Newsroom

Τον οδικό χάρτη ανασχεδιασμού των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου, κατέθεσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Η πρόταση για το νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει τρεις βασικούς στόχους, που αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, «την άμεση ενίσχυση και ανάπτυξη των υγειονομικών υποδομών (ενεργειακή αναβάθμιση – επέκταση και νέα πτέρυγα στο Γ. Ν. Ρεθύμνου και σύγχρονη αστική δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας). Τα πρώτα βήματα για να αποκτήσει το όραμα για ένα νέο νοσοκομείο ρεαλιστικές βάσεις υλοποίησης και την ανάπτυξη άμεσων ενέργειων θωράκισης του νοσοκομείου με προσωπικό». Πρόκειται για πρόταση ρεαλιστική και επιβεβλημένη δέσμη παρεμβάσεων προκειμένου να διασφαλιστεί, όπως τονίστηκε, όχι μόνο η στοιχειώδης και αυτονόητη λειτουργία του νοσοκομείου αλλά η άμεση και ουσιαστική ενίσχυσή του σε υποδομές και προσωπικό προκειμένου οι πολίτες του Ρεθύμνου να είναι σε θέση να απολαμβάνουν σταθερά σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα μελετήσει την πρόταση και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες ωρίμανσης αναφορικά με την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου και θα διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής της νέας πτέρυγας από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σύμφωνα με την πρόταση, οδικό χάρτη ανασχεδιασμού των υγειονομικών υπηρεσιών στο Ρέθυμνο αναδεικνύονται θέματα όπως η άμεση ενίσχυση και ανάπτυξη των υγειονομικών υποδομών, η νέα πτέρυγα του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου και η ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου».

Παράλληλα, στο επίκεντρο του σχεδιασμού είναι η ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα και η ψυχική υγεία, μιας και όπως επισημαίνει ο κ. Κεφαλογιάννης, «στο Ρέθυμνο δεν αναπτύχθηκε ποτέ μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη δημιουργία μιας ισχυρής πρωτοβάθμιας αστικής δομής και ενός συγχρόνου δευτεροβάθμιου νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά ένας συγκερασμός που με τη διαχρονική υποστελέχωση οδήγησε στη δημιουργία λειτουργικών προβλημάτων και οριακής εξυπηρέτησης του πληθυσμού χάρη στις συνέχεις προσπάθειες του προσωπικού».

Επίσης, προτείνεται, η οργάνωση και λειτουργία της ΠΦΥ στην πόλη του Ρεθύμνου, δεδομένου όπως επισημάνθηκε, ότι «σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας σε αστικό επίπεδο στο Ρέθυμνο, παρέμειναν σταθερά υποστελεχωμένες και ως εκ τούτου δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, με αποτελέσματα να υπάρχει συσσώρευση όγκου περιστατικών πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου».

Τέλος, παρουσιάστηκε στην κα Γκάγκα το διαχρονικό αίτημα χωροθέτησης ενός νέου νοσοκομείου σε μια περιοχή κοντά στον περιαστικό ιστό, με ανεπτυγμένη συγκοινωνία και εύκολη πρόσβαση, τόσο από την πόλη, όσο και με βάση τον εκσυγχρονισμένο ΒΟΑΚ που θα αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV