Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρά ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση και λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή που μας πέρασε ξεκίνησε ο διαγωνισμός και σήμερα θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγιση της μίας και μοναδικής προσφοράς, προερχόμενης από την Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-INDIGITAL-AMCO. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως ο διαγωνισμός θα προχωρήσει, καθώς η σημαντική επιτυχία του συστήματος στην Αθήνα, με την κατακόρυφη αύξηση των εσόδων και την γεωμετρική μείωση της λαθρεπιβίβασης, κάνουν μονόδρομο την γρήγορη εφαρμογή του νέου “συστήματος”. Αναθέτουσα Αρχή είναι η “Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.”

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει αποκομίσει ήδη σημαντική πείρα από την εφαρμογή του συστήματος στην Αθήνα. Εκεί σε κοινοπραξία με την LG είχε αναλάβει μέσω διαγωνισμού-ΣΔΙΤ την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε Μετρό-Τραμ-Προαστιακό και Λεωφορεία-Τρόλεϊ.

ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΝΑ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ο προγραμματισμός του ΟΑΣΘ είναι η εγκατάσταση ενός ενιαίου αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου που θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο σύστημα των χάρτινων εισιτηρίων.

Το νέο σύστημα θα εγκατασταθεί και στο Μετρό και στα λεωφορεία και όπως και στην Αθήνα, προβλέπεται η εγκατάσταση πυλών εισόδου-εξόδου στους σταθμούς Μετρό και μηχανήματα σε όλες τις εισόδους-εξόδους των λεωφορείων.

Περιλαμβάνει 18 σταθμούς Μετρό και περίπου 600 αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Το κόστος του συστήματος ανέρχεται σε περίπου 39εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 2 έτη για να αρχίζει να εφαρμόζεται το σχετικό σύστημα.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Με την εφαρμογή του νέου “έξυπνου” εισιτηρίου, οι πλαστικές κάρτες θα μπουν στη ζωή των Θεσσαλονικέων και μαζί τα “έξυπνα” εισιτήρια, τα οποία δεν θα είναι μίας χρήσης, θα μπορούν να επαναφορτίζονται.

Οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να φορτίζουν με χρήματα την κάρτα τους τόσο διαδικτυακά, όσο και μέσω app (για κινητά), από αυτόματα μηχανήματα και τα κλασικά εκδοτήρια εισιτηρίων.

Με την κάρτα, ο επιβάτης θα μπορεί να έχει τον έλεγχο των μετακινήσεων που θέλει να κάνει φορτίζοντας είτε με εισιτήρια όσο και με χρόνο (για μία εβδομάδα, για ένα μήνα κ.ο.κ).

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες τα διαφυγόντα έσοδα από τη λαθρεπιβίβαση εκτιμώνται σε 17-20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό τεράστιο για τα οικονομικά και τη βιωσιμότητα του συστήματος αστικών μεταφορών της πόλης.

Με την σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, πρώτα στα λεωφορεία και ακολούθως στο δίκτυο του Μετρό (θα ξεκινήσει τη λειτουργία του έχοντας ενεργοποιημένο το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες εισόδου-εξόδου) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η επιβατική κίνηση από 6% έως 20% και προοπτικά ακόμα και μέχρι 40%.

Στην Αθήνα, ο ΟΑΣΑ το 2018, έχοντας σε πλήρη εφαρμογή το ηλεκτρονικό εισιτήριο, είδε αύξηση εσόδων κατά 14,16% και λειτουργική κερδοφορία 3,2εκατ.ευρώ. Τα έσοδα του έφτασααν τα 197,6εκατ.ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV