Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Σήμερα κληρώνει για το “μικρό Ελληνικό” της Κρήτης – Το προφίλ των πιθανών μνηστήρων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η έκταση της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου - Φωτό: ΤΑΙΠΕΔ
Η έκταση της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου - Φωτό: ΤΑΙΠΕΔ

Σήμερα κληρώνει για το “μικρό Ελληνικό” και φως στο βαθύ “τούνελ” των καθυστερήσεων και αναβολών για την πολυπόθητη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας προς αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου αναμένεται να ανάψει σήμερα το απόγευμα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ).

Το εγχείρημα αξιοποίησης του κρητικού “φιλέτου” χρονολογείται από τις αρχές του 2000, όταν και χαρακτηρίστηκε Δημόσιο Ακίνητο. Το 2011 η πρώην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου δρομολογούσε την προκήρυξη διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για να λάβει τελικά χώρα μόλις το καλοκαίρι του 2014 από το νεοσύστατο ΤΑΙΠΕΔ.

Η διαγωνιστική διαδικασία κρίθηκε άγονη, λόγω απουσίας δεσμευτικών προσφορών, παρότι υπήρξαν δύο εταιρείας που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρων για μέρος του ακινήτου.

Το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε εκ νέου, διεθνή πλέον, πλειοδοτικό διαγωνισμό τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, για να δώσει παράταση υποβολής προσφορών μέχρι τη σημερινή, αφού μεσολάβησαν τεχνικά κωλύματα που απαίτησαν για τη λύση τους έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Τελικά, στο ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει μόνο το αξιοποιήσιμο τμήμα του ακινήτου, ώστε το υπολειπόμενο τμήμα να παραχωρηθεί, χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Χερσονήσου ή σε άλλους κοινωνικούς φορείς.

Το προφίλ των μνηστήρων και πως θα εξελιχθεί η διαδικασία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και αλληλοσυμπληρούμενες πληροφορίες, στο VDR του διαγωνισμού Φεβρουαρίου είχε εκφραστεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώρια και διεθνή σχήματα.

Στην παρούσα, φαίνεται να έχουν λάβει ενημέρωση για το project επενδυτές από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και οι εγχώριοι κολοσσοί ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Dimand και σήμερα κληρώνει για το μικρό Ελληνικό η συμμετοχή.

Οι υποψήφιοι μνηστήρες στο σύνολό τους κρατούν αυστηρή σιγή ασυρμάτου, καθώς ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μία φάση και αφού αποσφραγιστούν οι φάκελοι και εξασφαλίσουν το “πράσινο φως” τήρησης των προϋποθέσεων συμμετοχής, θα μπορούν να αισθάνονται “ασφαλείς”.

Στους διαγωνισμούς μιας φάσης, οι ενδιαφερόμενοι στον φάκελο προσφοράς περιλαμβάνουν και την οικονομική προσφορά τους. Ακολούθως το ΤΑΙΠΕΔ θα τις αξιολογήσει και είναι δεδομένο πως θα ζητήσει βελτιωμένη προσφορά.

Εάν στη διαγωνιστική διαδικασία καταλήξουν περισσότεροι των δύο διεκδικητών, οι βελτιωμένες προσφορές θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-auction), η οποία και θα διαρκέσει μερικές μόνον ώρες.

Η γεωγραφία του φιλέτου

Διευκρινίζεται ότι στην αρχική του μορφή το project αφορούσε μία έκταση 30 στρεμμάτων κατά το 2014. Η νέα μορφή περιλαμβάνει μία αξιοποιήσιμη έκταση 316 στρεμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται τουριστικές, εμπορικές και οικιστικές χρήσεις.

Σε εκκρεμότητα είναι και η έκδοση Κοινής Υπουργικής  Απόφασης για την χωροθέτηση Καζίνο, προοπτική που έδωσε στην επένδυση τον άτυπο χαρακτηρισμό “μικρό Ελληνικό”.

Βάσει της έγκρισης ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο προβλέπονται στις γενικές χρήσεις γης «Θεματικά Πάρκα – Εμπορικά Κέντρα – Αναψυχή» και «Τουρισμός – Αναψυχή».

Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμό αφορά στην αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης. Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την
πόλη του Ηρακλείου.

Τι προβλέπεται βάσει της προκήρυξης

Το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 που περιλαμβάνει τις παρακάτω δύο επιμέρους γενικές κατηγορίες χρήσεων:

A) Ζώνη Ι έκτασης 29.113 τ.μ χωροθετείται στο νότιο τμήμα του ακινήτου με «πρόσωπο» στην παλαιά Εθνική οδό με τις χρήσεις «Θεματικά Πάρκα – Εμπορικά Κέντρα – Αναψυχή» με συντελεστή δόμησης 0.4.

B) Ζώνη ΙΙ έκτασης 316.454 τ.μ. «Τουρισμός – Αναψυχή» χωροθετείται προς βορρά με «πρόσωπο» στη θάλασσα με συντελεστή δόμησης 0.15.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα