Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Σκρέκας: Άμεσα διορθώνονται οι δασικοί χάρτες-Νέο “Εξοικονομώ” στα τέλη του καλοκαιριού

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας - Φωτό: ΥΠΕΝ

Στην άμεση διόρθωση και τις ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες, καθώς και το νέο “Εξοικονομώ” αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Realnews» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών έφερε αντιδράσεις από πολλούς ιδιοκτήτες. Γιατί; Οι αλλαγές που ετοιμάζετε θα δώσουν λύση;

Η ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι ένα έργο εθνικής σημασίας για τη χώρα, το οποίο θα επιλύσει εκκρεμότητες που ταλανίζουν το νεότερο ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του. Είναι προφανές πόσο σημαντικό είναι για την οικονομία, αλλά και για τους πολίτες, η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους δασικούς χάρτες, κάτι που αποτελεί άλλωστε και βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι στους αναρτημένους χάρτες περιλαμβάνονται και σφάλματα, τα οποία θα διορθώσουμε άμεσα, με οριζόντιες παρεμβάσεις, δίχως κόστος και ταλαιπωρία για τους πολίτες. Βεβαίως, οφείλω να πω ότι πρόκειται για μια κατάσταση που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με πολλές από τις ρυθμίσεις, αλλά και τις υπουργικές αποφάσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εκχερσωμένες εκτάσεις, να έχουν καταπέσει με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κληρονομήσαμε 174.000 αντιρρήσεις, από τις οποίες μόλις 25.000 είχαν εξεταστεί από τις αρμόδιες επιτροπές. Αυτό σημαίνει πως, αν εξακολουθούσε ο ίδιος ρυθμός, θα απαιτούνταν 15 χρόνια για την ολοκλήρωση της εξέτασης των αντιρρήσεων και μάλιστα για το 50% των εκτάσεων. Εμείς ερχόμαστε να δώσουμε λύσεις σε όλα αυτά που παραλάβαμε, με δίκαιο τρόπο αλλά και βασιζόμενοι στο Σύνταγμα της Ελλάδος και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να ολοκληρώσουμε την ορθή κύρωση των δασικών χαρτών.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταθέσουν αντιρρήσεις;

Οι πολίτες φυσικά και μπορούν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο να περιμένουν τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όπως γνωρίζετε, στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από λίγες μέρες, αποφασίσαμε κατ’ αρχάς να δοθεί παράταση έξι μηνών στην υποβολή αντιρρήσεων, ώστε σε αυτό το χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες να προχωρήσουν στις διορθώσεις των σφαλμάτων.

Ανακοινώσαμε τη μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%, ενώ δίνουμε λύση και σε ό,τι αφορά τη φρυγανώδη βλάστηση αλλά και τον ασπάλαθο, που απαντώνται κυρίως στον νησιωτικό χώρο, με την εξαίρεση από την υπαγωγή τους σε είδος που προσδίδει δασικό χαρακτήρα στις εκτάσεις όπου εμφανίζονται. Επίσης, να σημειώσω εδώ ότι οι δασικοί χάρτες δεν επεμβαίνουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και ούτε επηρεάζουν στο ελάχιστο την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που ενδιαφέρει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, θα το επαναφέρετε; Και, αν ναι, πότε;

Ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και των κατοικιών. Και αυτό για τρεις λόγους.

Πρώτον, δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, διότι μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών ενεργοποιείται ο κλάδος της οικοδομής και έχει τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Advertisement

Δεύτερον, με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, έχουμε λιγότερη οικονομική επιβάρυνση του νοικοκυριού. Και, τρίτον, μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, άρα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε περισσότερο το περιβάλλον και τελικά τον πλανήτη μας.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος θα ανακοινωθεί έως τα τέλη του καλοκαιριού. Η κυβέρνησή μας έχει ως βασική προτεραιότητα την περαιτέρω ενδυνάμωσή του, με τη χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Εκτιμούμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα αξιοποιηθούν περίπου 3 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Κι αυτό θα γίνει με τρόπο πολύ εστιασμένο, ώστε όλα αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο. Για τον λόγο αυτόν, εισάγουμε νέα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, ώστε να υπάρξει λίστα προτεραιοποίησης, αλλά και επιλαχόντων στο πρόγραμμα. Κριτήρια όπως η ηλικία κατασκευής του κτιρίου, οι βαθμοί ενεργειακής αναβάθμισης και ο αριθμός των μελών της οικογένειας. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Αντίστοιχο πρόγραμμα, όμως, θα ανακοινώσουμε και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα, προκειμένου να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την πανδημία.

Όσον αφορά τα χρεωμένα νοικοκυριά, η ΔΕΗ κάνει διευκολύνσεις στους λογαριασμούς;

Πρόσφατα ανακοινώσαμε την επέκταση της ρύθμισης που αφορά στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου έχουν εκπτώσεις που φτάνουν και έως 70%.

Η ΔΕΗ, επιπλέον, έχει δημιουργήσει από τον Οκτώβριο του 2019 ένα ευνοϊκό πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών, με μικρότερη προκαταβολή και έως 24 δόσεις, για όλους τους οικιακούς πελάτες, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες δόσεις στους πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών. Και, βεβαίως, ετοιμαζόμαστε να αξιοποιήσουμε και την ενέργεια από τον ήλιο, προκειμένου να διευρύνουμε περαιτέρω το δίχτυ προστασίας για τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας.

Ο φυσικός αγωγός East Med θα προχωρήσει; Και, αν ναι, πώς θα χρηματοδοτηθεί;

Ο αγωγός East Med είναι ένα οραματικό σχέδιο, το οποίο θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ διαμέσου της Κύπρου στην Ελλάδα. Με την εμβληματική απόφασή μας να σταματήσουμε την αξιοποίηση του λιγνίτη, το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και την ευελιξία του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Άρα, είναι απαραίτητη η ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί διαφοροποιώντας τις πηγές όδευσης και προμήθειας. Ο East Med πρόκειται να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ για να ολοκληρωθεί, θα πρέπει να υπάρχουν τα αντίστοιχα συμβόλαια αγοράς. Γιατί τελικά οι αγορές είναι εκείνες που θα αποφασίσουν την υλοποίηση ή μη αυτού του οραματικού σχεδίου.

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα