Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Σκρέκας: Υποστηρίζουμε πάνω από 70% των νοικοκυριών για τις αυξήσεις των τιμών ρεύματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Eurokinissi/Λεωνίδας Τζέκας
Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Eurokinissi/Λεωνίδας Τζέκας

Για τα μέτρα στήριξης και την μείωση των τιμών ρεύματος και από τους ιδιώτες παρόχους, το νέο Εξοικονομώ και την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.

Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που ανακοινώσατε για το ηλεκτρικό ρεύμα αρκούν;

Καταρχήν βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που επηρεάζει σημαντικά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Είμαστε η πρώτη χώρα που αντέδρασε άμεσα για την αντιστάθμιση αυτών των επιπτώσεων και την έμπρακτη στήριξη όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, προχωρήσαμε στη σύσταση Ειδικού Ταμείου για την Ενεργειακή μετάβαση για τη στήριξη όλων των νοικοκυριών, όχι μόνο των ευάλωτων αλλά και της μεσαίας τάξης.

Επιδοτούμε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με 9 ευρώ για κατανάλωση έως 300 kWh/μήνα, ανεξαρτήτως παρόχου και καλύπτουμε ουσιαστικά το 72% του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση. Σε συνδυασμό με την επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΗ για κατανάλωση από 300 kWh/μήνα έως 600 kWh/μήνα, περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατόν και συγκεκριμένα σε 1 έως 2 ευρώ τον μήνα το κόστος της αύξησης για ένα μέσο νοικοκυριό.

Αυτό το πακέτο μέτρων θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο και έως το τέλος του Δεκεμβρίου και όλοι οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν από τον επόμενο μήνα, σε διακριτή γραμμή στον λογαριασμό ρεύματος, το πραγματικό όφελος από τις παρεμβάσεις μας.

Παρακολουθούμε πολύ στενά τη δυναμική αυτού του ράλι τιμών στην ενέργεια. Και όταν και εφόσον χρειαστεί, μετά τον Δεκέμβριο, θα κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας για να προστατεύσουμε την κοινωνία είμαστε έτοιμοι φυσικά να το πράξουμε. Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, η οποία δεν κατέθεσε καμία ουσιαστική πρόταση αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι είναι εκτός πραγματικότητας, άμεσα λάβαμε μέτρα στήριξης όλων των πολιτών.

Πώς θα επιτευχθεί η μείωση στους λογαριασμούς των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας πέρα από τη ΔΕΗ; Μάλιστα εσείς συναντηθήκατε με τους εκπροσώπους των εταιρειών.

Την περασμένη Τρίτη συγκάλεσα ευρεία σύσκεψη με όλους τους ιδιώτες παρόχους, προκειμένου να τους ενημερώσω για τις αποφάσεις μας και να τους ζητήσω να συμβάλουν κι εκείνοι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, στον περιορισμό της επιβάρυνσης των καταναλωτών. Ήδη, μάλιστα, πληροφορούμαι ότι ορισμένοι ιδιώτες πάροχοι εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προσαρμόσουν την εμπορική τους πολιτική. Πιστεύω πως στο τέλος, και στη βάση των αρχών του υγιούς και δίκαιου ανταγωνισμού, ένα μεγάλο μέρος της εκτιμώμενης ανατίμησης θα αντισταθμιστεί προς όφελος της προστασίας όχι μόνο των ευάλωτων συμπολιτών μας αλλά και της μεσαίας τάξης.

Θα έρθει και νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»; Θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις;

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο επίτευξης των κλιματικών μας στόχων για το 2030. Άλλωστε, τα κτίρια μαζί με την ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές αποτελούν τις βασικές αιτίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Την επόμενη πενταετία θα κινητοποιήσουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για την υλοποίηση ενός μεγάλου κύματος αναβάθμισης, δεδομένου ότι στόχος μας είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 600.000 κτίρια έως το 2030. Για τον σκοπό αυτόν, προωθούμε προγράμματα που αφορούν σε τρεις διακριτές κατηγορίες: νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια.

Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει το «Νέο Εξοικονομώ» συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση έως και 50.000 κατοικιών. Στο νέο πρόγραμμα ο αριθμός των κτιρίων θα είναι αισθητά αυξημένος, δεδομένου ότι τα πέντε προηγούμενα «Εξοικονομώ» είχαν ωφελήσει περί τα 140.000 νοικοκυριά. Έχουμε εισάγει αρκετά νέα στοιχεία προκειμένου να κάνουμε το πρόγραμμα πιο αποδοτικό και πιο δίκαιο, ενώ για πρώτη φορά δημιουργούμε ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για ευπαθείς ομάδες, όπως για πολύτεκνους, ΑμεΑ και μονογονεϊκές οικογένειες. Βασικός μας στόχος είναι η επίτευξη μεγαλύτερης εξοικονόμησης και για τον λόγο αυτόν έχουμε θεσπίσει ως σημαντικότερο κριτήριο, σε ποσοστό 50%, την ενέργεια που εξοικονομείται σε σχέση με το προτεινόμενο κόστος παρεμβάσεων.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις, πάλι μέσω του Ταμείου Ανακαμψης, προβλέπονται δύο προγράμματα συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ. Τα προγράμματα αφορούν στην ενεργειακή απόδοση μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τέλος, δρομολογούμε και ένα τρίτο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια και για έργα οδοφωτισμού.

Θα έχει προϋπολογισμό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», το οποίο επίσης αφορά στο κτιριακό απόθεμα της δημόσιας διοίκησης, θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Για την τιμή του φυσικού αερίου που έχει αυξηθεί λόγω της διεθνούς κατάστασης υπάρχει κάποιο σχέδιο για μείωση;

Όπως, σωστά σημειώνετε και στην ερώτησή σας, πράγματι βρισκόμαστε εν μέσω ισχυρής πίεσης των τιμών του φυσικού αερίου. Είμαστε αντιμέτωποι με μια διεθνή ενεργειακή κρίση που προκαλεί αστάθεια και νευρικότητα στην αγορά. Η αυξημένη ζήτηση και τα χαμηλά αποθέματα, έχουν οδηγήσει στον τριπλασιασμό από την αρχή του έτους των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Σεπτέμβριο η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 69% συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο ενώ του φυσικού αερίου κατά 83%.

Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η προστασία των πολιτών αφορά και στην προστασία από τις όποιες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας. Είναι μία απόρροια της εξαιρετικά σύνθετης, αλλά απολύτως αναγκαίας, διαδικασίας πράσινης μετάβασης.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της προστασίας των συμπολιτών μας, εκτός από τη στήριξη που προφέρουμε σε όλους με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, έχουμε ανακοινώσει και την αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της διεθνούς αγοράς ενέργειας ώστε, εάν κριθεί αναγκαίο, να προχωρήσουμε σε περαιτέρω παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών.

Advertisement
Advertisement AKSES

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα