Σήμερα το απόγευμα είναι η στιγμή της κρίσης για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προτάσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων σχημάτων. Έπειτα το ΤΑΙΠΕΔ που έχει αναλάβει και την αποπεράτωση της διαδικασίας θα προχωρήσει στην εξέταση των προσφορών, ώστε να αναδείξει τον προτιμητέο επενδυτή.
Η ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελεί το πρώτο σκέλος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ (το άλλο είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία προς το παρόν έχει παγώσει λόγω της δικαστικής διαμάχης με την ELFE).
Τα σχήματα και οι αποχωρήσεις
Προς το παρόν έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους 6 σχήματα από την περίοδο των μη δεσμευτικών προσφορών, τα οποία είνα τα εξής
Italgas
EPH
FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
ΚΚR
MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
Η Κοινοπραξία SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd
Φαίνεται πως υπάρχει σημαντική εκπροσώπηση από την Ιταλία (Italgas), την Κεντρική Ευρώπη (EPH), την Αυστραλία (FIRST STATE INVESTMENTS και MACQUARIE) καθώς και από την Κίνα (SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES), ενώ το Fund KKR αποτελείται από παγκόσμιους παίκτες.
Tα Funds KKR και MACQUARIE αποχώρησαν από τη διαδικασία από τον προηγούμενο μήνα. Να επισημάνουμε πως τα δύο αυτά funds έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ το MACQUARIE στρέφει το βλέμμα του και προς το διαγωνισμό για το 30% του Ελ. Βενιζέλος.
Επίσης, εκτιμάται πως και το έτερο αυστραλιανό fund δε θα υποβάλει αύριο το απόγευμα πρόταση, ενώ από την κούρσα θα αποχωρήσει και η κινεζική κοινοπραξία.
Οι 2 επικρατέστεροι μνηστήρες
Βέβαια, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η υπόθεση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα έχει δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι θα είναι η Italgas και η EPH, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο και υποβολής τρίτης πρότασης.
Ο πρώτος ενδιαφερόμενος είναι η ιταλική εταιρία Italgas, και η πρόθεση για υποβολή δεσμευτικής προσφοράς έχει εκδηλωθεί μέσω δήλωσής του διευθύνοντα συμβούλου της, Paolo Galo, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Η Italgas αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή του ιταλικού δικτύου φυσικού αερίου καθώς το μερίδιό της ανέρχεται στο 34% ενώ ταυτόχρονα είναι και ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να επισημάνουμε, επίσης, πως έως το 2016 η εταιρία συμμετείχε στην ιταλική Snam.
Συνολικά η Italgas διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα του δικτύου φυσικού αερίου και τροφοδοτεί 1.800 δήμους.
Ο δεύτερος διεκδικητής είναι η EPH με έδρα την Τσεχία, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη στην Κεντρική Ευρώπη, και κατέχει περιουσιακά στοιχεία σε Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία. Η εταιρία δραστηριοποιείται σε ένα πλήθος τομέων όπως η την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά του φυσικού αερίου καθώς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
Μάλιστα η πάγια τακτική της EPH είναι η συμμετοχή της σε διαγωνισμούς με χαμηλές προσφορές, καθώς επιδιώκει εξαγορές με μικρό κόστος. Να υπενθυμίσουμε πως η τσεχική εταιρία έχει ήδη εμπειρία από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα καθώς είχε κατέβει στον πρώτο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες της σε Μελίτη και Μεγαλόπολη αλλά δεν προσήλθε στο δεύτερο.
Τα επόμενα βήματα και η ρύθμιση για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Ο διαγωνισμός αφορά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών με το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 65%. Ύστερα από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερομένους αύριο το απόγευμα, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην επιλογή του προτιμητέου επενδυτή.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται πως θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2021 και έπειτα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτή, η οποία θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση.
Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com η σύμβαση αναμένεται να έχει υπογραφεί έως τα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο κόλλημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή τις από τις υπόλοιπες απαραίτητες αιρέσεις, όπως για παράδειγμα την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ο τελικός επενδυτής θα πάρει το πακέτο που θα περιλαμβάνει το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Για το υπόλοιπο 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή προσφορά στην Eni Gas, που είναι κάτοχος του σχετικού μεριδίου, με την εταιρία να φαίνεται πρόθυμη να το παραχωρήσει για να επικεντρωθεί στη λιανική εμπορία φυσικού αερίου και ρεύματος.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας