Νίκος
Καραγιάννης

Η αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου ξεκίνησε καθώς η 22α Μαρτίου καθορίστηκε ως η ημέρα που θα έχουμε τα πρώτα δρομολόγια και θα αφορούν τον Προαστιακό της Αθήνας. Μετά το συγκλονιστικό δυστύχημα την 1η Μαρτίου που είχε ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια 57 συνανθρώπων μας το σιδηροδρομικό δίκτυο παρέμεινε κλειστό καθώς πέρα από το ίδιο το γεγονός, έγιναν γνωστές οι παθογένειες και οι ελλείψεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Μετά από διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και συναντήσεις με σιδηροδρομικούς, φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη επαναλειτουργία του μέσου. Η 1η Απριλίου τίθεται ως η ημερομηνία έναρξης ενός δρομολογίου στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Βέβαια σε όλα αυτά θα φανεί και το πόσο το επιβατικό κοινό είναι προετοιμασμένο ή διατεθειμένο να επιστρέψει στα σιδηροδρομικά δρομολόγια. Ο Προαστιακός θα αποτελέσει το πρώτο πραγματικό τεστ της επιβατικής κίνησης.

Ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό, η Hellenic Train ενημέρωσε πως έχει από εχθές 14 Μαρτίου ενεργοποιήσει λεωφορειακές γραμμές σε επιλεγμένες διαδρομές, έως την επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας. Τα δρομολόγια υποκαθιστούν κατά ένα μεγάλο μέρος την σιδηροδρομική μετακίνηση.

Από την πλευρά τους οι μηχανοδηγοί σε ανακοίνωση τους την Τρίτη σημειώνουν πως “εμείς θα ξανανέβουμε στους συρμούς –εργαζόμενοι και επιβάτες- περνώντας από αφύλαχτες διαβάσεις και στηριζόμενοι σε χειροκίνητους χειρισμούς” αλλά και πως “θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει”.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην επιστροφή των δρομολογίων. Στις σχετικές ανακοινώσεις επισημάνθηκε ότι το δίκτυο δεν μπορεί να μείνει χωρίς τρένα για τεχνικούς λόγους (σκούριασμα γραμμών) και φόβων για κλοπές και δολιοφθορές.

O χάρτης της επανεκκίνησης

Για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια θα χρειαστεί να γίνει επιθεώρηση του δικτύου και δοκιμαστικά τρένα. Στις 22 του μήνα θα ξεκινήσει το δρομολόγιο Πειραιάς-Αθήνα-Αεροδρόμιο, Κάντζα-Λιόσια, Αθήνα-Χαλκίδα και Θεσσαλονίκη-Φλώρινα, ο Προαστιακός Πάτρας, εμπορευματικά από Θριάσιο μέχρι Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη προς Ειδομένη και Προμαχώνα κ.α. Στις 27 Μαρτίου θα ξεκινήσει το Αθήνα-Κιάτο-Αίγιο.

Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ένα πρωινό ζεύγος στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη-Λάρισα, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, Λάρισα-Βόλος και Λαμία-Στυλίδα.

Για την ενίσχυση της ασφάλειας προβλέπεται μείωση ταχύτητας όπου δεν καλύπτεται από τη σηματοδότηση, 2 μηχανοδηγοί και ένας συνοδός στους προαστιακούς συρμού, δύο σταθμάρχες στους ανοιχτούς σταθμούς, τρεις συνοδοί στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου σε ΟΣΕ-Hellenic Train.
Στο πολιτικό πεδίο την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει η η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την ομιλία των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, Χρήστου Σπίρτζη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με θέμα την πορεία και την εξέλιξη των συμβάσεων και τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση.

Το ευρύτερο θέμα της αναβάθμισης της θέσης των σιδηροδρομικών μεταφορών έχει πλέον τεθεί καθώς με βάση το τραγικό δυστύχημα, φάνηκε και η γενικότερη εικόνα του. Εκτός από τα βασικά προβλήματα με τις ελλείψεις συστημάτων, περίφραξης του δικτύου, ισόπεδες διαβάσεις κ.α. έχουμε και την εικόνα των κεντρικών σταθμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα που δεν είναι αυτό που θα περίμενε να συναντήσει κανείς, έχοντας ως αντιπαράσταση αντίστοιχους ευρωπαϊκούς σταθμούς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV