Νίκος
Καραγιάννης

Για σήμερα Δευτέρα 12 Ιουλίου και προς το απόγευμα αναμένεται να γίνει γνωστό από το ΤΑΙΠΕΔ, (εταιρεία μέλος του Υπερταμείου), το σχήμα το οποίο θα αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου» (ΟΛΗ Α.Ε.).

Να θυμίσουμε πως  προσφορές έχουν υποβάλει από τις 24 Απριλίου τα εξής επενδυτικά σχήματα 

  • Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε. – NECTAR HOLDINGS LTD (όμιλος Γρύλος)
  • Κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A. & Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.

Όπως έχει πάντως διαρρεύσει το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτιωμένες προσφορές παρατείνοντας την αγωνία για την απόκτηση ενός από τα μεγαλύτερα περιφερειακά λιμάνια της Ελλάδας, με ισχυρό τουριστικό ρεύμα το καλοκαίρι. Το λιμάνι τράβηξε το ενδιαφέρον της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία ήδη έχει αναλάβει στην Κρήτη το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, συμμετέχει στο σχήμα κατασκευής του τμήματος Χερσόνησος-Νεάπολη του ΒΟΑΚ ενώ διεκδικεί και το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος.

Ο όμιλος Γρύλος έχει ισχυρή παρουσία στην Κρήτη μέσω της Sky express η οποία παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχοντας γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας.

Ποιο είναι το λιμάνι του Ηρακλείου

Στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου. Η εταιρεία με την επωνυμία “Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.” (“ΟΛΗ Α.Ε.”) έχει σήμερα το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου μέχρι τον Ιανουάριο του 2063. Έχει, επίσης, διαχειριστικές αρμοδιότητες α) του παλαιού ενετικού λιμένα, β) του λιμένα Ληνοπεραμάτων και γ) των τριών αλιευτικών καταφυγίων: Λούτρα, Κερατόκαμπος και Άρβη.

Προβλέπεται ο παλαιός ενετικός λιμένας να εξαιρεθεί από την αναθεωρημένη ζώνη ευθύνης του Οργανισμού. Οι κύριες δραστηριότητες της ΟΛΗ Α.Ε. περιλαμβάνουν υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, φορτοεκφόρτωσης ξηρού χύδην φορτίου και γενικών συμβατικών φορτίων, δραστηριότητες κρουαζιέρας, καθώς και παράκτιες μεταφορές επιβατών. Το 2022 υπήρξε για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) χρονιά έντονης δραστηριότητας, με εντυπωσιακή ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών. Τα προ φόρων αποτελέσματα της χρήσεως 2022 διαμορφώθηκαν σε 3,77 εκατ. ευρώ, ήτοι βελτιωμένα κατά 2 εκατ. ευρώ (+114,75%) περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Στον διαγωνισμό αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει τις εταιρείες «Deloitte Business Solutions – Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.» ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο, την εταιρεία «Φορτσάκης – Δρακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία» ως νομικό σύμβουλο, και το «Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε.» ως τεχνικό σύμβουλο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV