fbpx
Connect with us

Προαστιακός Θεσσαλονίκης

Σε τροχιά μελετών ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμα ένα μεγάλο μελλοντικό σιδηροδρομικό έργο, αυτό του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στη Δυτική Θεσσαλονίκη μπαίνει σε φάση μελέτης από την ΕΡΓΟΣΕ. Σύμφωνα με απόφαση της σιδηροδρομικής κατασκευαστικής εταιρείας, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την μελέτης της Ανάπτυξης Δικτύου Προαστιακού Σιδηροδρόμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη», κόστους 2,8εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ).

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, το αντικείμενο της σύμβασης μελέτης είναι η εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για την ανάπτυξη του Δικτύου Προαστιακού Σιδηροδρόμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, επί υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών ή/και νέων τμημάτων γραμμών που θα μελετηθούν μέσω της παρούσας σύμβασης.

Η μελέτη χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Ειδικότερα με την προς ανάθεση σύμβαση μελέτης θα μελετηθούν:

-Νέες σιδηροδρομικές στάσεις για την εξυπηρέτηση συρμών προαστιακού τύπου.
-Αναμόρφωση υφιστάμενων σταθμών ή στάσεων.
-Ανακατασκευή της παρακαμπτηρίου γραμμής Ζέιτενλικ και επέκτασή της προς την οδό Λαγκαδά για τη χρήση ελαφρών συρμών
-Νέα γραμμή από τον Εμπορικό Σταθμό (Παλαιό σταθμό) παράλληλα με το όριο της λιμενικής ζώνης για την προσέγγιση του Προβλήτα 1.

Στο αντικείμενο περιλαμβάνεται επίσης:
-η μελέτη του περιβάλλοντος χώρου των στάσεων και οι προσβάσεις τους από τις γύρω αστικές περιοχές
-τα απαραίτητα υδραυλικά έργα στις περιοχές των στάσεων και κατά μήκος των νέων τμημάτων γραμμών
-η κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας για την υποστήριξη του έργου
-παρεμβάσεις στην επιδομή ή και υποδομή των υφιστάμενων γραμμών

Η μελέτη για την ανάπτυξη του δικτύου προαστιακού σιδηροδρόμου χωρίζεται στα δύο κατωτέρω διακριτά τμήματα:

Τμήμα Α’: Πρόκειται για τη μελέτη των έργων της Α’ Φάσης ανάπτυξης του δικτύου προαστιακού σιδηροδρόμου, δηλαδή των στάσεων επί υφιστάμενων κυρίων εν λειτουργία γραμμών και της μικρού μήκους επέκτασης μέχρι τον λιμένα, έργα που μπορούν να υλοποιηθούν με μικρό σχετικά κόστος και σε σύντομο χρονικό διάστημα προς όφελος του επιβατικού κοινού της πόλης. Στο τμήμα Α’ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες στάσεις: Σίνδος, Καλοχώρι, Διαβατά, Ελευθέριο – Κορδελιό, Επτανήσου, Μενεμένη, Μηχανοστάσιο, Νέος Επιβατικός Σταθμός, Σταθμός ΚΤΕΛ «Μακεδονία», Κωλέττη (Εμπορικό Κέντρο), Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, Λιμένας Θεσσαλονίκης

Τμήμα Β’: Πρόκειται για τη μελέτη των έργων της Β’ Φάσης ανάπτυξης του δικτύου Προαστιακού Σιδηροδρόμου, δηλαδή της ανακατασκευής της γραμμής Ζέιτενλικ, της επέκτασης αυτής προς την οδό Λαγκαδά και των στάσεων επί αυτού του άξονα, έργο που συνδέεται άμεσα με την επέκταση του μετρό προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη (επεκτάσεις προς Σταυρούπολη και Εύοσμο). Στο τμήμα Β’ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες στάσεις: Εύοσμος, Αμπελόκηποι, Γήπεδο, Λαγκαδά.

Οι κατηγορίες των επί μέρους μελετών που θα εκτελεστούν στα πλαίσια της παρούσας σύμβασης είναι: Τοπογραφικές Μελέτες (16), Συγκοινωνιακές μελέτες (10), Υδραυλικές μελέτες (13), Στατικές μελέτες (8), Αρχιτεκτονικές Μελέτες (6), Ηλεκτρομηχανολογικές (Η/Μ) Μελέτες (9), Περιβαλλοντικές Μελέτες (27), Πολεοδομικές Μελέτες (2), Φυτοτεχνικές Μελέτες (25), Οικονομικές μελέτες (3), Τεύχη Δημοπράτησης.

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ σε ηλεκτρονικό φάκελο του υποσυστήματος.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παραλαβής των προσφορών στην πύλη του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) ορίζεται η 27η Φεβρουαρίου 2019 και ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 5η Μαρτίου 2019.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Προαστιακός Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Συνεργασία ΟΣΕΘ – ΕΡΓΟΣΕ για τον δυτικό Προαστιακό Σιδηρόδρομο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πορεία του έργου του δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου και ο ρόλος του στον χάρτη των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης του αύριο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ, Ιωάννης Τσιωνάς, και στελέχη και συγκοινωνιολόγοι του Οργανισμού με τον προϊστάμενο του Τμήματος Έργων IV της ΕΡΓΟΣΕ, Αθανάσιο Κουτσούλα.

Σύμφωνα με τον ΟΣΕΘ, η συνάντηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του στρατηγικού σχεδιασμού των μέσων επιβατικής μεταφοράς στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης που θα εκπονήσει ο ΟΣΕΘ.

Με τον τρόπο αυτό κλείνει ένας κύκλος επαφών του ΟΣΕΘ με τους φορείς κατασκευής μεταφορικών υποδομών, καθώς είχαν προηγηθεί ανάλογες συναντήσεις εργασίας με στελέχη του ΟΑΣΘ, της Αττικό Μετρό καθώς και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης και της Εγνατίας Οδού.

Οι επαφές για τον στρατηγικό σχεδιασμό των μέσων μεταφοράς θα συνεχιστούν με εκπροσώπους από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Θεσσαλονίκης

Προαστιακός Δυτικής Θεσσαλονίκης: Θα καλύπτει δυτικά προάστια και λιμάνι με 3 γραμμές και 16 σταθμούς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κάθε επισημότητα ξεκινούν επιτέλους οι μελέτες για τον Δυτικό Προαστιακό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ από τις 10 Οκτωβρίου εγκρίθηκε η διαδικασία για τον διαγωνισμό. Ο τίτλος είναι «Ανάπτυξη Δικτύου Προαστιακού Σιδηρόδρομου στη Δυτική Θεσσαλονίκη».

Πρόκειται για δέσμευση που έρχεται από το 2014 όταν τότε είχε παρουσιαστεί το περίφημο «City Train» που αφορά το παραπάνω έργο. Η μελέτη έχει κόστος 2,82εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Να θυμίσουμε ότι από την Άνοιξη έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη από την ΕΡΓΟΣΕ.

Με τη λειτουργία του αναμένεται να εξυπηρετήσει σημαντικές περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονικης όπω η Μενεμένη, το Κορδελιό, τα Διαβατά και η Σίνδο αλλά και το λιμάνι. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για τη σύνδεση του Προαστιακού με τη μελλοντική επέκταση του Μετρό (την νέα κυκλική γραμμή που θα περνα από τις δυτικές συνοικίες.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Ο Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονίκης θα διαθέτει 3 γραμμές και θα καλύπτει σημαντικό τμήμα της πόλης αξιοποιώντας και παλιές εγκαταλελλειμένες γραμμές. Μαζί με το Μετρό φιλοδοξούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά του μελλοντικού συστήματος μεταφορώων της Θεσσαλονίκης.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι η χρηματοδότηση καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ένα αξιοσέβαστο κονδύλι. Σύμμαχος σε αυτό είναι η ΕΕ και η ΕΤΕπ οι οποίες χρηματοδοτούν πολύ πιο εύκολα έργα σταθερής τροχιάς από άλλα έργα υποδομής και επιπλέον μιλάμε για ένα έργα που θα έχει εμπορική επιτυχία λόγω του μεγάλου πληθυσμού που κατοικεί πέριξ των προτεινόμενων γραμμών.

Η προμελέτη προτείνει την αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου του ΟΣΕ, τμήματα του οποίου είναι μη ενεργά, αλλά και σε επόμενη φάση, δημιουργία νέων γραμμών και στάσεων.

Τα έργα χωριζόνται σε δύο φάσεις με γραμμές, σταθμούς, ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση και 16 σταθμούς. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει 12 σταθμούς ενώ η δεύτερη τέσσερις.

Οι Σταθμοί της Α`φάσης δημιουργούν ενα σύμπλεγμα δύο γραμμών: Γραμμή 1: Ν.Σ.Σταθμός-Σίνδος και Γραμμή 2: Λιμάνι Θεσσαλονίκης-Διαβατά. Οι Σταθμοί είναι οι : Ν.Σ.Σταθμός, Μηχανοστάσιο, Μενεμένη, Επτανήσου, Ελ.Κορδελιό, Διαβατά, Καλοχώρι και Σίνδο και ο δεύτερος κλάδος Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Παλιός Σταθμός, Κωλέττη, ΚΤΕΛ. Οι δύο γραμμές θα έχουν ως κοινούς σταθμούς τους: Επτανήσου, Ελ.Κορδελιό, Διαβατά.

Η δεύτερη φάση αφορά σταθμούς στους πολυπληθείς δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι μία νέα γραμμή σχεδόν στο σύνολο της και περιλαμβάνει τη Γραμμή Λαγκαδά-Επτανήσου με 4 νέους σταθμούς. Λαγκαδά (στο συμμαχικό κοιμητήριο Ζειτενλίκ, Γήπεδο (επί της 28ης Οκτωβρίου και κοντά στην Δενδροποτάμου), Αμπελόκηποιμ (στην οδό Φιλίππου) και Εύοσμος (στην Καραολή και Δημητρίου).

Εδώ θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά μιας και απαιτείται συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής και την Αττικό Μετρό για να υπάρξουν σταθμοί που θα συνδέονται μεταξύ τους για την συνδυαστική μετακίνηση εντός της πόλης.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Θεσσαλονίκης

City Train: Αποκαλυπτήρια για τον Δυτικό Προαστιακό Θεσσαλονίκης, ζητούμενο η χρηματοδότηση

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ και παραδόθηκε στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, η προμελέτη του Δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου ή αλλιώς του λεγόμενου City Train της Θεσσαλονίκης, ενός σημαντικού συγκοινωνιακού έργου το οποίο θα εξυπηρετήσει περιοχές με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και μεγάλες οικιστικές συγκεντρώσεις, όπως Σίνδος, Διαβατά, Μενεμένη, Κορδελιό, Επτάλοφο, ενώ προβλέπεται σύνδεση και με το Λιμάνι, στο ύψος της οδού Σαλαμίνος.

Η προμελέτη της ΕΡΓΟΣΕ, που λαμβάνει υπόψη της τις μελλοντικές επεκτάσεις του Μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προτείνει την αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου του ΟΣΕ, τμήματα του οποίου είναι μη ενεργά, αλλά και σε επόμενη φάση, δημιουργία νέων γραμμών και στάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η Μελέτη χωρίζει τον Δυτικό Προαστιακό σε δύο φάσεις. Στην Α Φάση, προτείνεται, μετά από διαβούλευση με τις οικείες δημοτικές αρχές, να ενταχθούν 12 στάσεις, ενώ για την Β Φάση προτείνονται επιπλέον 4 στάσεις, για τις οποίες θα πρέπει να κατασκευαστεί νέα σιδηροδρομική γραμμή, σε συνδυασμό με τις επεκτάσεις του Μετρό.

Δύο αφετηρίες και δύο τερματικοί σταθμοί
Ο Δυτικός Προαστιακός, σύμφωνα με την προμελέτη, θα έχει δύο κλάδους και δύο αφετηρίες, η μία θα είναι στο Σ.Σ. Σίνδου όπου άλλωστε υπάρχει και λειτουργεί στάση του προαστιακού Θεσσαλονίκη – Λάρισα και η άλλη αφετηρία, στα Διαβατά. Από την περιοχή των Διαβατών περνάνε οι γραμμές Θεσσαλονίκη – Ειδομένη και Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη.

Ο κλάδος που θα έχει αφετηρία στη Σίνδο, θα συνεχίζει προς Καλοχώρι. Μετά από πρόταση του Δήμου Δέλτα ο σταθμός χωροθετείται στη θέση «Πυρίτσα», σε προέκταση της οδού Πόντου.

Στη συνέχεια, οι δύο κλάδοι που θα χρησιμοποιούν τις Γραμμές ‘4’ και ‘5’, συνεχίζουν με κατεύθυνση προς το Ν.Σ.Σταθμό Θεσσαλονίκης, με επόμενη στάση την «Ελευθέριο – Κορδελιό», που χωροθετείται στο σύμπλεγμα Σταθμού Διαλογής Θεσσαλονίκης,στο ύψος της οδού Αθ. Διάκου.
Ακολούθως, η επόμενη στάση «Επτανήσου», στον Εύοσμο πλέον, χωροθετείται νοτίως της οδού Μοναστηρίου στην περιοχή Μυτιληνάκια. Μετά την στάση «Επτανήσου» οι δύο κλάδοι «χωρίζουν», ο ένας κινείται σε ευθεία και βορείως της Μοναστηρίου με κατεύθυνση τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ο άλλος, παίρνει νότια κατεύθυνση προς τη Νέα Δυτική Είσοδο της πόλης και τον Λιμάνι.

Η όδευση του βόρειου κλάδο
Ο βορειότερος κλάδος κάνει επόμενη στάση στη «Μενεμένη», κοντά στην οδό Αγίας Παρασκευής, στην κύρια γραμμή προς και από τον Επιβατικό Σταθμός Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί η στάση «Μηχανοστάσιο», στο ανατολικό άκρο του Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης , με τον συγκεκριμένο κλάδο να καταλήγει στον Επιβατικό Σ.Θ.

Ο νότιος κλάδος του City Train, μετά την «Επτανήσου», θα κάνει στάση στο σταθμό ΚΤΕΛ ¨Μακεδονία¨, όπου προτείνεται να χωροθετηθεί στην περιοχή των ισόπεδων διαβάσεων, των κλάδων της Λεωφόρου Δενδροποτάμου με τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Ειδομένης. Επόμενη στάση, η «Κωλέττη», προτείνεται να χωροθετηθεί ακριβώς πριν την είσοδο του Εμπορικού Σταθμού, στο τέρμα της οδού Τσόντου.

Επόμενη και προτελευταία στάση θα είναι η «Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός», ενός του Σταθμού. Η στάση θα έχει άμεση πρόσβαση στην κεντρική διασταύρωση 26ης Οκτωβρίου και Σταθμού (Δικαστήρια). Σημειώνεται ότι ο Εμπορικός Σταθμός ή Π.Σ.Σ. αποτελεί την αφετηρία της γραμμής Θ-Ε, Θεσσαλονίκης – Ειδομένης. Η γραμμή διαθέτει σε όλο το μήκος ηλεκτροκίνηση.

Ο νότιος κλάδος, συνεχίζει με κατεύθυνση το Λιμάνι. Σήμερα δεν υφίσταται γραμμή προς τη θέση όπου προτείνεται η δημιουργία της τερματικής στάσης του δεύτερου κλάδου, αλλά η στάση «Λιμένας» κρίθηκε ότι πρέπει να ενταχθεί στην Α΄ Φάση ανάπτυξης του δικτύου λόγω της μεγάλης αναμενόμενης κίνησης, αλλά και της σχετικής ευκολίας μελέτης και κατασκευής.

Η Στάση προτείνεται να χωροθετηθεί στο ύψος της διασταύρωσης Καρατάσου και Σαλαμίνος, ώστε να επιτυγχάνεται άμεση πρόσβαση στους προβλήτες 1 και 2, στα Λαδάδικα και στην Πλ. Ελευθερίας. Η όδευση της γραμμής θα είναι κατά μήκος της περίφραξης του Λιμένα.

Για τη Β Φάση του Δυτικού Προαστιακού προτείνεται η κατασκευή γραμμής (στο μεγαλύτερο μέρος δεν υπάρχει επιδομή του ΟΣΕ) προς το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά και η κατασκευή 4 στάσεων, των «Εύοσμος», «Αμπελόκηποι», «Γήπερο», «Λαγκαδά». Η όδευση αυτή θα περνάει ανάμεσα από τα στρατόπεδα Παπακυριαζή και Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ζητούμενο τα κονδύλια
Το έργο, για να έχει κάποια τύχη υλοποίησης, θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο, να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης, που σημαίνει ότι θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλισθεί το κονδύλιο για αυτή. Τα σιδηροδρομικά έργα, επειδή είναι υψηλού κόστους, καθυστερούν πολύ να γίνουν, ενώ πολλά από αυτά που μελετώνται δεν υλοποιούνται. Εκτιμάται ότι από τα 10 έργα που μελετώνται, τα 3 ή 4 περνάνε στο στάδιο της κατασκευής.

Στα θετικά υπέρ της λειτουργίας του Δυτικού Προαστιακού είναι η δυνατότητα αξιοποίησης υφιστάμενου τροχαίου υλικού, των ντιζελοκίνητων αυτοκινηταμαξών rail buses, που χρησιμοποιούνται σε περιοχές του δικτύου το ΟΣΕ όπως στο Κιάτο – Ροδοδάφνη στο οποίο θα εφαρμοστεί ηλεκτροκίνηση.

 

Πηγή: http://voria.gr/article/enoni-sindo-me-limani-o-ditikos-proastiakos-tis-thessalonikis

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα