Νίκος
Καραγιάννης

Έφτασε η μέρα κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, έπειτα από απανωτές αναβολές που παρέτειναν τη διαδικασία. Οι προοπτικές πάντως για την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας θεωρούνται γενικά μικρές με την Κυβέρνηση να ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, σε περίπτωση που σήμερα δεν κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές, ενδεχόμενο το οποίο αξιολογείται ως αρκετά πιθανό.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο είναι οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, συνολικής ισχύος 600 MW και Μελίτη 1 ισχύος 450 MW μαζί με την άδεια για δεύτερη μονάδα καθώς και τα ορυχεία που τη συνοδεύουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες είναι η τσέχικη Seven Energy η οποία κατεβαίνει από κοινού με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος και η κοινοπραξία της κινεζικής CHN Energy με τον ελληνικό Όμιλο Κοπελούζου.

Κοινή διαπίστωση όλων των «μνηστήρων» ήδη από το προηγούμενο διάστημα είναι πως παραμένουν άλυτες πολλές εκκρεμότητες, δημιουργώντας ένα δυσμενές τοπίο στην εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, κάτι το οποίο αποτυπώνεται άλλωστε και στις αλλεπάλληλες αναβολές της προθεσμίας για την κατάθεση των προσφορών.

Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κος Μανώλης Παναγιωτάκης κατά την προχθεσινή εκδήλωση κοπής της πίτας για το 2019 στην Ακρόπολη σημείωσε ενόψει της σημερινής προθεσμίας ότι από την πλευρά της η ΔΕΗ έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, ώστε οι μονάδες να καταστούν κερδοφόρες, ως ανεξάρτητες εταιρείες.

«Δεν περιμένουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές, θα προσφέρουν τέτοια ποσά ώστε να τα ανακτήσουν σε 25 και πλέον χρόνια, όπως η ΔΕΗ. Ας τα ανακτήσουν στα μισά χρόνια. Έτσι θα προκύψει και το εύλογο τίμημα αλλά και θα καταδειχθεί ότι αυτοί που θα αγοράσουν τις μονάδες έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του προϊόντος του ηλεκτρισμού, όχι μόνο από κοινωνική αλλά και από επιχειρηματική άποψη. Σε αγορές και χώρες πολύ πιο ώριμες και οικονομικά ανεπτυγμένες οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού δεν βασίζονται σε μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά στην ποσότητα του προϊόντος», σχολίασε ο επικεφαλής της ΔΕΗ εξηγώντας παράλληλα ότι πραγματοποιήθηκαν κινήσεις προκειμένου να καταστεί η διαγωνιστική διαδικασία ελκυστικότερη και να διαμορφωθεί ένα πιο ευνοϊκό τοπίο για τους υποψήφιους επενδυτές.

Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων θεωρείται κρίσιμη για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης με τον κο Μανώλη Παναγιωτάκη να δηλώνει πως, σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ πωλεί τις μονάδες συμμορφούμενη με τις αποφάσεις των κοινοτικών οργάνων, χωρίς όμως να έχει την πρόθεση να τις ξεπουλήσει, αλλά να τις πουλήσει έναντι ενός εύλογου τιμήματος.

Διευκρινίζεται ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων αποτελεί δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προβλέπει άρση της αποκλειστικότητας της ΔΕΗ στην πρόσβαση στα εγχώρια λιγνιτικά αποθέματα της χώρας. 

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV