27.03.2018
Τρεις επιπλέον εξόδους, σε έναν προηγουμένως κλειστό αγωγό–transit, εξασφάλισε το ΥΠΕΝ στα πλαίσια της επαναδιαπραγμάτευσης για τον αγωγό TAP, εκ των οποίων η μία τοποθετείται στο Άσπρο της Σκύδρας στο νομό Πέλλας, καταφέρνοντας έτσι να αυξήσει το μέγεθος των αντισταθμιστικών παροχών του αγωγού για τις τοπικές κοινωνίες από 10 εκατ. σε 32 εκατ. ευρώ.
Η εξασφάλιση της εξόδου φυσικού αερίου στο Άσπρο δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για την πιθανή τροφοδοσία και διευκολύνει την δυνατότητα κατασκευής δικτύου διανομής στις γειτονικές πόλεις και κωμοπόλεις, δηλαδή τη Σκύδρα, την Έδεσσα, τη Νάουσα και ενδεχομένως την Αριδαία.
Μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Πέλλας κου Σηφάκη, την τεχνική ενημέρωση του από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Θεόδωρο Τερζόπουλο, τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ, καθώς και την βεβαίωση της πρόθεσης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Τζιτζικώστα να δεσμεύσει από το επόμενο ΠΕΠ (2020+) την απαραίτητη κρατική ενίσχυση για την μερική χρηματοδότηση των έργων που θα αποδειχθούν βιώσιμα μετά την ολοκλήρωση των μελετών κόστους-οφέλους, η ΔΕΔΑ πήρε την σκυτάλη και ξεκίνησε την εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών και Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους (CBA) για την Σκύδρα, την Έδεσσα, τη Νάουσα και την Αριδαία, προκειμένου να διερευνήσει την βιωσιμότητα της κατασκευής δικτύων διανομής στις παραπάνω πόλεις.
Οι μελέτες αυτές υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε 3 μήνες. Για να είναι πιο ακριβείς οι μελέτες αλλά και πιο παραγωγική η στόχευση όπως θα αποτυπωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο στις μελέτες του δικτύου διανομής στην κάθε πόλη, η ΔΕΔΑ ζήτησε από τους τοπικούς φορείς στοιχεία καταγραφής της οικονομικής δραστηριότητας (καταγραφή βιομηχανιών, επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, θερμοκηπίων, δημοτικών κτιριακών υποδομών κ.λπ.) όπως επίσης και στοιχεία για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε πόλης όσον αφορά τον οικιακό τομέα.
Επέκταση του δικτύου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Καθώς την 1η Μαρτίου έγινε η υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ ΔΕΔΑ και ΕΤΕπ, η επίσκεψη της Αντιπροέδρου της ΔΕΔΑ Στεφανίας Μωσσέ την 19/3 στον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο είχε σαν στόχο να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες με τον Δήμο για να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις των έργων στα Γιαννιτσά. Υποδείχθηκαν δημοτικά οικόπεδα, λίγο εκτός της περιμέτρου της πόλης των Γιαννιτσών, για την εγκατάσταση των τεχνικών εγκαταστάσεων της ΔΕΔΑ.
Ο Δήμαρχος Πέλλας δεσμεύτηκε να παραχωρήσει άμεσα τα απαραίτητα οικόπεδα στην ΔΕΔΑ. Συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν από τον Δήμαρχο και κάποια ιδιαίτερα θετικά στοιχεία του έργου στα Γιαννιτσά, όπως το ότι οι νεόδμητες οικοδομές της περιοχής έχουν έτοιμες τις υποδομές για τη σύνδεση με το φυσικό αέριο με πρωτοβουλία της πολεοδομίας ήδη από το 2004.
Με τη συμμετοχή των κονδυλίων που έχουν στην διάθεσή τους οι Περιφέρειες από το ΕΣΠΑ, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα τα τιμολόγια χρέωσης των τελών δικτύου, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση των καταναλωτών και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας. Η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των καταναλωτών βρίσκεται στην καρδιά της αναπτυξιακής φιλοσοφίας της ΔΕΔΑ συνολικά.
Σχεδιάζοντας την αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΔΑ, η ΔΕΠΑ πήρε την πρωτοβουλία το 2016 να διεκδικήσει από την ΡΑΕ, σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ, οι συνδέσεις να γίνονται από την ΔΕΔΑ χωρίς επιβάρυνση για τους καταναλωτές και το κατάφερε μέσω του νέου κανονισμού τιμολόγησης που εξέδωσε η ΡΑΕ τον 12/2016 για όλες τις εταιρίες διανομής. Αυτό περιορίζει τους ανασταλτικούς παράγοντες σύνδεσης κι έτσι δίνεται η δυνατότητα αύξησης της διείσδυσης για την αγορά της λιανικής του φυσικού αερίου.
Ομοίως, η ΔΕΔΑ έχει τη δυνατότητα επιδότησης μέρους του κόστους μετατροπής των κτιριακών εγκαταστάσεων για την χρήση φυσικού αερίου με 4ετή απόσβεση. Τέλος, η ΔΕΔΑ επέλεξε τη 40ετή λογιστική απόσβεση των παγίων και την 20ετή εξομάλυνση του τιμολογίου για την βέλτιστη αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας της χώρας.
Εκφράστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χρήση του φυσικού αερίου από τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, καθώς και τον τριτογενή, όπως για παράδειγμα στα ξενοδοχεία στα λουτρά Πόζαρ. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στο άμεσα υλοποιήσιμο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΔΑ για την Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή την επέκταση και την πύκνωση των δικτύων διανομής στις πόλεις Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες. Η χρηματοδότηση των 44 εκατ. ευρώ έχει διασφαλιστεί και έχει την εξής κατανομή:
(α) 50% περ. ΕΣΠΑ από το ΠΕΠ 2014-2020 Κεντρικής Μακεδονίας,
(β) 50% περ. ίδια κεφάλαια, εκ των οποίων το 40% γίνεται μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι τετραετές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από τους φορείς για την έμμεση και την άμεση απασχόληση που θα δημιουργηθεί με αυτά τα έργα υποδομής.
Αναφορικά με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το, υπό δημόσια διαβούλευση, πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου (2017-2021) της ΔΕΔΑ προβέπεται:
– Κατερίνη, (112,86 χλμ. με πρόβλεψη για 2398 συνδέσεις)
– Σέρρες, (69,37 χλμ. με πρόβλεψη για 986 συνδέσεις)
– Βέροια, (39,94 χλμ. με πρόβλεψη για 700 συνδέσεις)
– Γιαννιτσά, (38,9 χλμ. με πρόβλεψη για 586 συνδέσεις)
– Κιλκίς, (36 χλμ. με πρόβλεψη για 634 συνδέσεις)
– Αλεξάνδρεια, (29,93 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 265 συνδέσεις)
Το προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης για τις παραπάνω πόλεις αναμένεται να προσεγγίσει τα 35 εκατ. ευρώ.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV