Νίκος
Καραγιάννης

Για την εξέλιξη των ελέγχων στα κτίρια του δήμου Μινώα Πεδιάδας, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές, από τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου, αλλά και τις ενέργειες που κάνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ανακούφιση των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής, απάντησε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Καραγιάννης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Βασίλη Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) για τα «μέτρα και τις διαδικασίες στήριξης των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό», τόνισε ότι περίπου 120 μηχανικοί του Υπουργείου διενεργούν καθημερινά πάνω από 1.000 αυτοψίες, ενώ από σήμερα, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, ξεκινούν και οι Δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, αφού προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, όσο πιο σύντομα.

«Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα συνεχιστεί έως ότου ελεγχθεί το σύνολο των πληγέντων κτιρίων που αποστέλλουν καθημερινά οι Δήμοι, με τους οποίους είμαστε σε συνεχή συνεννόηση», είπε ο κ. Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι «μέχρι χθες το απόγευμα έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 9.327 κτίρια εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν ‘‘κατοικήσιμα’’ τα 4.122 και ‘‘μη κατοικήσιμα’’ τα 5.205».

«Ο όγκος είναι πολύ μεγάλος αλλά προχωράμε γρήγορα, όπως έχετε δει και εσείς, ενώ ο αριθμός των μηχανικών αυξάνεται αντί να μειώνεται», ανέφερε.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχουν τονίσει πολλάκις τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των πληγέντων και αυτό κάνουμε πράξη», είπε.

“Πάνω στα συντρίμμια δεν κάνουμε πολιτική”

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Καραγιάννης απευθυνόμενος στον επερωτώντα βουλευτή είπε ότι χαίρεται για το επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και «γιατί πάνω στα συντρίμμια δεν κάνουμε πολιτική. Άλλωστε κοινός μας στόχος – όλων των πολιτικών – είναι η ανακούφιση των κατοίκων που επλήγησαν. Και καθημερινά βλέπουμε όλοι τι γίνεται στην Κρήτη και στο νομό Ηρακλείου. Υπάρχει συνεχής παρουσία της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή και συνέχεια κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται στο σημείο».

Ο Υφυπουργός Υποδομών, ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει μέριμνα και για την κατεδάφιση των επικίνδυνων κτιρίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, ώστε μετά την έκδοση των Πρωτοκόλλων Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων, ο Δήμος να προβεί στις κατεδαφίσεις, μέσω της επιδότησής τους από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μάλιστα, όπως είπε η ΔΑΕΦΚ, έχει ήδη συντάξει την ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, κάτι που είναι σημαντικό για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων, η οποία έχει ήδη υπογραφεί από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και σήμερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

«Σύντομα θα ακολουθήσει και νέα συμπληρωματική ΚΥΑ οριοθέτησης, που θα αφορά και σε άλλες τοπικές κοινότητες των Δήμων, που έχουν πληγεί και στις οποίες είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι».

«Καταφθάνουν συνεχώς οικίσκοι για τους κατοίκους»

Όσον αφορά στην προσωρινή στέγαση των κατοίκων, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι βρίσκονται στο Ηράκλειο οι πρώτοι 34 οικίσκοι και ακολουθεί η προμήθεια ακόμα 90 για τους οποίους ο διαγωνισμός διενεργήθηκε χθες. «Αξίζει όμως να πούμε ότι οι Δήμοι οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διαμορφωθούν οι χώροι, να υπάρχουν δίκτυα ΟΚΩ, για να είναι λειτουργική η τοποθέτηση των οικίσκων», είπε χαρακτηριστικά.

Οι έλεγχοι στα σχολικά συγκροτήματα

Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης, παρά το ότι η συντήρηση και οι επισκευές των βλαβών των σχολείων είναι αρμοδιότητα των Δήμων, ανεξαρτήτως της αιτίας που τις προκαλεί, εντούτοις ο εποπτευόμενος από το Υπουργείο Υποδομών φορέας ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. θα παρέμβει για τις επισκευές αυτές.

«Έτσι, θέλω να σας ενημερώσω ότι σε περίπτωση αδυναμίας υλοποίησης των επισκευών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων ή της Περιφέρειας που ανήκουν, είναι δυνατή η ανάθεση των έργων στην ΚΤΥΠ ΑΕ, κατόπιν εντολής του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και της εξασφάλισης της αντίστοιχης χρηματοδότησης προς την εταιρεία. Όπως και έγινε!».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 94 σχολικά συγκροτήματα και συνολικά 191 κτίρια στις πληγείσες περιοχές. Από τα κτίρια αυτά, 157 έχουν κριθεί κατάλληλα προς χρήση, εκ των οποίων 53 χρήζουν επισκευών μικρής κλίμακας και 34 κτίρια έχουν χαρακτηρισθεί ακατάλληλα προς χρήση, καθώς παρουσιάζουν σημαντικές βλάβες.

«Οι εργασίες επισκευής θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με εργολαβίες που η ΚΤΥΠ θα αναλάβει να υλοποιήσει, με σκοπό την άμεση επαναλειτουργία αυτών των σχολικών μονάδων», είπε ο κ. Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης ζημιών σε τέσσερις σχολικές μονάδες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Συγκεκριμένα:

· Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου,

· Στο Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου,

· Στο 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου

· και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Καστελίου

Τέλος, ανέφερε ότι «έχουν ήδη αποσταλεί οι πρώτες αίθουσες διδασκαλίας με βοηθητικούς χώρους (γραφεία διδασκόντων, WC), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών σχολικής στέγης, ενώ μέχρι τη Δευτέρα (11/10/2021) θα έχουν αποσταλεί και θα είναι στην Κρήτη συνολικά 22 αίθουσες με τους αντίστοιχους βοηθητικούς χώρους.

Επίσης, σήμερα η ΚΤΥΠ ΑΕ διενεργεί διαγωνισμό για επιπλέον 40 αίθουσες διδασκαλίας και 7 γραφεία διδασκόντων και WC, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και για να συνεχισθούν τα μαθήματα», κατέληξε ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης .

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV