Στα 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζονται τα έσοδα των τοπικών κοινωνιών της Δ. Μακεδονίας από την κατασκευή 5 γιγαβάτ μονάδων ΑΠΕ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και τα σχετικά ανταποδοτικά τέλη, όπως εκτιμά ο Παναγιώτης Σαρρής, Διευθύνων Σύμβουλος της juwi Hellas.
Αναλύοντας τα οφέλη για την περιοχή με βάση το master plan σε χθεσινή εκδήλωση του ελληνογερμανικού, ο κ. Σαρρής υπογράμμισε ότι θα είναι πολλαπλά. Ένα παράδειγμα είναι το φωτοβολταϊκό των 204 μεγαβάτ της Κοζάνης που έχει αναλάβει η εταιρεία, το οποίο στον ενάμησι χρόνο κατασκευής του θα απασχολήσει 300 εργαζόμενους και εν συνεχεία 15 μόνιμους και 20 εποχιακούς.
Αν επεκταθεί η ίδια λογική στα 5 γιγαβάτ νέων έργων στη Δ. Μακεδονία σε βάθος δεκαετίας, τότε προβλέπεται η απασχόληση 5.500 ατόμων στην κατασκευή τους. Μάλιστα, τα έργα θα είναι συνεχόμενα, άρα οι θέσεις θα είναι και αυτές συνεχείς.
Ο κ. Σαρρής τόνισε παράλληλα ότι η Juwi βρήκε στη Δ. Μακεδονία μια περιοχή έτοιμη με δυναμικό, με εταιρείες και μηχανήματα που χρειάζονται απλά μια εξειδίκευση για να παρέχουν υπηρεσίες σε έργα ΑΠΕ. Πιθανά παραδείγματα αποτελούν τα συστήματα στήριξης, η παραγωγή μπαταριών, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρολογικού υλικού, η παροχή υπηρεσιών σε ηλεκτρολογικές-μηχανολογικές εργασίες κτλ.
Προκειμένου να προχωρήσει ο μετασχηματισμός με βάση και τα όσα περιλαμβάνονται στο master plan, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα προγράμματα μετεκπαίδευσης με τη βοήθεια και των πανεπιστημίων. Οι εταιρείες θα πρέπει να στηριχθούν και θα πρέπει να έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως τονίστηκε.
Τέλος, ο ίδιος εκτιμά ότι χρειάζεται να παραταθεί το πλαίσιο που στηρίζει τους τοπικούς επενδυτές για μικρά φ/β γιατί είναι απαραίτητο να έχει μερίδιο η τοπική κοινωνία στην όλη διαδικασία.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV