Νίκος
Καραγιάννης

Σε μία νέα πολιτική φαίνεται ότι οδεύει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της συντήρησης του δικτύου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com η κατάσταση που πολλές φορές περιγράφεται είτε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με δελτία τύπου και ανακοινώσεις, είτε από φορείς του σιδηρόδρομου, απασχολεί πολύ το Υπ.ΥΠΟΜΕ.

Από την εξαγγελία του προγράμματος της ΝΔ πριν καν έλθει στην εξουσία, η συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής, είχε τεθεί επί τάπητος και φαίνεται ότι εδώ θα έχουμε μία νέα πολιτική. Αυτή θα καθορίζεται σε ένα ποσό που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να αγγίζει τα 50εκατ.ευρώ ετησίως και να αφορά όλο το σε λειτουργία δίκτυο.

Το ποσό αυτό κρίνεται εφικτό ότι μπορεί να δαπανηθεί και μέσα από ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο που θα κυμαίνεται μεταξύ 5-10 ετών. Αυτό για να προσελκύσει εξειδικευμένες εταιρείες να αναλάβουν τη συντήρηση του δικτύου.

Στόχος είναι να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, που να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια τα τρένα υψηλών ταχυτήτων που θα τρέχουν πάνω στο δίκτυο. Επίσης το δρομολόγιο του Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα μπορεί να γίνεται σε 3 ώρες με την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων για τα συστήματα.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Το μοντέλο που μέχρι στιγμής δείχνει να προκρίνεται είναι το βρετανικό, που ειδικά καταγραφικά τρένα (τα λεγόμενα flying banana trains), “σαρώνουν” το δίκτυο κάθε 2-3 μήνες. Εκεί καταγράφουν τριβές, φθορές και τυχόν ρήγματα στην υποδομή (ειδικά την συμπεριφορά των σκύρων) κ.α.

Στη συνέχεια συμφωνείται η διαδικασία αποκατάστασης των ευρημάτων και προχωρούν οι αντίστοιχες εργασίες. Ουσιαστικά έχοντας καταγεγραμμένο όλο το δίκτυο και τις προδιαγραφές του, αυτό θα γίνεται με πολύ απλό τρόπο, καθώς ο “εργολάβος” θα γνωρίζει εκ των προτέρων τι πρέπει να κάνει σε κάθε περίπτωση.

Επιπλέον, το καταγραφικό αυτό τρένο, θα μπορεί να λειτουργεί και προληπτικά δηλαδή αν εντοπιστεί μία μικρο-φθορά η οποία όμως δύναται να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό, θα μπορεί να γίνει η αποκατάσταση πολύ πιο σύντομα, γλυτώνοντας χρήματα και το κυριότερο αυξάνοντας στο μάξιμουμ την ασφάλεια.

Το συγκεκριμένο μοντέλο θεωρείται σύγχρονο και ταυτόχρονα οικονομικό καθώς στη Βρετανία που εφαρμόζεται τυγχάνει μεγάλης αποδοχής λόγω της μείωσης κατά δεκάδες εκατομμύρια λίρες σε έξοδα συντήρησης κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ypodomes.com, το πιο πιθανό είναι να επιχειρηθεί ένα συμβόλαιο επιπέδου υπηρεσιών (SLA Agreement), όπου βάσει των προδιαγραφών που θα τεθούν από τον Φορέα Ανάθεσης, δηλαδή τον ΟΣΕ, θα αποφασιστεί ένα επίπεδο υπηρεσιών και θα υποβάλλεται ένα πρόγραμμα συντήρησης, το όποιο θα εκτελείται όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η σημερινή κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν είναι και η καλύτερη, παρά την ομολογουμένως φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται. Σχεδόν καθημερινά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσω ανακοινώσεων και δελτίων τύπου αναφέρει προβλήματα στην υποδομή και τα συστήματα.

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει επίσης να ληφθούν αποφάσεις είναι η κατάσταση των σταθμών. Οι κεντρικοί σταθμοί Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Λάρισας, δεν κολακεύουν καθόλου με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Κτίρια που είναι σε κακή κατάσταση, κοινόχρηστοι χώροι και χώροι υγιεινής με πολλά προβλήματα, υπηρεσίες που θυμίζουν άλλες δεκαετίες.

Επίσης μεγάλη εμπλοκή παρατηρείται μεταξύ ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ σχετικά με τους σταθμούς. Για παράδειγμα, ο ΟΣΕ πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ των σταθμών αλλά την εκμετάλλευση των χώρων τον έχει η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Το σιδηροδρομικό πλάνο συζητείται και αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του μέσου που δείχνει να αναγεννάται τα τελευταία χρόνια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV