Connect with us

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Σημαντική η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού το 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύξηση τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων σημειώνεται στην χώρα μας τους πρώτους μήνες του 2019 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται για ακόμα μία χρονιά στους πλέον περιζήτητους προορισμούς παγκοσμίως. Η ισχυρή άνοδος του ελληνικού τουρισμού επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα:

– Καταγράφηκαν 2,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, 283.000 περισσότερες (αύξηση 13%) τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018. Ο ρυθμός αύξησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας είναι 16,6% και στα περιφερειακά αεροδρόμια είναι 8,6%.

– Οι αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν για τον τελευταίο μήνα του 2019 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ήταν αυξημένες κατά 18,7% σε σχέση με το 2018, περίπου 1,2 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 1 εκ..

– Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στους 773 χιλ. ταξιδιώτες, περισσότερους κατά 65.000 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (αύξηση 9,1%). Συνολικά στους πρώτους μήνες του 2019, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 140 χιλ. και διαμορφώθηκε στους 1.936.000 ταξιδιώτες (αύξηση 7,8%).

– Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν πάνω από 30%. Συγκεκριμένα για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 έφτασαν τα 760 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 206 εκ. ευρώ (37,2% αύξηση) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018 ενώ για τον τελευταίο μήνα του 2019 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν έφτασαν τα 319 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 78 εκ. ευρώ (32,2% αύξηση σε σύγκριση με το 2018)

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους και δείχνουν την σημαντική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και το 2019. Ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση και πρέπει να μείνει μακριά από την προεκλογική αρένα και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Στόχος μας η βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη. Με έμφαση στην ποιότητα για να συνεχίσει η χώρα μας την ανοδική πορεία. Με προτεραιότητα τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν την «ψυχή» του ελληνικού τουρισμού. Με ανάπτυξη όλων των ειδών του θεματικού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε συνδυασμό με την προσπάθεια για τουριστική περίοδο όλο τον χρόνο. Για να συνεχίσει ο τουρισμός να αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την στήριξη της οικονομίας, την ανάπτυξη των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.Για να υπερβούμε οριστικά την κρίση και να αλλάξουμε την Ελλάδα.

 

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Το ξενοδοχείο «Kanigos 21» ανοίγει ξανά – Η Zeus κι η επένδυση των 3 εκατ. ευρώ

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη νέα της ξενοδοχειακή επένδυση ετοιμάζει η Zeus International. Πιο συγκεκριμένα η θυγατρική εταιρεία της Zeus, η Seaside East Riviera (σ.σ. που τιτλοφορείται ως Ανώνυμη ξενοδοχειακή και κατασκευαστική Εταιρεία), ανακηρύχθηκε πλειοδότρια στον Διεθνή Ανοιχτό Διαγωνισμό για το ακίνητο της οδού Κάνιγγος 21. Τη διαγωνιστική διαδικασία για το κτίριο «έτρεξε» το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης – Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (Τ.Ε.Α Τ.Ε.Α. Ε.Α.Π.Α.Ε.).

Όπως προέβλεπαν εξ’ αρχής οι όροι του διαγωνισμού, η χρονική διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί, ορίζεται στα 30 έτη. Σημειώνεται, ότι το εν λόγω ακίνητο λειτουργούσε και παλαιότερα ως 4άστερο ξενοδοχείο με την επωνυμία «Kaningos 21», το οποίο έκλεισε τις πύλες του το Νοέμβριο του 2010, μερικές εβδομάδες πριν βάλει λουκέτο και το «ΕΣΠΕΡΙΑ» (σ.σ. για το «ΕΣΠΕΡΙΑ» πρόσφατα υπογράφηκε η μίσθωσή του στην ισραηλινή FATTAL HOTELS, η οποία και αναμένεται να το επανεκκινήσει υπό νέα επωνυμία).

Η Zeus International μέσω της θυγατρικής της, Seaside East Riviera, θα προχωρήσει λοιπόν στην αναμόρφωση και ανακατασκευή του κτιρίου διαστάσεων 3.500 τ.μ. στην Κάνιγγος, ώστε μέσα στο 2020 να είναι έτοιμο να υποδεχθεί το τουριστικό κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυναμικότητα της πολυτελούς μονάδας θα είναι 74 δωματίων, διαθέτοντας πλείστους άλλους χώρους αναψυχής όπως bar, εστιατόριο και roof garden με εντυπωσιακή θέα στην Αθήνα. Με βάση πάντοτε τις ίδιες πληροφορίες, το κόστος για το νέο κατάλυμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ.

Η δυναμική της Zeus από τη συνεργασία με τον Όμιλο Wyndham

Θυμίζουμε, πως η Zeus International συμπράττει από το 2017 με τον παγκόσμιο ξενοδοχειακό «κολοσσό» Wyndham και μαζί, έχουν σχεδιάσει ένα πλάνο μέχρι το 2027, για την πραγματοποίηση 20 ξενοδοχειακών επενδύσεων. Ήδη, έχουν δημιουργήσει από κοινού 7 καταλύματα (WYNDHAM GRAND ATHENS – Μεγάλου Αλεξάνδρου 2 Μεταξουργείο, WYNDHAM ATHENS RESIDENCE – Αχιλλέως 2 Αθήνα, DOLCE ATTICA RIVIERA – Λεωφόρος Βραυρώνος στη Βραβρώνα Αττικής, RAMADA ATTICA RIVIERA – Λεωφόρος Ποσειδώνος 55-57 Μάτι Αττικής, RAMADA LOUTRAKI POSEIDON RESORT – Λουτράκι Κορινθίας, WYNDHAM LOUTRAKI POSEIDON RESORT – Λουτράκι Κορινθίας, WYNDHAM GRAND CRETE MIRABELLO BAY – Άγιος Νικόλαος Κρήτη), ενώ ετοιμάζουν σύντομα και τη νέα τους μεγάλη επένδυση. Αυτή τη φορά στην Κύπρο, όπου στη θέση του πάλαι ποτέ Holiday Inn στη Λευκωσία, θα ανεγερθεί το Wyndham Nicosia, σε ακίνητο ιδιοκτησίας της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ.

 

bizness.gr

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Επανεκκίνηση διαγωνισμού για «δυνατό» ακίνητο στην Καλλιθέα

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Άγονος κηρύχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr, ο πρόσφατος διαγωνισμός (σ.σ. που βγήκε στον αέρα την 12η Ιουλίου) της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για «δυνατό» ακίνητο στην Καλλιθέα. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για ένα κατάστημα επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Θησέως) 156, στο σημείο δηλαδή που φιλοξενούνται σήμερα ορισμένες δημοτικές υπηρεσίες της Καλλιθέας και όπου παλαιότερα, στεγαζόταν η Probank.

Το ακίνητο παρότι βρίσκεται σε κεντρική οδό και συγκαταλέγεται σ’ αυτά που η ΥΠΑΑΠΕΔ ποντάρει πολλά (στο έτσι κι αλλιώς ισχυρό χαρτοφυλάκιό της), δεν μπόρεσε να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Κι αυτό, μάλιστα, τη στιγμή που πριν βγει στον αέρα ο διαγωνισμός, το φιλολογικό ενδιαφέρον ήταν κάτι παραπάνω από ζωηρό. Θυμίζουμε, ότι το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα για το εν λόγω ακίνητο της Ελ. Βενιζέλου είχε οριστεί στις 4.100 ευρώ.

Πότε θα έχουμε νέα διαγωνιστική διαδικασία

Όπως πληροφορείται το bizness.gr, η ΥΠΑΑΠΕΔ ετοιμάζεται να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό για το κατάστημα της Ελ. Βενιζέλου στην Καλλιθέα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Με την πεποίθηση ότι το φιλολογικό ενδιαφέρον θα μετατραπεί, αυτή τη φορά, σε απτό και χειροπιαστό. Η Υπηρεσία Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τρέξει πάρα πολλούς και επιτυχείς διαγωνισμούς στη διάρκεια του 2019. Πιο πρόσφατα παραδείγματα καθίστανται το νεοκλασικό της οδού Βαλτετσίου 17 (σ.σ. αναδείχθηκε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας πλειοδότης έναντι μηνιαίου μισθώματος 3.000 χιλ. ευρώ,), καθώς και της μεζονέτας της Γρηγορίου Λαμπράκη 120 στον Πειραιά, που βρίσκεται κοντά στο νέο σταθμό του τραμ που θα λειτουργήσει σύντομα στην περιοχή (σ.σ. αναδείχθηκε πλειοδότης που θα καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα 670 ευρώ). Φυσικά η ίδια υπηρεσία είχε διενεργήσει, επιτυχώς, και τον πλέον επιτυχημένο διαγωνισμό για την επένδυση στο ξενοδοχείο La Mirage, στην πλατεία Ομόνοιας.

Άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν στο bizness.gr, ότι ένας από τους λόγους που παρατηρείται επιβράδυνση των επενδύσεων είναι η γραφειοκρατία. Όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά «το πρωτεύον πρόβλημα για έναν επενδυτή δεν είναι το ύψος του μισθώματος για ένα ακίνητο, αλλά η γραφειοκρατία που ακολουθεί μέχρι να μπορέσει να ξεκινήσει τις εργασίες ανακατασκευής και να μπει σε τροχιά ανοίγματος της επιχείρησης ή του καταλύματος». Από τη νέα κυβέρνηση, λοιπόν, υπάρχει προσδοκία για άρση των δυσκολιών και διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις.

bizness.gr

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Προχωρά ξενοδοχειακή επένδυση 3 εκατ. ευρώ στα Χανιά της Κρήτης

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ξενοδοχειακής επένδυσης στο Γεράνι του Δήμου Πλατανιά Χανίων, της εταιρείας «ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Α.Ε.», έδωσαν σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά και η Περιφέρεια Κρήτης εξίσου.

Για την ακρίβεια στις 10 Ιουλίου δόθηκε το τελικό «ΟΚ» από τη δημοτική αρχή του Πλατανιά, ενώ μία μέρα μετά στις, 11/7, έγινε κι η οριστική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας.

Η ξενοδοχειακή μονάδα η οποία θα αναπτυχθεί στην περιοχή Γεράνι, από την «ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Α.Ε.», θα είναι δυναμικότητας 180 κλινών και προδιαγραφών 4 αστέρων. Το οικόπεδο όπου θα χτιστεί η πολυτελής μονάδα είναι συνολικού εμβαδού 20.014,82 τ.μ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στο ποσό των 3 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει από ιδιωτικά κεφάλαια της εταιρείας «ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Α.Ε.», καθώς και από κεφάλαια τραπεζικού δανεισμού.

Να σημειωθεί, ότι το επικείμενο ξενοδοχείο στον Πλατανιά θα διαθέτει: Πισίνες, εξωτερικό μπαρ, reception/υποδοχή, κουζίνα, εστιατόριο, μπαρ, αίθουσα εκδηλώσεων, γυμναστήριο, spa και υπαίθριους χώρους στάθμευσης. Αναμένεται να λειτουργεί εποχιακά, επί 7 μήνες το χρόνο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Σημαντικό κρίνεται επίσης ότι θα απασχολεί συνολικά 20 άτομα (10 μόνιμο προσωπικό + 10 εποχιακό), με προτεραιότητα τη στελέχωση από την τοπική κοινωνία.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το κατάλυμα θα δημιουργηθεί σε έκταση που βρίσκεται εντός περιοχής δικτύου NATURA-2000 (σ.σ. χαρακτηρισμένη ως βιότοπος). Λόγω μάλιστα της αυξημένης περιβαντολλογικής πρόληψης στην περιοχή, η επενδύτρια εταιρεία έλαβε 7 διαφορετικές άδειες από το Δασαρχείο Χανίων, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε πλήρης οικολογική αξιολόγηση για το έργο.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως η συγκεκριμένη περιοχή δικτύου NATURA-2000 είχε ως κύρια απειλή το κυνήγι, καθώς τμήμα αυτής της περιοχής συνιστούσε Ειδική Περιοχή Διατήρησης. Η απειλή από ενδεχόμενη τουριστική επένδυση ήταν χαμηλή κι έτσι με τις απαραίτητες αδειοδοτικές διαδικασίες, κατέστη δυνατή η προοπτική ανέγερσης του ξενοδοχείου.

bizness.gr

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα