Νίκος
Καραγιάννης

Στην τελική ευθεία περνά η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την Κοινοπραξία Snam S.p.A. (Ιταλία) / Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία) / Fluxys S.A. (Βέλγιο).

Δοθέντος του «πράσινου φωτός» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα αναμένεται η υπογραφή του Συμφώνου Μετόχων (Shareholders Agreement – SHA) στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, προδιαγράφοντας τους τίτλους τέλους σε μία από τις πλέον «πολύπαθες» αποκρατικοποιήσεις.

Μετά τις υπογραφές, οι τελευταίες εκκρεμμότητες που μένουν να διευθετηθούν είναι η έκδοση της απαραίτητης πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η καταβολή του τιμήματος των 535 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψουν την εγκατάσταση του νέου στρατηγικού επενδυτή, αργότερα το 2018. Υπενθυμίζεται ότι το υπολειπόμενο μερίδιο του Διαχειριστή θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Το ιστορικό του διαγωνισμού και η νικήτρια κοινοπραξία

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε πέρυσι για τη διάθεση του 66% του ΔΕΣΦΑ (ο οποίος ήταν η δεύτερη απόπειρα πώλησής του έπειτα από το «ναυάγιο» με την Αζερική SOCAR που προσέφεφε 400 εκατ. ευρώ), συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 6 επενδυτικών σχημάτων:

1. Της επενδυτικής εταιρεία Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited,

2. της (εν τέλει νικήτριας) κοινοπραξίας των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, αντίστοιχα, και συγκεκριμένα οι Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A. (αρχικά συμμετείχε και η ολλανδική N.V. Nederlandse Gasunie),

3. του διαχειριστή του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. σε κοινοπραξία με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A.,

4. της ισπανικής Regasificadora del Noroeste S.A.,

5. της αμερικανικής Integrated Utility Services Inc. (INTUS), η οποία διευθύνεται από τον ελληνοαμερικανό Δημήτρη Αγγουρίδη, ενώ επιτελική θέση έχει ο κ. Άγγελος Αγγέλου

6. και της Powerglobe LLC από το Κατάρ.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2018 με νικήτρια την λεγόμενη «κοινοπραξία TAP» (αφού συμμετέχουν στον αγωγό με 20%, 19% και 16% αντίστοιχα).

Ο ιταλικός κολοσσός Snam (λειτουργικά κέρδη EBITDA 2017: 2,44 δισ. ευρώ), πρώην θυγατρική της Eni, διαχειρίζεται δίκτυο μήκους 32.500 χλμ. καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων κατασκευής αλλά και διαχείρισης υποδομών φυσικού αερίου, εκτός από την Ιταλία, σε Αυστρία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

H ισπανική Enagá(λειτουργικά κέρδη EBITDA: 1,21 δισ, ευρώ), με 45χρονη παρουσία στον χώρο των υποδομών φυσικού αερίου διαθέτει δίκτυο μήκους 12.000 χλμ.στην Ισπανία ενώ έχει ισχυρή διεθνή παρουσία αφού δραστηριοποιείται σε Ευρώπη (Σουηδία, Ιταλία, Ελλάδα, Αλβανία) και Λατινική Αμερική (Μεξικό, Χιλή, Περού).

H βελγική Fluxys (λειτουργικά κέρδη EBITDA: 667,7 εκατ. ευρώ) διαχειρίζεται πάνω από 7.000 χλμ. δικτύου απασχολώντας πάνω από 1.200 εργαζόμενους σε Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

 

ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV