εποχιακές ανάγκες σε επανάχρηση νερού, και η ΕΥΔΑΠ από το δικό της αντλιοστάσιο στην παραλία θα τροφοδοτεί το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων με τις ποσότητες που χρειάζονται και θα έχει δυναμικότητα 7.000 κυβικά.

Η ΕΥΔΑΠ δεν σκοπεύει να μείνει μόνο εντός της εγκατάστασης της Lamda, διότι μπορεί να βγει και εκτός για περιαστική χρήση. Επιπρόσθετα έχει ήδη μελετήσει 4 compact μονάδες στο παραλιακό μέτωπο που θα διυλίζουν καθημερινά λύματα 800 κυβικών για να δοθούν επιπλέον καθημερινά 800 κυβικά πέραν των 7.000 κυβικών στην παραλία, μειώνοντας έτσι το ενεργειακό κόστος των πολύ μεγάλων δικτύων. Αυτά θα διοχετεύονται στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά και στις παραλιακές κατοικίες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας