Ένα μεγάλο Master Plan για τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Προχθές αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ από τη Διεύθυνηση Αντιπλημμυρικών και και Εγγειοβλετιωτικών έργων, η προκήρυξη της σύμβασης για την επικαιροποίηση του Master Plan προκειμένου να αντιμετωπιστούν ριζικά τα πλημμυρικά φαινόμενα που το τελευταίο διάστημα και λόγω της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο συχνά. Στην Αττική άλλωστε είχαμε και την τραγωδία του περασμένου Φθινοπώρου στην Μάνδρα Αττικής που στοίχισε τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους.
Όπως σημειώνουν πηγές του Υπουργείου στο ypodomes.com το στρατηγικό αυτό σχέδιο έχει προταθεί από το 2016 και έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ από το 2017.
Το Στρατηγικό Σχέδιο Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας (Master Plan) έχει στόχο να εντοπίσει και να ιεραρχήσει τα απαιτούμενα Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας σε επίπεδο
Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής και Λεκάνης Απορροής.
Ειδικότερα, το αντικείμενο της Παροχής Υπηρεσιών σχετίζεται άμεσα με την υλοποίηση των μέτρων περί (α) Σύνταξης Στρατηγικών Σχεδίων (Master Plan) Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας και (β) Δημιουργίας Εθνικής Βάσης Τεχνικών Δεδομένων Αντιπλημμυρικών Έργων, τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες μέτρων προστασίας και πρόληψης αντίστοιχα, του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής.
Μέσα από το αυτό το σχέδιο θα φανερωθεί και το απαιτούμενο κόστος για την ριζική αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αυτό και είναι και το ζητούμενο καθώς πολλές φορές τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν αστικές περιοχές έχουν ως καρδιά του προβλήματος βουνά ή ρέματα.
Εκεί, για να μην βλέπουμε αποσπασματικά έργα που τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα, θα γίνονται συνολικές παρεμβάσεις που θα ξεκινούν από την περιοχή που δημιουργείται το φαινόμενο, θα επεκτείνεται στις αστικές περιοχές που επηρεάζει και θα καταλήγει σε σημεία εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων, αποτρέποντας στο μέλλον τη δημιουργία τους.
Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που καλείται να συλλέξει ο ανάδοχος του Master Plan είναι η ιστορική συλλογή των πλημμυρικών φαινομένων στην Αττική μέσα από άρθρα στον τύπο αλλά και ιστορικά καταγεγραμμένα στοιχεία της ΕΜΥ, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα Μητρώο που θα αποτυπώνουν τα Υδατικά Διαμερίσματα στην Αττική.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπεύθυνη για τα Υδατικά Διαμερίσματα έχει οριστεί η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ, η οποία καταρτίζει τα Σχέδια Κινδύνων Πλημμύρας.
Από αυτό το Master Plan το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 (έχει διάρκεια 24 μήνες και κόστος 1,2εκατ.ευρώ), θα βγούν σημαντικά τεχνικά έργα που εκτός από την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, θα αποτελέσει και ένα μεγάλο πεδίο του κατασκευαστικού κλάδου για την επόμενη δεκαετία, ενώ η εξασφάλιση χρηματοδότησης θεωρείται δεδομένη λόγω της επικινδυνότητας που έχουν αυτά τα φαινόμενα αλλά και λόγω της πολιτικής αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που εφαρμόζει από κοινού η Ε.Ε. και η χώρα μας.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV