Μαρίνα
Ξυπνητού

Το τελικό “πράσινo φως” αναμένεται να πάρουν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com από την ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ, 11 έργα για αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες που προκρίθηκαν κατά τον δεύτερο διαγωνισμό.

Χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα τίποτα «κλειδωμένο», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στα επιλεγέντα έργα που προκρίθηκαν διότι είχαν τις χαμηλότερες οικονομικές προσφορές, περιλαμβάνονται δύο έργα του ομίλου ΤΕΡΝΑ, το ένα 40 MW της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στη Δεσφίνα και το άλλο 12 MW του Ήρωνα στη Θήβα, τρία έργα της ΜΟRE (MS Viotia, MS Fokida, MS Florina, 20 MW, 22 MW και 30 MW) και δύο της CNI Ενεργειακή ισχύος 25 + 25 MW.

Παράλληλα, λειτουργική ενίσχυση εξασφάλισαν έργα της Enel Green Power (49 MW), της Amber-Energy (18 MW), της Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή (8,87 MW) και της Bat Solar (για 49,9 MW).

Τις χαμηλότερες προσφορές, φαίνεται πως υπέβαλλαν η CNI Ενεργειακή και η ΤΕΡΝΑ ενώ την υψηλότερη λειτουργική ενίσχυση εξασφάλισε το έργο του Ήρωνα στη Θήβα.

Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών για τα 11 έργα διαμορφώθηκε στα 47.680 ευρώ/MW/έτος, με τη μικρότερη στα 44.100 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος και την υψηλότερη στα 49.917 ευρώ/MWh/έτος. Σε κάθε περίπτωση η μεσοσταθμική τιμή του δεύτερου διαγωνισμού είναι χαμηλότερή από ότι η αντίστοιχη στον πρώτο διαγωνισμό του Αυγούστου η οποία είχε διαμορφωθεί στα 49.748 ευρώ/MWh/έτος, παρότι η επενδυτική ενίσχυση μειώθηκε από τα 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή 89 προτάσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε ισχύ 3,2 GW, υπερκαλύπτοντας έτσι τη δημοπρατούμενη ισχύ των 400 MW που προβλεπόταν.

H δημοπρασία έκλεισε προκρίνοντας 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW, με μέση μεσοσταθμική τιμή λειτουργικής ενίσχυσης τις 49.748 ευρώ/MWh/έτος. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη δημοπρασία οδήγησε στην επιλογή 12 προτάσεων έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από έξι εταιρείες και μία ενεργειακή κοινότητα. Ανάμεσα στις εταιρείες συγκαταλέγονταν θυγατρικές της Mytilineos, της HELLENiQ ENERGY, της INTRAKAT και της ΔEΗ Ανανεώσιμες.

Έως τον Μάρτιο ο τρίτος διαγωνισμός

Ο τρίτος και τελευταίος κύκλος του διαγωνισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στο διαγωνισμό αυτό, θα συμμετέχουν εκτός από μονάδες αποθήκευσης που χωροθετούνται στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) και έργα σε άλλες περιοχές, οι οποίες θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη που θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ. Παράλληλα, το παρών μπορούν να δώσουν και οι εταιρείες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στον δεύτερο κύκλο επειδή είχαν καλύψει στον πρώτο το όριο των 100 MW που είχε οριστεί.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV