Βαγγέλης
Θάνος

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των επενδυτών για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην κούρσα των έργων έντονη είναι η παρουσία των ξένων επενδυτών.

Οι ελληνικές ΑΠΕ αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελκυστικές επενδύσεις για κορυφαίους διεθνείς παίκτες της πράσινης ενέργειας.  Κάποιοι εξ αυτών γνώριμοι και κάποιοι με νέες παρουσίες κλέβουν τις εντυπώσεις κυρίως με το μέγεθος των έργων που σχεδιάζουν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δύο νέα έργα είδαν το φως της δημοσιότητας  και αφορούν mega φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 269,23 MW και 230 MW. Πιο συγκεκριμένα τα πρότζεκτ βρίσκονται ανάμεσα στις νέες βεβαιώσεις παραγωγού που χορήγησε η ΡΑΑΕΥ και προωθούνται από την Cero Generation και την Global Renewables SMPC, αντίστοιχα.

Το έργο της, γνώριμης πλέον, Cero προβλέπει φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 269,23 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 269.23 MW. Οι υποδομές θα υλοποιηθούν στη θέση “Μαλανδρίνο”, στα όρια του Δήμου Δωρίδος, στη Στερεά Ελλάδα.

Μάλιστα όπως προκύπτει από την άδεια της Αρχής, ο σταθμός θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από το έργο. Η Cero, συγγενική εταιρεία του ενεργειακού κολοσσού Macquarie, μέσω της Cero Development Hellas Μονοπρόσωπη ΑΕ, κυριολεκτικά καλπάζει στα έργα πράσινης ενέργειας.

Η εταιρεία έχει κλειδώσει από τη ΡΑΑΕΥ άδειες για εμβληματικά έργα με την ισχύ τους να ξεπερνάει το 1,5 GW.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η ισχύς του κάθε έργου δεν πέφτει κάτω από τα 150 MW. Μεταξύ των έργων αυτό που ξεχωρίζει είναι το σχέδιο για σταθμό φωτοβολταϊκών μέγιστης ισχύος παραγωγής 369,9 MW στη θέση Δρίστελο, των Δήμων Δομοκου και Στυλίδος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο με το οποίο η εταιρεία έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο έργο είναι το πρώτο στην Ελλάδα με ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας (γνωστό και ως ΡΡΑ -Purchase Power Agreement). Από εκείνο το σημείο  και έπειτα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και τα ΡΡAs είναι περιζήτητα. Τα εγγυημένα συμβόλαια  διαδίδονται όλο και περισσότερο με πολλά πράσινα πρότζεκτ να επιδιώκουν τέτοιες συμφωνίες.

Είσοδος από Σαουδική Αραβία

Το δεύτερο mega φωτοβολταϊκό προωθείται από την Global Renewables SMPC, σαουδαραβικών συμφερόντων. Η εταιρεία φαίνεται να έχει συγγενική σχέση με τον Zahid Group με δραστηριότητα στις κατασκευές, την ενέργεια, το real estate, στις μεταφορές , στα logistics κ.α.

Το πρότζεκτ που προωθεί η εταιρεία προβλέπει φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 230 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 180 MW. Ο σταθμός θα αναπτυχθεί στη θέση “Κατάντη Φράγματος Στρατού”, στου Δήμου Αγρινίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στον ίδιο δρόμο που χαράζουν οι ξένοι επενδυτές βαδίζει η ισπανική EDP Renewables. Η εταιρεία μέσω της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΡΒΑΝΙΚΟΥ ΕΠΕ, εξασφάλισε άδεια για αιολικό σταθμό ισχύος 72 MW. Ο σταθμός, αποτελούμενος από 10 ανεμογεννήτριες, θα κατασκευαστεί στη θέση “Χιονιάς”, του Δήμου Σουφλίου. Από το 2019 που βρίσκεται στην Ελλάδα η εταιρεία χτίζει μεθοδικό το ένα πράσινο χαρτοφυλάκιο της.

Η υλοποίηση  των σχεδίων θα απαιτήσει κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων δίνοντας προστιθέμενη αξία τόσο στις τοπικές οικονομίες όσο και στην εθνική. Η πράσινη ενέργεια ισχυροποιεί συνεχώς τη θέση της όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, γεγονός που δείχνει πως οι ΑΠΕ αρχίζουν σταδιακά να αποδίδουν τα οφέλη τους. Ιδιαίτερα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα είναι τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το Μάιο, με την απόλυτη κυριαρχία των ΑΠΕ για περισσότερες από 15 ώρες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV