Σήμερα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου (50,1%) των Ελληνικών Πετρελαίων, στα πλαίσια του διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο επενδυτικά σχήματα που αναμετρώνται είναι οι κοινοπραξίες Glencoρe-Carlyle και Vitol-Sonatrach ενώ πωλητές του παραπάνω ποσοστού είναι αφενός το Ελληνικό Δημόσιο (με ποσοστό 20% ) το οποίο διαθέτει προς πώληση το 35,48% που έχει σήμερα στην κατοχή του και η Paneuropean Oil & Industrial Holdings που ανήκει στον Όμιλο Λάτση και πουλά το 30,1%, εκ του 45,47%.
Η επιτυχής έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας βασικά θα κριθεί από το προσφερόμενο τίμημα των υποψήφιων επενδυτών για το πλειοψηφικό ποσοστό του κραταιού πετρελαϊκού ομίλου. Οι προσδοκίες είναι υψηλές δεδομένου του πλούσιου χαρτοφυλακίου των ΕΛΠΕ, το οποίο με βάση τον τρέχοντα σχεδιασμό, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια με νέα έργα ΑΠΕ και επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 250 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας αλλά και συμμετοχές σε παραχωρήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος που καλλιεργεί προσδοκίες για τα ΕΛΠΕ είναι και η υψηλή τους κερδοφορία και η συνεπής ανάκαμψη των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, τα τελευταία 4 χρόνια. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου για το 2018, τα συγκρίσιμα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 730 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας για την τετραετία 2015-2018 έναν μέσο όρο της τάξης των 763 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα 350 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2014.
Αντίστοιχα, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διατηρήθηκαν επίσης σε υψηλά επίπεδα, της τάξης των 296 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τον μέσο όρο της τελευταίας τετραετίας στα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 63 εκατ. ευρώ της ακριβώς προηγούμενης.
Πηγές κοντά στον διαγωνισμό αναφέρουν ότι έχει γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την ομαλή έκβαση του διαγωνισμού, ωστόσο αν αυτό το σενάριο δεν ευοδωθεί, θα πρέπει να ακολουθήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, τουτέστιν αν ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί ή θα ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι στόχοι της φετινής χρονιάς όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλοί, δεδομένου ότι τα έσοδα που θα πρέπει να συλλεχθούν ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ για την πορεία του προγράμματος.
Το προφίλ των υποψηφίων επενδυτών
Η Glencore είναι ελβετικός πολυεθνικός κολοσσός με παρουσία σε 50 χώρες και δραστηριοποιείται στο trading πρώτων υλών με συμμετοχές σε πάνω από 150 μεταλλεία ανά τον κόσμο. Σύμμαχός της στο διαγωνισμό είναι η Carlyle, εταιρεία που ανήκει σε επενδυτικό fund με έδρα την Ουάσιγκτον και η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 212 δισ. δολ.
Η Vitol με έδρα στο Ρότερνταμ δραστηριοποιείται στο trading αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων και έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την κρατική ενεργειακή εταιρία της Αλγερίας Sonatrach, η οποία ασχολείται με την εξόρυξη, μεταφορά και εμπορία υδρογονανθράκων.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV