Newsroom

Σημαντική ανάπτυξη σημειώνουν την τελευταία δεκαετία τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται και από τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Επιστημόνων Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Η ΕΛΕΤΑΕΝ κατέγραψε για το Α’ Εξάμηνο του 2021 συνολική ισχύ 4,7 GW από τα αιολικά πάρκα, ενώ την ίδια περίοδο το 2010 η ισχύς ανερχόταν στα 1,3 GW με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για αύξηση της τάξης άνω του 70%.

Αυτό μεταφράζεται σε επενδύσεις αξίας 260 εκατομμυρίων ευρώ σε αιολικά πάρκα και τη σύνδεση επιπλέον 260 MW ισχύος, η οποία μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση κατά 6,3%, ενώ ολοκληρώθηκαν και αιολικά πάρκα από 12 διαφορετικούς ομίλους.

Στο επενδυτικό αυτό μπαράζ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν εγχώριοι και διεθνείς παίκτες με αντιπροσώπευση από τους Big 5 μέσω των ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Μυτιληναίος και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Enel Green Power, Eren και Iberdrola Rokas. Επίσης σημαντική εκπροσώπηση στην πρώτη δεκάδα έχουν οι Motor Oil, ΔΕΗΑΝ και Jasper Energy.

Ταυτόχρονα οι εταιρίες βλέπουν με θετικό βλέμμα και τη νέα τεχνολογία των παράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων καθώς προχωρούν σε συμφωνίες με διεθνείς κολοσούς. Συγκεκριμένα, η ΤΕΝΕΡΓ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την Ocean Winds για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, ενώ και η Mytilineos ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP) από τη Δανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πολιτεία επιταχύνει τις διαδικασίες για το ειδικό θεσμικό πλαίσιο για τα αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com αυτί αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο του 2021 και να περάσει από τη Βουλή το Φεβρουάριο του 2022.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διατηρεί τα ηνία της αιολικής ισχύος με 703 MW, οι οποίες ανέρχονται στο 16,1% επί του συνόλου. Ταυτόχρονα η εταιρία προχωράει και στην ανάπτυξη του “Καρυστία Project”, το οποίο αφορά στην κατασκευή mega αιολικών πάρκων στην Εύβοια.

Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 585 εκατομμυρίων ευρώ με τη συνολική ισχύ να ανέρχεται στα 360 MW. Τα αιολικά πάρκα θα αποτελούνται από 18 ανεμογεννήτριες εκ των οποίων τα 270 προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο της RF Energy, το οποίο βρίσκεται στην ιδιοκτησία της ΤΕΝΕΡΓ από τον Μάρτιο του 2020.

Το έργο έχει πάρει ήδη ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, γεγονός και το οποίο σημαίνει ότι έχει ενταχθεί στο ειδικό επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς του ν. ν. 4608/2019.

Η κοινοπραξία ΕΛΛΑΚΤΩΡ-EDP Renewables

Μία ακόμα στρατηγική επένδυση, η οποία πήρε το πράσινο φως από το Enterprise Greece το Φεβρουάριο του 2021, είναι τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια που θα κατασκευαστούν από την κοινοπραξία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την πορτογαλική EDP Renewables.

Πρόκειται για την κατασκευή 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 500 MW στην Βόρεια-Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Προς το παρόν η κοινοπραξία έχει λάβει την άδεια παραγωγού, η οποία αποτελεί και το πρώτο αδειοδοτικό βήμα, για το μεγαλύτερο μέρος του έργου (460 MW), ενώ εκτιμάται πως εντός τριετίας πως τα αιολικά πάρκα θα έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες, δηλαδή την ΑΕΠΟ εκ μέρους του ΥΠΕΝ και τους όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Η εκκίνηση της κατασκευής του έργου δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2022. Η κατασκευή του έργου αναμένεται πως θα διαρκέσει 2,5 χρόνια, ενώ τα πάρκα έχουν λάβει άδεια λειτουργίας για 20 έτη. Επιπλέον, με την κατασκευή των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων, ο Όμιλος θα ξεπεράσει το 1 GW σε εγκατεστημένη ισχύ μέσω έργων ΑΠΕ καθώς διαθέτει ήδη εν λειτουργία έργα ισχύος 493 MW και διαθέτει επιπλέον 88 MW σε στάδιο κατασκευής.

Η είσοδος της Motor Oil στα αιολικά πάρκα

Δυναμική είσοδο στα αιολικά πάρκα κάνει και η Motor Oil, η οποία προχώρησε στην απόκτηση 12 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 870 MW.

Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε από τη θυγατρική της Motori Oil,TEFORTO HOLDINGS LIMITED έναντι 120 εκατ. Ευρώ. Να επισημάνουμε πως τα 220 MW έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν άμεσα σε λειτουργία.

Τα εν λειτουργία αιολικά πάρκα βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Κεφαλλονιά. Ήδη τα 200 MW βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ αναμένεται και η θέση σε λειτουργία επιπλέον 20 MW. Τα επιπλέον 650 MW αναμένεται να εγκατασταθούν και αυτά στη Στερεά Ελλάδα.

Με την απόκτηση των παραπάνω αιολικών η Motor Oil κατάφερε να πετύχει το στόχο των 300 MW συνολικής ισχύος νωρίτερα από το 2022, που ήταν και η αρχική της πρόβλεψη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV