Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός πραγματοποίησε το υβριδικό έργο “πράσινης” ενέργειας στο Αμάρι της Κρήτης που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Πιο συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου γνωμοδότησε θετικά για την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Υβριδικού Σταθμού. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση ήταν ομόφωνη γεγονός που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.
Η τροποποιημένη μελέτη δρομολογήθηκε μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΣτΕ σημείωσε την ανάγκη να εκπονηθεί ειδική οικολογική αξιολόγηση για τον αιολικό σταθμό και την απομάκρυνση τεσσάρων ανεμογεννητριών. Στον αντίποδα, δεν εντόπισε κανένα γκρίζο σημείο όσον αφορά τη μονάδα αντλησιοταμίευσης του πρότζεκτ.
Tα ζητήματα που έθεσε το ΣτΕ αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως από την εταιρεία με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί γρήγορα και εύκολα ο σκόπελος και το έργο να προχωρήσει. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι προβλέπεται μείωση των ανεμογεννητριών στον αιολικό σταθμό, χωρίς ωστόσο να υπάρξει διαφοροποίηση της συνολικής ισχύος του αιολικού, που φτάνει τα 72 MW.
Η νέα τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αντιμετωπίζει πλήρως τις απαιτήσεις της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας γεγονός που ανοίγει το δρόμο στο εμβληματικό έργο.
Ο Δήμος Αμαρίου ανάμεσα στα άλλα, αναγνωρίζει και τα οφέλη που αναμένεται να προσφέρει το έργο στην περιοχή. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε την τόνωση της απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας, την σύνδεση του έργου με παρεμβάσεις τουριστικής ανάπτυξης όπως κατασκευή και αναβάθμιση δρόμων και άλλα βελτιωτικά έργα.
Ταυτότητα έργου
Το υβριδικό έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι της Κρήτης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα.
Για την κατασκευή του πρότζεκτ προβλέπεται ένα συνδυασμός υποδομών. Πιο συγκεκριμένα θα υλοποιηθεί αιολικό πάρκο στη Σητεία, μονάδα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι (φράγμα ποταμών) και μια λιμνοδεξαμενή όγκου 1.200.000 κ.μ. κοντά στο χωριό Χάρκια (Ρέθυμνο).
Πρακτικά, το έργο προβλέπει την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, αξιοποιώντας τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, η οποία είναι ο μόνος τρόπος αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ, καλύπτοντας πιθανά προβλήματα ευστάθειας του συστήματος λόγω της απρόβλεπτης φύσης της παραγωγής των ΑΠΕ.
Πέρα όμως από την εθνική και ευρωπαϊκή σημασία του έργου, εξαιρετικά σημαντική είναι και η συμβολή του στην τοπική κοινωνία,. Σύμφωνα με τα σχέδια, αναμένεται να δημιουργήσει σχεδόν 1.000 νέες θέσεις εργασίας με την εκκίνηση του έργου και τουλάχιστον 100 για την περίοδο που θα λειτουργεί.
Στρατηγική επένδυση
Να σημειώσουμε πως το έργο έχει λάβει το πράσινο φως από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων για την ένταξη του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση και ταχύτητα στις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να τεθεί σε τροχιά κατασκευής.
Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Αμάρι της Κρήτης, είναι από τις υποδομές που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην εποχή της πράσινης ενέργειας και πρόκειται να σπρώξουν τη χώρα γρηγορότερα στην ενεργειακή μετάβαση που επιχειρεί. Παράλληλα αποτελεί και έναν πυλώνα ασφαλείας για να επιτευχθεί με ασφάλεια η μετάβαση χωρίς να προκαλέσει τριγμούς στο σύστημα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV