Τρία σημαντικά έργα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ναυπάκτου, που θα μπορούν να καταστήσουν την περιοχή ως έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς, ξεκινά να υλοποιεί ο δήμος. Πρόκειται για τις εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του ενετικού λιμανιού, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και τη χωροθέτηση της μαρίνας.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, «είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ενδυνάμωση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και της δημιουργίας υποδομών που θα μας αναβαθμίσουν και θα μας καταστήσουν μεταξύ των κορυφαίων προορισμών της χώρας».
Μάλιστα, όπως προσθέτει, «τα τελευταία χρόνια έχουμε στρέψει το βλέμμα μας στη θάλασσα και προς τούτο εργαζόμαστε συστηματικά για την κατάλληλη διαμόρφωση και ανάδειξη του παραλιακού μας μετώπου συνολικά».
Παράλληλα, ο δήμαρχος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «επιθυμία δική μας, αλλά και ανάγκη της τοπικής κοινωνίας, είναι αυξήσουμε τη διάρκεια διαμονής των επισκεπτών μας, αλλά και να αποτελέσουμε ιδανικό τόπο για τους δημότες μας».
«Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν», σύμφωνα με τον Βασίλη Γκίζα, «θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της Ναυπάκτου και θα βελτιώσουν ουσιαστικά την εικόνα της πόλης μας».
Ειδικότερα, όσον αφορά τα έργα στο ενετικό λιμάνι, ο Βασίλης Γκίζας τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ και αυτό γιατί το ενετικό λιμάνι, που αποτελεί το εμβληματικότερο μνημείο του δήμου, θα καταστεί πλέον ασφαλές, λειτουργικό και προσβάσιμο».
«Ως δήμος», συνεχίζει, «έχουμε θέσει ως κύρια προτεραιότητά μας τη θωράκιση του ενετικού λιμανιού, στο πλαίσιο του συνολικού μας σχεδιασμού για την προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών μας μνημείων».
Σχετικά με τις εργασίες στο ενετικό λιμάνι, υπεγράφη πρόσφατα από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και τον ανάδοχο εργολάβο η σύμβαση για το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του λιμανιού της Ναυπάκτου, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 1,77 εκατ. ευρώ, ενώ είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναλυτικότερα, οι εργασίες που θα εκτελεστούν προβλέπουν την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων που αποτελούν μείζον θέμα για το μνημείο εδώ και χρόνια, την κατασκευή νέου καταστρώματος από φυσικούς λίθους, τη συντήρηση των κρίκων περίδεσης του 19ου αιώνα, αλλά και νέο εξοπλισμό, όπως ανοξείδωτους κρίκους περίδεσης, δέστρες και πυργίσκους τροφοδοσίας.
Το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με τον Δήμο Ναυπακτίας, «συνδέεται με το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του νοτιοανατολικού τμήματος του κάστρου Ναυπάκτου, που ολοκληρώνεται το προσεχές χρονικό διάστημα με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τις 600.000 ευρώ».
Όσον αφορά στις εργασίες στο παραλιακό μέτωπο, στόχος της παρέμβασης, σύμφωνα με τον δήμο, «είναι η αισθητική και η λειτουργική αναβάθμιση των παραλιακών μετώπων στις παραλίες Γριμπόβου και Ψανής, στο αστικό κέντρο της πόλης, με την προσθήκη αστικού εξοπλισμού, εξοπλισμού παιδικής χαράς και αθλητικών χώρων, φωτιστικών σωμάτων και σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων».
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η προμήθεια σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων, όπως συσκευές ανίχνευσης σημάτων bluetooth και wifi, συσκευές ανίχνευσης πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, συλλογής κυκλοφοριακών δεδομένων κ.λπ.
Με την ολοκλήρωση των έργων, ο δήμος εκτιμά ότι «οι επιλεγμένοι χώροι θα εκσυγχρονιστούν και θα εξωραϊστούν, ώστε να καταστούν ακόμη πιο λειτουργικοί για τους πολίτες».
Στο μεταξύ, στο ίδιο το έργο εντάσσεται και η δημιουργία πίστας bmx/scate στη Ναύπακτο. Η σύμβαση, σύμφωνα με τον δήμο, «έχει ήδη υπογραφεί και προβλέπει την κατασκευή πίστας για χρήστες αθλητικού εξοπλισμού με τροχούς, ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να έχουν στη διάθεσή τους κατάλληλες και ασφαλείς εγκαταστάσεις για άθληση και ψυχαγωγία».
Σχετικά με τη μαρίνα, εξασφαλίστηκε, σύμφωνα με τον δήμο, μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, η χρηματοδότηση για τις μελέτες της χωροθετημένης μαρίνας στο Γρίμποβο, δυναμικότητας 200 σκαφών.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Γκίζα, «το 2021 είχε εγκριθεί το ποσό ύψους 600.000 ευρώ από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, προκειμένου να διατεθεί για τη σύνταξη μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών του δημοτικού λιμενικού ταμείου».
«Από αυτά τα χρήματα», συμπληρώνει, «ένα ποσό της τάξης των 105.000 ευρώ θα διατεθεί στις μελέτες που αφορούν στη μαρίνα Ναυπάκτου, αφού το σχετικό αίτημα έγινε αποδεκτό από το υπουργείο Ναυτιλίας και πλέον δήμος και Λιμενικό Ταμείο βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης του φακέλου τροποποίησης της χωροθέτησης τής μαρίνας και της σύνταξης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κυματικής διείσδυσης και ακτομηχανικής».
Τέλος, σύμφωνα με τον δήμο, «προχωρούν οι διαδικασίες και για την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου της Βαριάς, στη δυτική πλευρά της πόλης, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθεί το γεωτρύπανο στο σημείο».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας