Νίκος
Καραγιάννης

Αύριο θα πέσουν οι πολυαναμενόμενες υπογραφές για την σύμβαση ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα-Βόλος. Ο διαγωνισμός της ΕΡΓΟΣΕ που έχει ξεκινήσει από πέρυσι είναι ολοκληρωμένος και έχει περάσει και από τη Βουλή εδώ και καιρό.

Τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε και ο σχετικός έλεγχος για την συμμετοχή των εταιρειών για τα Η/Μ του έργου και πλέον το έργο αύριο θαα τεθεί σε κατασκευαστικούς ρυθμούς.

Να θυμίσουμε πως το έργο ηλεκτροκίνησης μεταξύ των δύο Θεσσαλικών πόλεων θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό καθώς θα αναβαθμίσει την πόλη του Βόλου και θα μπορούν να κυκλοφορούν ηλεκτροκίνητα τρένα, να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας, ταχύτητας και εμπειρίας των επιβατών.

Ανάδοχος του έργου είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έδωσε έκπτωση 37,19% στον διαγωνισμό της 1ης Φεβρουαρίου 2021. Είναι το πρώτο μεγάλο σιδηροδρομικό έργο που ξεκινά την τρέχουσα δεκαετία και αφορά μάλιστα μια περιφερειακή γραμμή μεγάλης αξίας.

Το αρχικό κόστος του έργου ήταν με ΦΠΑ 82,89 εκατ.ευρώ (66,84 εκατ.ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Τα έργα έχει εκτιμηθεί ότι θα διαρκέσουν 36 μήνες και αν δεν έχουμε καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής, η γραμμή θα μπορέσει να ηλεκτριστεί το 2025.

Λάρισα-Βόλος έρχονται πιο κοντά

Το έργο αναβάθμισης με ETCS, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση θα μεταμορφώσει την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 100 χλμ/ώρα.

Η διαδρομή μαζί με τις απαιτούμενες στάσεις εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου-Θεσσαλονίκης που θα μπορεί να διεξάγεται σε περίπου 100 λεπτά.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μαζί με την Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ είναι προσωρινοί ανάδοχοι και για το έργο Β`φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας. Η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί εντός του έτους ενώ η  ολοκλήρωση των έργων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είναι εφικτή για το 2025.

Η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά θα ολοκληρωθούν ως έργα-γέφυρες με το ΕΣΠΑ 2021-2027.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV