Βαγγέλης
Θάνος

Νέα παράταση έλαβε ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές ρεύματος. Η παράταση δόθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και λίγο πριν εκπνεύσει η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία που ήταν για τις 08/06/2022. Εκτός απροόπτου η νέα προθεσμία για την υποβολή των προσφορών ολοκληρώνεται σήμερα 10/06/2022.

Αυτή είναι η πέμπτη κατά σειρά που λαμβάνει το πρότζεκτ για τους έξυπνους μετρητές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αναθέτουσας αρχής , η καταληκτική ημερομηνία ολοκληρώνεται στις 10 Ιουνίου ενώ η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου.

Το εγχείρημα των έξυπνων μετρητών είναι ένα έργο με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 800 και είναι δεδομένο πως θα τραβήξει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων παικτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Όπως είχε γράψει  το ypodomes.com ήδη από τις αρχές του χρόνου και όταν ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους η Siemens, η Intracom Telecom, η Landis+Gyr και η Sagemcom Energy.  Με δεδομένο το μέγεθος του διαγωνισμού , είναι σχεδόν βέβαιο πως ο κατάλογος των  “μεγάλων παικτών” του κλάδου θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Χρονοδιάγραμμα

Σε απόλυτη αβεβαιότητα έχει τεθεί πλέον το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η διεθνής ρευστή εικόνα τόσο στον τομέα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες όσο και στην ενέργεια, ενδεχομένως να είναι αυτές που σπρώχνουν όλο και πιο πίσω το διαγωνισμό.

Από τη μεριά του ΔΕΔΔΗΕ τηρείται σιγή ιχθύος σχετικά με τον διαγωνισμό και τις αιτίες που δίνονται οι απανωτές παρατάσεις. Ακόμα ένα ενδεχόμενο είναι το γεγονός ότι καθώς πρόκειται για ένα έργο με τεράστιο προϋπολογισμό , οι διευκρινίσεις και ο χρόνος που ζητούν οι υποψήφιοι να αποτελούν παράγοντα των παρατάσεων. Οι πληροφορίες θέλουν οι υποψηφιότητες να είναι πάρα πολλές , με δεδομένο πως ήδη στις αρχές Μαρτίου οι φάκελοι ενδιαφέροντος είχαν ξεπεράσει τους 25.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως μέχρι το 2030 θα έχουν κουμπώσει περίπου 7,5 έξυπνα συστήματα μέτρησης. Στο πρώτο σχέδιο η Αρχή υπολόγιζε πως ακόμα και μέσα στο 2022 θα είχαν τοποθετηθεί περίπου 300.000 μετρητές. Ωστόσο οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Θα πρέπει λοιπόν αυτός ο αριθμός να διαμοιραστεί στα επόμενα έτη και να ανέβουν οι ρυθμοί και οι αριθμοί των τοποθετήσεων.

Διαγωνισμός προμήθειας

Η σύμβαση προβλέπει την προμήθεια:

-Εξοπλισμού Πεδίου (π.χ. Μετρητικές Μονάδες και Εξοπλισμός Επικοινωνίας τεχνολογίας point-to-point)

-Συστήματος Προηγμένης Μετρητικής Υποδομής – Advanced Metering Infrastructure System (AMI System) (συστήματα λογισμικού για μια πλήρως λειτουργική λύση)

-Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων – Meter Data Management System (MDM System)

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την προεπιλογή των υποψηφίων αναδόχων και η δεύτερη την υποβολή οικονομικών και τεχνικών προσφορών.

Ο Διαχειριστής στοχεύει συνολικά στην προμήθεια 7,7 εκατ. έξυπνων μετρητών , ενώ στην δημοσίευση αναφέρει πως η τιμή δεν είναι το μόνο κριτήριο ανάθεσης και όλα τα κριτήρια ορίζονται μόνο στα έγγραφα της σύμβασης.

Τα οφέλη των “έξυπνων” συστημάτων

Με την ευρεία χρήση τον έξυπνων μετρητών τα κέρδη αναμένεται να είναι πολλαπλά, τόσο για τις εταιρείες παροχής όσο και για τους καταναλωτές.
Ορισμένα από τα οφέλη είναι:

-Η εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας.

-Η εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των καταναλωτών,-Ο καταναλωτής θα έχει άμεση εικόνα του ποσού που θα πληρώσει, χωρίς να περιμένει το λογαριασμό.

-Οι προηγμένες υπηρεσίες τιμολόγησης με την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από την πλευρά των προμηθευτών.

-Οι προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας .

-Οι προσαρμογή των λειτουργιών του δικτύου στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αποκεντρωμένης και διαλείπουσας παραγωγής ενέργειας.

-Ενημέρωση του καταναλωτή ανά πάσα ώρα και στιγμή για το πόσες κιλοβατώρες έχει καταναλώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον σημαντικά αναμένεται να είναι και τα οφέλη για τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση ελέγχου και εποπτείας του δικτύου. Ακόμα εκτιμάται πως θα επιτευχθεί αξιοσημείωτη μείωση του κόστους λόγω αυτοματοποίησης των διαδικασιών καταμέτρησης κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή αλλά και ο ευκολότερος εντοπισμός ενδεχόμενων σφαλμάτων στο δίκτυο και των ρευματοκλοπών, που παραμένουν ένας μόνιμος πονοκέφαλος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV