Connect with us

Αστικές

Σε τροχιά υλοποίησης το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αστικό Λεωφορείο του ΟΑΣΘ μπροστά από το Λευκό Πύργο

Προχωρά ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση και λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή που μας πέρασε ξεκίνησε ο διαγωνισμός και σήμερα θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγιση της μίας και μοναδικής προσφοράς, προερχόμενης από την Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-INDIGITAL-AMCO. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως ο διαγωνισμός θα προχωρήσει, καθώς η σημαντική επιτυχία του συστήματος στην Αθήνα, με την κατακόρυφη αύξηση των εσόδων και την γεωμετρική μείωση της λαθρεπιβίβασης, κάνουν μονόδρομο την γρήγορη εφαρμογή του νέου «συστήματος». Αναθέτουσα Αρχή είναι η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.»

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει αποκομίσει ήδη σημαντική πείρα από την εφαρμογή του συστήματος στην Αθήνα. Εκεί σε κοινοπραξία με την LG είχε αναλάβει μέσω διαγωνισμού-ΣΔΙΤ την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε Μετρό-Τραμ-Προαστιακό και Λεωφορεία-Τρόλεϊ.

ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΝΑ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ο προγραμματισμός του ΟΑΣΘ είναι η εγκατάσταση ενός ενιαίου αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου που θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο σύστημα των χάρτινων εισιτηρίων.

Το νέο σύστημα θα εγκατασταθεί και στο Μετρό και στα λεωφορεία και όπως και στην Αθήνα, προβλέπεται η εγκατάσταση πυλών εισόδου-εξόδου στους σταθμούς Μετρό και μηχανήματα σε όλες τις εισόδους-εξόδους των λεωφορείων.

Περιλαμβάνει 18 σταθμούς Μετρό και περίπου 600 αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Το κόστος του συστήματος ανέρχεται σε περίπου 39εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 2 έτη για να αρχίζει να εφαρμόζεται το σχετικό σύστημα.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Με την εφαρμογή του νέου «έξυπνου» εισιτηρίου, οι πλαστικές κάρτες θα μπουν στη ζωή των Θεσσαλονικέων και μαζί τα «έξυπνα» εισιτήρια, τα οποία δεν θα είναι μίας χρήσης, θα μπορούν να επαναφορτίζονται.

Οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να φορτίζουν με χρήματα την κάρτα τους τόσο διαδικτυακά, όσο και μέσω app (για κινητά), από αυτόματα μηχανήματα και τα κλασικά εκδοτήρια εισιτηρίων.

Με την κάρτα, ο επιβάτης θα μπορεί να έχει τον έλεγχο των μετακινήσεων που θέλει να κάνει φορτίζοντας είτε με εισιτήρια όσο και με χρόνο (για μία εβδομάδα, για ένα μήνα κ.ο.κ).

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες τα διαφυγόντα έσοδα από τη λαθρεπιβίβαση εκτιμώνται σε 17-20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό τεράστιο για τα οικονομικά και τη βιωσιμότητα του συστήματος αστικών μεταφορών της πόλης.

Με την σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, πρώτα στα λεωφορεία και ακολούθως στο δίκτυο του Μετρό (θα ξεκινήσει τη λειτουργία του έχοντας ενεργοποιημένο το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες εισόδου-εξόδου) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η επιβατική κίνηση από 6% έως 20% και προοπτικά ακόμα και μέχρι 40%.

Στην Αθήνα, ο ΟΑΣΑ το 2018, έχοντας σε πλήρη εφαρμογή το ηλεκτρονικό εισιτήριο, είδε αύξηση εσόδων κατά 14,16% και λειτουργική κερδοφορία 3,2εκατ.ευρώ. Τα έσοδα του έφτασααν τα 197,6εκατ.ευρώ.

image_pdfimage_print

Αστικές

Τραμ: Προσωρινή διακοπή δρομολογίων στο τμήμα Κασομούλη-Αμφιθέας την Κυριακή 1/12

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ενημερωτικό δελτίο εξέδωσε η ΣΤΑΣΥ για προσωρινή διακοπή δρομολογίων σε τμήμα του δικτύου του Τραμ. Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, λόγω προγραμματισμένων εργασιών στο εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ επί της οδού Ελ. Βενιζέλου στη Ν. Σμύρνη, θα υπάρξει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο δίκτυο του Τραμ στην περιοχή, το χρονικό διάστημα από τις 07:00 έως τις 09:00 το πρωί.

Γι΄ αυτό το λόγο και για το παραπάνω δίωρο, θα διακοπούν τα δρομολόγια του Τραμ από τη στάση «Κασομούλη» έως τη στάση «Αμφιθέας» στο Παλ. Φάληρο. Ως εκ τούτου η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την στάση «Παναγίτσα» προς «Ασκλ. Βούλας» και προς «Γήπεδο Καραϊσκάκη».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αστικές

Αλλαγές σε λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Διπλό λεωφορείο του ΟΑΣΑ

Με γνώμονα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, ο ΟΑΣΑ προχωρά στην επόμενη φάση των αλλαγών στο υπάρχον συγκοινωνιακό δίκτυο της πρωτεύουσας, δίνοντας έμφαση στη διασύνδεση λεωφορειακών γραμμών με τους σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς.

Έχοντας ως βασική κατεύθυνση τη διευκόλυνση των μετεπιβιβάσεων μεταξύ των ΜΜΜ, έτσι ώστε οι λεωφορειακές γραμμές να λειτουργούν τροφοδοτικά προς το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις, στην παρούσα φάση, βασίζονται σε τροποποιήσεις – συγχωνεύσεις και την ίδρυση νέας express λεωφορειακής γραμμής.

Συγκεκριμένα, από την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, προβλέπονται οι ακόλουθες αλλαγές στο δίκτυο των λεωφορειακών γραμμών:

052 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού – Σταθμός Ελαιώνα

Καθιερώνεται νέα express γραμμή 052 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού – Σταθμός Ελαιώνα, με σκοπό την συγκοινωνιακή σύνδεση του Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού με τον σταθμό μετρό «ΕΛΑΙΩΝΑΣ», προκειμένου να βελτιωθεί η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των επιβατών από και προς τον Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού (δυνατότητα μετεπιβίβασης στη γραμμή μετρό 3). Η νέα γραμμή θα λειτουργεί παράλληλα με την υπάρχουσα γραμμή 051 Ομόνοια – Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού (μέσω Ακαδημίας Πλάτωνος).

720 Ανάκασα – Αγ. Ανάργυροι – Σταθμός Αττική

Τροποποιείται η λεωφορειακή γραμμή 720 Ανάκασα – Αγ. Ανάργυροι – Σταθμός Κάτω Πατήσια και μετονομάζεται σε 720 Ανάκασα – Αγ. Ανάργυροι – Σταθμός Αττική. Ο ΟΑΣΑ λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά στοιχεία της γραμμής 720 (διαδρομή, δρομολόγια, οχήματα, επιβατική κίνηση κ.λπ.) και την ανάγκη ταχείας συγκοινωνιακής σύνδεσης των κατοίκων της περιοχής Αγίων Αναργύρων – Καματερού με το δίκτυο μετρό (δυνατότητα μετεπιβίβασης στην γραμμή μετρό 2), επεκτείνει την γραμμή με νέο τέρμα τον Σταθμό Αττικής. Στην γραμμή, στην A’ φάση των αλλαγών, είχε καταργηθεί το τμήμα από τις τρεις γέφυρες μέχρι την πλ. Βάθη.

022 Ακαδημία – Νέα Κυψέλη & 060 Ακαδημία – Λυκαβηττός

Στο πλαίσιο του συγκοινωνιακού ανασχεδιασμού, ο ΟΑΣΑ λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής της Κυψέλης και του Λυκαβηττού προς το κέντρο της Αθήνας (Ακαδημία – Πανεπιστήμιο) τροποποιεί τις γραμμές 022 και 060.
Συγκεκριμένα, η λεωφορειακή γραμμή 022 Ν. Κυψέλη – Μαράσλειος μετονομάζεται σε 022 Ακαδημία – Ν. Κυψέλη.

Η διαδρομή της γραμμής θα πραγματοποιείται πλέον μέχρι την Ακαδημία, καταργώντας το τμήμα Ακαδημία-Μαράσλειος. Το τμήμα Ακαδημία–Μαράσλειος, καθώς και η διαδρομή προς τον Λυκαβηττό θα καλύπτεται από την λεωφορειακή γραμμή 060 που τροποποιείται και μετονομάζεται σε 060 Ακαδημία – Λυκαβηττός. Θα υπάρχει κοινό σημείο επαφής των δύο γραμμών στην Οδό Ακαδημίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αστικές

ΟΑΣΑ: Προσωρινή τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής 306 λόγω έργων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αστικό Λεωφορείο

Με στόχο την ενημέρωση και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει την μερική προσωρινή τροποποίηση της Λεωφορειακής Γραμμής 306 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ-ΔΗΜ. ΓΕΡΑΚΑ-ΜΠΑΛΑΝΑ ΓΕΡΑΚΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ) για το χρονικό διάστημα από τις 21/11/2019 έως τις 30/11/2019, λόγω έργων κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου στην οδό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου στο Δήμο Παλλήνης, ως εξής:

Λεωφορειακή γραμμή 306

Κατεύθυνση προς Μπαλάνα

Από Δερβενακίων δεξιά Εθν. Αντιστάσεως, αριστερά Αιτωλίας, συνέχεια όπως η εγκεκριμένη διαδρομή.

Στάσεις που παραλείπονται:

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ,ΘΕΟΛΟΓΟΥ,ΜΙΑΟΥΛΗ,ΚΟΙΜ.ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Κατεύθυνση προς Στ. Δουκ. Πλακεντίας

Από Αιτωλίας, δεξιά Εθν. Αντιστάσεως, δεξιά Χίου, συνέχεια όπως η εγκεκριμένη διαδρομή.

Στάσεις που παραλείπονται:

ΝΙΚΗΤΑΡΑ, ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, ΑΙΣΧΥΛΟΥ, ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, ΧΙΟΥ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα