Μαρίνα
Ξυπνητού

Τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο μέσω έκτακτου τέλους που θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς – το οποίο θεωρείτε επιβεβλημένο – μετά τις αναταραχές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πρόκειται να εξειδικεύσει σήμερα σε συνέντευξη τύπου η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η κυβέρνηση εξετάζει η φορολόγηση των υπερεσόδων να βασιστεί σε μια μεθοδολογία που θα καθορίζει το κόστος μαζί με ένα εύλογο κέρδος 10%, όπως δηλαδή συνέβαινε με το μηχανισμό πλαφόν που λειτουργούσε το 2022.

Επί της ουσίας, αυτό θα μπορεί να περιορίζει τη δυνατότητα υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας από τις υψηλές προσφορές αλλά και παράλληλα να εξασφαλίζει έσοδα για να μπορούν να δοθούν επιδοτήσεις. Διαδικαστικά  η εν λόγω παρέμβαση απαιτεί το πράσινο φως από την Κομισιόν, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα και σε δεύτερο χρόνο, να ληφθεί η έγκριση της Κομισιόν.

Κατά κύριο λόγο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι επιδοτήσεις θα μπουν σε όσους καταναλωτές έχουν επιλέξει το «πράσινο» τιμολόγιο καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις για τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι η χρέωση της κιλοβατώρας στα «πράσινα» τιμολόγια διαμορφώνεται με βάση σταθερές και μεταβλητές τιμές και επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος, αντίθετα δηλαδή από το «μπλε» τιμολόγιο που έχει σταθερή χρέωση της κιλοβατώρας για όλο τον χρόνο της σύμβασης και δεν επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος.

Η τελευταία φορά που είχαν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ήταν το 2022, αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2022 (Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος του 2022) με τον έκτακτο φόρο να διαμορφώνεται τελικά στα 373,55 εκατ. ευρώ.

Πάντως, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι  τα όποια μέτρα στήριξης αναλάβει τελικά η κυβέρνηση για να εξομαλυνθούν οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών του ρεύματος δεν θα είναι οριζόντια και θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το πρόβλημα των αυξημένων τιμών ενέργειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το οποίο δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, προέρχεται κατά κύριο λόγο από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Και αυτό επειδή τη στιγμή που κορυφώνεται η ζήτηση ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων λόγω του καύσωνα, προβλήματα στις διασυνδέσεις μειώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αύξηση στην τιμή ενέργειας οφείλεται τόσο στη συγκυρία, όσο και στις υψηλές προσφορές στην ελληνική αγορά.

Την ίδια ώρα, η ΡΑΕΕΥ έχει σε πλήρη εξέλιξη την έρευνα για τις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να διαπιστώσει σε τι οφείλονται οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών χονδρικής, προχωρώντας παράλληλα σε κύκλο επαφών με ηλεκτροπαραγωγούς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV