Connect with us

Αστικές

Σε τροχιά υλοποίησης το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αστικό Λεωφορείο του ΟΑΣΘ μπροστά από το Λευκό Πύργο

Προχωρά ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση και λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή που μας πέρασε ξεκίνησε ο διαγωνισμός και σήμερα θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγιση της μίας και μοναδικής προσφοράς, προερχόμενης από την Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-INDIGITAL-AMCO. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως ο διαγωνισμός θα προχωρήσει, καθώς η σημαντική επιτυχία του συστήματος στην Αθήνα, με την κατακόρυφη αύξηση των εσόδων και την γεωμετρική μείωση της λαθρεπιβίβασης, κάνουν μονόδρομο την γρήγορη εφαρμογή του νέου “συστήματος”. Αναθέτουσα Αρχή είναι η “Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.”

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει αποκομίσει ήδη σημαντική πείρα από την εφαρμογή του συστήματος στην Αθήνα. Εκεί σε κοινοπραξία με την LG είχε αναλάβει μέσω διαγωνισμού-ΣΔΙΤ την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε Μετρό-Τραμ-Προαστιακό και Λεωφορεία-Τρόλεϊ.

ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΝΑ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ο προγραμματισμός του ΟΑΣΘ είναι η εγκατάσταση ενός ενιαίου αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου που θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο σύστημα των χάρτινων εισιτηρίων.

Το νέο σύστημα θα εγκατασταθεί και στο Μετρό και στα λεωφορεία και όπως και στην Αθήνα, προβλέπεται η εγκατάσταση πυλών εισόδου-εξόδου στους σταθμούς Μετρό και μηχανήματα σε όλες τις εισόδους-εξόδους των λεωφορείων.

Περιλαμβάνει 18 σταθμούς Μετρό και περίπου 600 αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Το κόστος του συστήματος ανέρχεται σε περίπου 39εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 2 έτη για να αρχίζει να εφαρμόζεται το σχετικό σύστημα.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Με την εφαρμογή του νέου “έξυπνου” εισιτηρίου, οι πλαστικές κάρτες θα μπουν στη ζωή των Θεσσαλονικέων και μαζί τα “έξυπνα” εισιτήρια, τα οποία δεν θα είναι μίας χρήσης, θα μπορούν να επαναφορτίζονται.

Οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να φορτίζουν με χρήματα την κάρτα τους τόσο διαδικτυακά, όσο και μέσω app (για κινητά), από αυτόματα μηχανήματα και τα κλασικά εκδοτήρια εισιτηρίων.

Με την κάρτα, ο επιβάτης θα μπορεί να έχει τον έλεγχο των μετακινήσεων που θέλει να κάνει φορτίζοντας είτε με εισιτήρια όσο και με χρόνο (για μία εβδομάδα, για ένα μήνα κ.ο.κ).

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες τα διαφυγόντα έσοδα από τη λαθρεπιβίβαση εκτιμώνται σε 17-20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό τεράστιο για τα οικονομικά και τη βιωσιμότητα του συστήματος αστικών μεταφορών της πόλης.

Με την σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, πρώτα στα λεωφορεία και ακολούθως στο δίκτυο του Μετρό (θα ξεκινήσει τη λειτουργία του έχοντας ενεργοποιημένο το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες εισόδου-εξόδου) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η επιβατική κίνηση από 6% έως 20% και προοπτικά ακόμα και μέχρι 40%.

Στην Αθήνα, ο ΟΑΣΑ το 2018, έχοντας σε πλήρη εφαρμογή το ηλεκτρονικό εισιτήριο, είδε αύξηση εσόδων κατά 14,16% και λειτουργική κερδοφορία 3,2εκατ.ευρώ. Τα έσοδα του έφτασααν τα 197,6εκατ.ευρώ.

image_pdfimage_print

Αστικές

Καραμανλής: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για όσους δεν φορούν μάσκες στα ΜΜΜ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Διπλό λεωφορείο του ΟΑΣΑ

Ακόμη πιο εντατικούς ελέγχους για τη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από αύριο, προανήγγειλε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στην εκπομπή Live News με τον κ. Νίκο Ευαγγελάτο.

«Μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από αύριο ξεκινάμε πολύ εντατικούς ελέγχους», ανακοίνωσε ειδικότερα ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος σε περιπτώσεις επιβατών, ακόμη και οδηγών λεωφορείων, που δεν φορούν πλέον μάσκα. Τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να βάλει πρόστιμα, αλλά να αναδείξει και το στοιχείο της ατομικής ευθύνης.

Επισήμανε ότι μόνο η Αστυνομία έχει δικαίωμα επιβολής προστίμων, σχολίασε όμως ότι:

«Δεν μπορούμε και να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε λεωφορείο». Επομένως ο κ. Καραμανλής απηύθυνε θερμή παράκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς συχνά δεν είναι δυνατή μέσα στο μετρό ή στο λεωφορείο η τήρηση αποστάσεων εκ των πραγμάτων.

Όσον αφορά στις αερομεταφορές, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι χθες είχαμε 203 πτήσεις από και προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», εκ των οποίων το 75% ήταν πτήσεις εσωτερικού. Στις πτήσεις εξωτερικού γίνεται υγειονομικός έλεγχος σε όλους τους επιβάτες.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πρόσθεσε ότι μετά τις 15 Ιουνίου που θα απελευθερωθούν οι πτήσεις προς το «Ελ. Βενιζέλος» και το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, καθώς και μετά την 1η Ιουλίου που θα απελευθερωθούν οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, θα γίνεται ιχνηλάτηση των επιβατών και εντατικοί στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Τόνισε ότι πράγματι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά ότι υπάρχει σχέδιο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δουλέψει με μεγάλη επιτυχία, καταλήγοντας ότι πρέπει να βρεθεί η εξίσωση μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης των επιβατών και της δημόσιας υγείας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αστικές

Ο ΟΑΣΑ εγκαθιστά 409 ειδικές προεξοχές σε στάσεις λεωφορείων της Αθήνας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Με αφορμή την ένταξη του έργου του ΟΑΣΑ για την προμήθεια και εγκατάσταση 409 ειδικών προεξοχών σε στάσεις αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ στο ΕΣΠΑ, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η τοποθέτηση 409 ειδικών προεξοχών σε 156 στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ στην πρωτεύουσα θα βελτιώσει τις συνθήκες μετακίνησης των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας.

Με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, το δίκτυο του ΟΑΣΑ θα διαθέτει ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων σε 416 στάσεις, κυρίως κοντά στους σταθμούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ.

Ευνοείται έτσι η προσβασιμότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και διευκολύνεται η καθημερινότητα των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στις μετακινήσεις τους στην πόλη.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αστικές

Καραμανλής: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για τις Μεταφορές

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Καραμανλής

Για τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και για τη σταδιακή αύξηση των πτήσεων, καταρχήν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», όπου η κίνηση συγκριτικά με άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι βελτιωμένη, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» με τον κ. Δημήτρη Οικονόμου και την κ. Μαρία Αναστασοπούλου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής.

Όσον αφορά στις τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι με τη μείωση του ΦΠΑ η τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου κανονικά διαμορφωνόταν στο 1,27 ευρώ, όμως με εισήγηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κάνει την αναπροσαρμογή και τη στρογγυλοποίηση προς τα κάτω, δηλαδή στο 1,20 ευρώ.

Σημείωσε δε ότι η τιμή του εισιτηρίου μειώνεται έτσι στα επίπεδα του 2014, ενώ υπενθύμισε ότι οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών ανανεώνοντας την κάρτα τους θα λάβουν αυτομάτως έναν μήνα δωρεάν ενώ οι κάτοχοι τριμηνιαίων, εξαμηνιαίων και ετήσιων καρτών απεριόριστων διαδρομών θα λάβουν στην επόμενη ανανέωση της κάρτας τους πίστωση χρόνου 55 ημερών, τόσες ημέρες δηλαδή όσες είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι έτσι θα τονωθούν ουσιαστικά τα έσοδα του ΟΑΣΑ και υπενθύμισε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την τιμή του εισιτηρίου στο 1,40 ευρώ, τα έσοδα του Οργανισμού μειώθηκαν από 220 εκ ευρώ το 2014 σε 154 εκ ευρώ το 2019. «Πληρώσαμε την πολύ ωραία εποχή του “δεν πληρώνω”» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πόσο θα διαρκέσει η μείωση στην τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απάντησε πως ο ΦΠΑ είναι θέμα του οικονομικού επιτελείου, υπενθύμισε ότι έχει αποφασιστεί ο μειωμένος φόρος να ισχύσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δει πως θα πάνε τα έσοδα του Οργανισμού.

Όσον αφορά στις πτήσεις, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία χθες 1 Ιουνίου στο «Ελ. Βενιζέλος» είχαμε 230 πτήσεις, εκ των οποίων το 75% ήταν πτήσεις εσωτερικού. Επισήμανε ότι: «Είχαμε περισσότερες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Μονάχου».

Σημείωσε ότι την 1 Ιουνίου του 2019, οι πτήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν 730, τόνισε όμως ότι υπάρχει ήδη σταδιακή ανάκαμψη, ενώ υπενθύμισε ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στις πτήσεις, αλλά και υποχρεωτική καραντίνα. Υπενθύμισε ότι από τις 15 Ιουνίου θα απελευθερωθούν οι πτήσεις εξωτερικού προς το «Ελ. Βενιζέλος» και το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και από την 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

«Βλέπουμε αυτή τη στιγμή μία σταδιακή αύξηση των πτήσεων και βλέπουμε το “Ελ. Βενιζέλος” να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, εάν το συγκρίνουμε με άλλα αεροδρόμια μεγαλύτερων χώρων», ανέφερε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι η κίνηση το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί φυσικά από τη ζήτηση που θα δημιουργηθεί.

Όσον αφορά στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι η Ελλάδα απάντησε με αποφασιστικό τρόπο στον Έβρο και τόνισε ότι, όπως έχει πει τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα