Νίκος
Καραγιάννης

Άμεσα θα ξεκινήσουν τα έργα και οι δράσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τα όσα είπε o Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στη διαδικτυακή συζήτηση µε θέµα «Ταμείο Ανάκαµψης & Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης – τα όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού» που διοργάνωσαν η Eurobank και η Grant Thornton στα πλαίσια του “Growth Awards”.

Όπως εξήγησε ο κ.Σκυλακάκης τα πρώτα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα βάσει του κανονισμού του Ταμείου, που αναφέρει ότι κάποια έργα μπορούν να περιληφθούν ήδη από  το Φεβρουάριο του 2020, με δικούς μας πόρους, έχοντας τη βεβαιότητα πως στη συνέχεια θα πάρουμε αυτά τα χρήματα από το Ταμείο, μιας και μεγάλο μέρος αυτών είναι προκαταβολή άρα θα τα έχουμε ήδη απορροφήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το προσχέδιο έχει ήδη υποβληθεί και όπως σημείωσε ο κ.Σκυλακάκης είμαστε σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για να εμβαθύνουμε την εξέταση του προσχεδίου και να προχωρήσουμε άμεσα στην εξέταση του τελικού Σχεδίου με όλες τις εγκεκριμένες δράσεις και έργα αλλά και τις συνοδευόμενες  μεταρρυθμίσεις. Βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης  έχει ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες.  Τα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2026, χρονικό όριο που κλείνει η “πόρτα” του Ταμείου. Η επίσημη εκκίνηση έχει προγραμματιστεί, όπως είπε,  για το καλοκαίρι του 2021, όπου θα γίνουν και οι πρώτες εκταμιεύσεις και θα έχει διάρκεια αυτά τα 5 χρόνια.

Αιχμή του δόρατος τα έργα-ΣΔΙΤ

Η εκτίμηση του κ.Σκυλακάκη είναι πως θα κινητοποιηθούν πολλαπλάσιοι ιδιωτικοί πόροι, επενδύσεις που θα προσεγγίζουν τα 30 δισ.ευρώ, με δάνεια ύψους 13 δισ.ευρώ πολύ χαμηλότοκα. Η κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων θα υπάρξει και στις δημόσιες επενδύσεις. Αυτό γιατί ένα κομμάτι επιδοτήσεων που θα περιλαμβάνει θα κατευθυνθεί σε έργα όπως το “εξοικονομώ” και τον  ψηφιακό μετασχηματισμό ενώ θα έχουμε εκτεταμένη χρήση εργαλείων για έργα-ΣΔΙΤ και ενεργειακά έργα ούτως ώστε η συνολική παρέμβαση να είναι μεγαλύτερη από τα χρήματα που θα δώσουμε. Στα έργα συμπεριλαμβάνονται και έργα αναπλάσεων, Φράγματα, έργα υγείας, μεγάλα δημόσια έργα.

Ο κ.Σκυλακάκης υποστήριξε το μοντέλο των ΣΔΙΤ καθώς όπως είπε στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα με την συντήρηση των έργων. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα έργα για τους αυτοκινητόδρομους που ιδιωτικοποιήθηκαν και συντηρούνται επαρκώς. “Υπάρχει ένα βουνό επενδύσεων που περιμένει να πραγματοποιηθεί” σημείωσε με νόημα.

Ένα μεγάλο χαρακτηριστικό του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πως οι επενδύσεις συνδυάζονται και με μεταρρυθμίσεις. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, τα δημόσια έργα που θα δημοπρατηθούν, θα έχουν και μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα στον περίφημο νόμο 4412/2016 αλλά και αλλού, όπως η δυνατότητα ιδιωτικών επιβλέψεων στα έργα που θα μας επιτρέψουν να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στο να απορροφήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα τα διαθέσιμα κεφάλαια.

“Third party financing”

Σε αυτή τη χρονική στιγμή εκτελείται το πρώτο πακέτο και τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για τις επενδύσεις είναι όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός η ύπαρξη του τρίτου παίκτη (“third party financing”), που θα δανειοδοτήσει και θα βάλει κεφάλαια, ανεξάρτητα από τον αρχικό επενδυτή. Για παράδειγμα αν ο αρχικός επενδυτής βάλει 20 εκατ.ευρώ και το Δημόσιο άλλα 40 εκατ.ευρώ θα αναζητηθεί ένας τρίτος επενδυτής που με δικά του κεφάλαια και χωρίς εγγυήσεις θα βάλει τα χρήματα. Με αυτό τον όρο το Δημόσιο θα εκταμιεύσει τα χρήματα στην επένδυση.

Μεγάλος στόχος και βασικό χαρακτηριστικό του Σχεδίου, σύμφωνα με τον κ.Σκυλακάκη, είναι η ελληνική οικονομία να μετακινηθεί σε πιο εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο με μεγαλύτερο μέσο μέγεθος επιχειρήσεις. Δηλαδή να να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις όλων των επιπέδων να μεγαλώσουν και να ενθαρρυνθεί η εξωστρέφεια. Το Ταμείο Ανάκαμψης  θα ελέγχει την επίτευξη στόχων και οροσήμων μέσα από μία λεπτομερή πλατφόρμα και η υλοποίηση των έργων θα “παρακολουθείται σε βάθος”.

Επίσης τα έργα θα παρακολουθούνται και από τον τρίτο εταίρο  (“third party financing”) και στόχος του Ταμείου είναι η αξιοπιστία της υλοποίησης των έργων. Τα δάνεια όπως είπε ο κ.Σκυλακάκης είναι σημαντικά να είναι rated, να έχουν δηλαδή αξιολόγηση, για να μπορούμε αντίστοιχα να πιστοποιούμε στης επενδυτική κοινότητα ότι αυτά τα δάνεια έχουν καλό rating.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV