Νίκος
Καραγιάννης

Εξελίξεις έχουμε για τους δύο από τους σιδηροδρομικούς διαγωνισμούς που είναι στον αέρα αυτή την εποχή. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, μικρή παράταση πήρε ο διαγωνισμός για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής ενώ πραγματοποιήθηκε εχθές ο διαγωνισμός για τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κρυονέρι. Το πρώτο έργο το υλοποιεί ο ΟΣΕ και το δεύτερο η ΕΡΓΟΣΕ.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, ο διαγωνισμός για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής που ήταν προγραμματισμένος για εχθές 7 Φεβρουαρίου μετατέθηκε για τις 17 του μήνα ενώ για τις 20 Φεβρουαρίου πήγε η αποσφράγιση των προσφορών. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές υπήρξε τουλάχιστον ένα ενδιαφερόμενο σχήμα που αιτήθηκε παράταση η οποία δόθηκε για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Είναι η δεύτερη παράταση που δίδεται από τον ΟΣΕ. Η πρώτη είχε δοθεί λόγω της υπόθεση με τη λήξη των πτυχίων τις πρώτες ημέρες του έτους. Πλέον θεωρείται πως δεν θα χρειαστεί άλλη παράταση και ο διαγωνισμός θα μπορέσει να διεξαχθεί κανονικά. Εκεί θα διαπιστωθεί και το ποια σχήματα δήλωσαν το “παρών”.

Ευτύχησε …με την 4η προσπάθεια

Ο διαγωνισμός για τον σταθμό του Προαστιακού στο Κρυονέρι, ευτύχησε τελικά και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μετά από 3 ατυχείς προσπάθειες. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών και εκεί θα αποκαλυφθεί ο ανάδοχος του έργου. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στο δίκτυο του Προαστιακού καθώς προσθέτει ακόμα ένα σταθμό στα βόρεια προάστια στα οποία έχει ισχυρή παρουσία.

Τα δύο έργα εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας. Ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής θα είναι μια νέα γραμμή από τα Άνω Λιόσια μέχρι την Ελευσίνα και τα Μέγαρα μήκους 36 χλμ. Οι νέοι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι οι: ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Ασπροπύργου, Βαμβακιάς, Ελευσίνας, ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Λουτρόπυργου, Νέας Περάμου, Μέγαρα (ως προαίρεση).

Ο νέος προαστιακός σταθμός Κρυονερίου μεταξύ των Σιδηροδρομικών Σταθμών Δεκελείας και Αγίου Στεφάνου. Να θυμίσουμε πως το κόστος του έργου με ΦΠΑ είναι 7,29 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 42 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Προφανώς λόγω της διάρκειας του θα ολοκληρωθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ως έργο-γέφυρα.

Οι δύο μεγάλες επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο

Παράλληλα τρέχουν οι δύο μεγάλοι διαγωνισμοί για τις νέες γραμμές του Προαστιακού στην Ανατολική Αττική. Η πρώτη νέα γραμμή αφορά στην επέκταση του προαστιακού από το Κορωπί μέχρι το λιμάνι του Λαυρίου. Η επέκταση από Κορωπί προς Λαύριο θα περιλαμβάνει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς (Μαρκόπουλο και Λιμάνι Λαυρίου) και πέντε σιδηροδρομικές στάσεις (Καλύβια, Κερατέα, Δασκαλειό, Θορικό, Κυπριανός).

Η δεύτερη νέα γραμμή αφορά στην επέκταση του προαστιακού από το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας. Η επέκταση προς Ραφήνα συζητείται εδώ και χρόνια. Η σκέψη είναι να φτάσει μέχρι το Λιμάνι της Ραφήνας ως επέκταση από το Αεροδρόμιο και η απόσταση είναι περίπου 7χλμ. Προβλέπονται οι εξής νέοι προαστιακοί σταθμοί: Συνεδριακό Κέντρο Αεροδρομίου, Σπάτα, Αρτέμιδα, Διασταύρωση Ραφήνας και τερματικός ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιμένα Ραφήνας. Εδώ εξετάζεται και η περίπτωση διπλής σύνδεσης από την περιοχή της Παλλήνης.

Συνολικά οι 4 αυτοί διαγωνισμοί αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023 και από το 2024 να δούμε εργοτάξια κατασκευής για την επέκταση του δικτύου σε 3 νέες περιοχές της Αττικής.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV