Connect with us

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Σε τροχιά ανάπτυξης ο τουρισμός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δυναμικά ανερχόμενο τουριστικό προορισμό με διεθνή αναγνωρισιμότητα αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια η περιφέρεια Θεσσαλίας. Χάρη στο στοχευμένο πρόγραμμα δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας, τη βραβευμένη της τουριστική καμπάνια, το έξυπνο ψηφιακό μάρκετινγκ, την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αλλά και την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού όπως ο καταδυτικός τουρισμός και τα υποβρύχια μουσεία, τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και εντυπωσιακά. Επιπλέον τα σύγχρονα και ασφαλή οδικά δίκτυα και η ανάδειξη πολιτιστικών υποδομών όπως μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μοναστήρια συνθέτουν ένα ελκυστικό τουριστικό πακέτο που φαίνεται να ενδιαφέρει όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση στις διανυκτερεύσεις σε ποσοστό 12%, αύξηση στις επισκέψεις σε Μουσεία της τάξης του 47%, αύξηση στις αφίξεις στα αεροδρόμια Σκιάθου και Ν. Αγχιάλου κατά 20%, αύξηση της κίνησης στα λιμάνια Βόλου, Σκιάθου, Σκοπέλου, Αγιοκάμπου και Αλοννήσου κατά 18%, ενώ στην πενταετία 2013-2018, εν μέσω κρίσης, η Θεσσαλία καταγράφει αύξηση 100% της απασχόλησης στις τουριστικές επιχειρήσεις. Η διαδικτυακή προβολή της Θεσσαλίας έχει περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια followers.

«Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, αλλά με στρατηγικό σχεδιασμό, κοστολογημένο πρόγραμμα, σημαντικά έργα υποδομών και αποτελεσματικές δράσεις προβολής, που προδιαγράφουν ένα ακόμη πιο δυναμικό μέλλον τόσο σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών όσο και σε επίπεδο απασχόλησης» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Θέσαμε σαφείς προτεραιότητες στο τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας, που έχει σημαντική συμβολή στην οικονομία της περιφέρειας.

Σκοπός μας ήταν να αποκτήσουμε αναγνωρισιμότητα στις διεθνείς αγορές, να αποδώσουν με μετρήσιμα αποτελέσματα οι ενέργειες προώθησης και προβολής, να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο σε κάθε προορισμό και να προσεγγίσουμε νέες τουριστικές αγορές».

Το portal mythessaly

Το mythessaly.com είναι μια καινοτόμα, διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα που αποτελεί το βασικό όχημα της τουριστικής καμπάνιας της Θεσσαλίας και αναλαμβάνει να ξεναγήσει το χρήστη στους ξεχωριστούς της προορισμούς με φωτογραφικό υλικό, άρθρα και video. Το website της καμπάνιας «λανσάρει» το concept «Thessaly. Handcrafted by time» και εντυπωσιάζει με τον ευρηματικό και σύγχρονο τρόπο παρουσίασής της.

Η περιοχή παρουσιάζεται ως ένα εργόχειρο του χρόνου που στο πέρασμά του έπλασε τα τοπία, τους ανθρώπους, τους πολιτισμούς και τους μύθους πάνω σε ένα καμβά από ιστορίες. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του πρότζεκτ ήταν το αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την Marketing Greece του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΕΤΕ και περιλαμβάνει επίσης δράσεις τεχνικής υποστήριξης για την εξοικείωση των επιχειρηματιών του τουρισμού με τις νέες τεχνολογίες.

Yποδομές

Στη Θεσσαλία υλοποιούνται 128 έργα συνολικού προϋπολογισμού 69,6 εκατ. ευρώ στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτά αφορούν συντηρήσεις και αποκαταστάσεις αρχαίων μνημείων, βελτίωση υποδομών χώρων πολιτισμού, νέα μουσεία κ.α.

Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος έχουν και τα οδικά δίκτυα, καθώς η Θεσσαλία είναι η Περιφέρεια με το καλύτερο δίκτυο οδικών υποδομών στη χώρα, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση των επισκεπτών.

Αναπτύσσονται νέες μορφές τουρισμού με τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων και καταδυτικών πάρκων στις Βόρειες Σποράδες και το Δυτικό Παγασητικό. Το βραβευμένο από την Ευρώπη έργο -σημαία για τη Θεσσαλία και πρωτοπόρο σ όλη τη χώρα, θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα προσελκύοντας τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Από το ΕΣΠΑ ενισχύονται επίσης Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης για συγκεκριμένες περιοχές όπως τα νησιά των Σποράδων και η Διαδρομή Πολιτισμού – Τουρισμού.

Επιχειρηματικότητα: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαθέσει 16,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Θεσσαλία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Οι ενισχύσεις αυτές όχι μόνο οδηγούν σε επενδύσεις 33 εκατ. ευρώ αλλά επιπλέον δημιουργούν και αλυσίδα επιχειρηματικότητας.

Συμμετοχή σε εκθέσεις και Βραβεία

Η Περιφέρεια συμμετείχε το 2018 σε 78 τουριστικές και εμπορικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Απέσπασε χρυσό βραβείο στα Tourism Awards ως η Περιφέρεια με την πιο ολοκληρωμένη καμπάνια τουριστικής προβολής.

Επιπλέον στα Greek Travel Awards, τα πρώτα και μοναδικά βραβεία για τον ελληνικό τουρισμό στην Σκανδιναβία, όπου Σουηδοί, Νορβηγοί και Δανοί επισκέπτες ψηφίζουν τους αγαπημένους τους προορισμούς ανά την Ελλάδα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας απέσπασε διακρίσεις στις κατηγορίες για τον καλύτερο τουριστικό προορισμό, τον καλύτερο γαστρονομικό προορισμό και τον καλύτερο προορισμό για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Fam trips και media trips 

Οργανώθηκαν περισσότερα από 50 ταξίδια εξοικείωσης, με αποτέλεσμα την προβολή της Θεσσαλίας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο του εξωτερικού και κινηματογραφικές παραγωγές: My planet Russia, Otro russii, natassa kalogridis, Bachelor 3, μεγάλης θεαματικότητας.

Παραγωγή VR videos 360 εικονικής πραγματικότητας

Πρόκειται για ακόμη μία πρωτοπόρο δράση, αφού για πρώτη φορά Περιφέρεια στη χώρα θα συμμετέχει σε εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και θα παρουσιάζει τους προορισμούς της με τρισδιάστατη απεικόνιση σε video VR 360. Μια ξενάγηση εικονικής πραγματικότητας στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας, που γοητεύει και κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

image_pdfimage_print

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι ανοιχτοί διαγωνισμοί για ακίνητα της ΕΤΑΔ μέχρι τον Σεπτέμβριο

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) συνεχίζει να προχωρά τις διαγωνιστικές διαδικασίες για διάφορα ακίνητα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της. Εν προκειμένω, υπάρχουν 7 διαγωνισμοί που έχουν εκκινήσει από τις 4 Ιουλίου και εκπνέουν στις 5 Σεπτεμβρίου. Mε τη διαδικασία να καθίσταται ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Αναλυτικά η λίστα των προς διάθεση ακινήτων:

– Περιοχή: Πλατεία Αττικής, Αθήνα: Διαμέρισμα 2ου ορόφου (οδός Αλκαμένους και Προύσσης 11). Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο ποσό των €35.000.
– Περιοχή: Αιγάλεω, Αθήνα: Ισόγειο διαμέρισμα (οδός Κρήτης 25). Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο ποσό των €28.000.
– Περιοχή: Πλατεία Αμερικής, Αθήνα: Διαμέρισμα 2ου ορόφου (οδός Ξεναγόρα 2). Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο ποσό των €30.000.
– Περιοχή: Πλατεία Αμερικής, Αθήνα: Ισόγειο διαμέρισμα (οδός Ιεροσολύμων 9). Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο ποσό των €26.000.
– Περιοχή: Θεσσαλονίκη: Διαμέρισμα 4ου ορόφου (οδός 25ης Μαρτίου 29). Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο ποσό των €70.000.
– Περιοχή: Κολωνάκι, Αθήνα: Διαμέρισμα 3ου ορόφου (οδός Δεινοκράτους 28). Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο ποσό των €207.000.
– Περιοχή: Καλλιθέα, Αθήνα: Διαμέρισμα 3ου ορόφου (οδός Περικλέους 13-15). Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο ποσό των €81.000.

Οι διαγωνισμοί αυτοί της ΕΤΑΔ αφορούν ακίνητα κατοικίας, ωστόσο προσεχώς αναμένεται να προκηρυχθούν και νέοι διαγωνισμοί τόσο για μεγάλα ακίνητα, όπως ο Ξενίας Κομοτηνής στην Πλατεία Ειρήνης, που προορίζεται για ξενοδοχείο, όσο και για επαγγελματικά κτίρια σε Πάτρα (διώροφο διατηρητέο κτίριο με υπόγειο στην οδό Πατρέως 81 & Γ. Καραϊσκάκη 138) και Άγιο Νικόλαο Αθήνας (υπόγειο κατάστημα στην οδό Αδώνιδος 9-11).

Επισημαίνεται, πως η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου διενεργεί ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και για ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. πέραν του χαρτοφυλακίου της δηλαδή), εξασφαλίζοντας έσοδα που ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 60 εκατ. ευρώ.

bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Το ξενοδοχείο «Kanigos 21» ανοίγει ξανά – Η Zeus κι η επένδυση των 3 εκατ. ευρώ

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη νέα της ξενοδοχειακή επένδυση ετοιμάζει η Zeus International. Πιο συγκεκριμένα η θυγατρική εταιρεία της Zeus, η Seaside East Riviera (σ.σ. που τιτλοφορείται ως Ανώνυμη ξενοδοχειακή και κατασκευαστική Εταιρεία), ανακηρύχθηκε πλειοδότρια στον Διεθνή Ανοιχτό Διαγωνισμό για το ακίνητο της οδού Κάνιγγος 21. Τη διαγωνιστική διαδικασία για το κτίριο «έτρεξε» το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης – Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (Τ.Ε.Α Τ.Ε.Α. Ε.Α.Π.Α.Ε.).

Όπως προέβλεπαν εξ’ αρχής οι όροι του διαγωνισμού, η χρονική διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί, ορίζεται στα 30 έτη. Σημειώνεται, ότι το εν λόγω ακίνητο λειτουργούσε και παλαιότερα ως 4άστερο ξενοδοχείο με την επωνυμία «Kaningos 21», το οποίο έκλεισε τις πύλες του το Νοέμβριο του 2010, μερικές εβδομάδες πριν βάλει λουκέτο και το «ΕΣΠΕΡΙΑ» (σ.σ. για το «ΕΣΠΕΡΙΑ» πρόσφατα υπογράφηκε η μίσθωσή του στην ισραηλινή FATTAL HOTELS, η οποία και αναμένεται να το επανεκκινήσει υπό νέα επωνυμία).

Η Zeus International μέσω της θυγατρικής της, Seaside East Riviera, θα προχωρήσει λοιπόν στην αναμόρφωση και ανακατασκευή του κτιρίου διαστάσεων 3.500 τ.μ. στην Κάνιγγος, ώστε μέσα στο 2020 να είναι έτοιμο να υποδεχθεί το τουριστικό κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυναμικότητα της πολυτελούς μονάδας θα είναι 74 δωματίων, διαθέτοντας πλείστους άλλους χώρους αναψυχής όπως bar, εστιατόριο και roof garden με εντυπωσιακή θέα στην Αθήνα. Με βάση πάντοτε τις ίδιες πληροφορίες, το κόστος για το νέο κατάλυμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ.

Η δυναμική της Zeus από τη συνεργασία με τον Όμιλο Wyndham

Θυμίζουμε, πως η Zeus International συμπράττει από το 2017 με τον παγκόσμιο ξενοδοχειακό «κολοσσό» Wyndham και μαζί, έχουν σχεδιάσει ένα πλάνο μέχρι το 2027, για την πραγματοποίηση 20 ξενοδοχειακών επενδύσεων. Ήδη, έχουν δημιουργήσει από κοινού 7 καταλύματα (WYNDHAM GRAND ATHENS – Μεγάλου Αλεξάνδρου 2 Μεταξουργείο, WYNDHAM ATHENS RESIDENCE – Αχιλλέως 2 Αθήνα, DOLCE ATTICA RIVIERA – Λεωφόρος Βραυρώνος στη Βραβρώνα Αττικής, RAMADA ATTICA RIVIERA – Λεωφόρος Ποσειδώνος 55-57 Μάτι Αττικής, RAMADA LOUTRAKI POSEIDON RESORT – Λουτράκι Κορινθίας, WYNDHAM LOUTRAKI POSEIDON RESORT – Λουτράκι Κορινθίας, WYNDHAM GRAND CRETE MIRABELLO BAY – Άγιος Νικόλαος Κρήτη), ενώ ετοιμάζουν σύντομα και τη νέα τους μεγάλη επένδυση. Αυτή τη φορά στην Κύπρο, όπου στη θέση του πάλαι ποτέ Holiday Inn στη Λευκωσία, θα ανεγερθεί το Wyndham Nicosia, σε ακίνητο ιδιοκτησίας της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ.

 

bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Επανεκκίνηση διαγωνισμού για «δυνατό» ακίνητο στην Καλλιθέα

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Άγονος κηρύχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr, ο πρόσφατος διαγωνισμός (σ.σ. που βγήκε στον αέρα την 12η Ιουλίου) της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για «δυνατό» ακίνητο στην Καλλιθέα. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για ένα κατάστημα επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Θησέως) 156, στο σημείο δηλαδή που φιλοξενούνται σήμερα ορισμένες δημοτικές υπηρεσίες της Καλλιθέας και όπου παλαιότερα, στεγαζόταν η Probank.

Το ακίνητο παρότι βρίσκεται σε κεντρική οδό και συγκαταλέγεται σ’ αυτά που η ΥΠΑΑΠΕΔ ποντάρει πολλά (στο έτσι κι αλλιώς ισχυρό χαρτοφυλάκιό της), δεν μπόρεσε να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Κι αυτό, μάλιστα, τη στιγμή που πριν βγει στον αέρα ο διαγωνισμός, το φιλολογικό ενδιαφέρον ήταν κάτι παραπάνω από ζωηρό. Θυμίζουμε, ότι το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα για το εν λόγω ακίνητο της Ελ. Βενιζέλου είχε οριστεί στις 4.100 ευρώ.

Πότε θα έχουμε νέα διαγωνιστική διαδικασία

Όπως πληροφορείται το bizness.gr, η ΥΠΑΑΠΕΔ ετοιμάζεται να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό για το κατάστημα της Ελ. Βενιζέλου στην Καλλιθέα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Με την πεποίθηση ότι το φιλολογικό ενδιαφέρον θα μετατραπεί, αυτή τη φορά, σε απτό και χειροπιαστό. Η Υπηρεσία Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τρέξει πάρα πολλούς και επιτυχείς διαγωνισμούς στη διάρκεια του 2019. Πιο πρόσφατα παραδείγματα καθίστανται το νεοκλασικό της οδού Βαλτετσίου 17 (σ.σ. αναδείχθηκε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας πλειοδότης έναντι μηνιαίου μισθώματος 3.000 χιλ. ευρώ,), καθώς και της μεζονέτας της Γρηγορίου Λαμπράκη 120 στον Πειραιά, που βρίσκεται κοντά στο νέο σταθμό του τραμ που θα λειτουργήσει σύντομα στην περιοχή (σ.σ. αναδείχθηκε πλειοδότης που θα καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα 670 ευρώ). Φυσικά η ίδια υπηρεσία είχε διενεργήσει, επιτυχώς, και τον πλέον επιτυχημένο διαγωνισμό για την επένδυση στο ξενοδοχείο La Mirage, στην πλατεία Ομόνοιας.

Άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν στο bizness.gr, ότι ένας από τους λόγους που παρατηρείται επιβράδυνση των επενδύσεων είναι η γραφειοκρατία. Όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά «το πρωτεύον πρόβλημα για έναν επενδυτή δεν είναι το ύψος του μισθώματος για ένα ακίνητο, αλλά η γραφειοκρατία που ακολουθεί μέχρι να μπορέσει να ξεκινήσει τις εργασίες ανακατασκευής και να μπει σε τροχιά ανοίγματος της επιχείρησης ή του καταλύματος». Από τη νέα κυβέρνηση, λοιπόν, υπάρχει προσδοκία για άρση των δυσκολιών και διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις.

bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα